Украјина: Највеће авио-компаније селе у иностранство

Највећа авио-компанија у Украјини - МАУ (Интернатионал Аирлинес оф Украина) почела је да повлачи авионе у иностранство на захтјев закуподаваца, преноси авианеwс.цом на свом сајту.

Свијет 14.02.2022 | 15:36
Украјина: Највеће авио-компаније селе у иностранство

Како наводи портал који објављује новости о украјинском ваздухопловству, шест авиона тог авио-превозника полетјело је са аеродрома Бориспољ у Кијеву ка аеродромима у Београду и граду Кастељон у Шпанији.

МАУ је саопштила да на захтјев закуподавца, шаље пет авиона боинг 737-800 у Шпанију, а још двије летјелице у Београд на "планско одржавање мотора".

Оваква ситуација је настала због тога што су осигуравајуће компаније 12. фебруара објавиле да ће престати да покривају ризике током летења изнад Украјине.

Како наводи авианеwс.цом, проблем погађа 23 авиона у флоти три украјинске авио-компаније - МАУ, СкиУп и Беес Аирлине.

Нискотарифна авио-компанија СкиУп је 13. фебруара, током лета из Португала за Кијев, морала да приземи авион у Кишњеву, јер је власник летјелице забранио авио-компанији да уђе ваздушни простор Украјине.

Украјинска влада издвојила је јуче 16,6 милиона гривни (око 592 милиона долара) како би гарантовала наставак летења кроз украјински ваздушни простор, саопштио је премијер те земље Денис Шмигал након што су поједине западне авио-компаније најавиле да ће престати да лете у Украјину због тензија с Русијом.

(Тањуг  Фото: ЈИМ WАТСОН/АФП/ Илилустрација)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Украјинци

14.02.2022 15:43

Боље да вам лете путницки авиони него ракете.... Памет у главу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

14.02.2022 17:25

Запад је Украјину навукао на танак лед .

Name

Ха ха

14.02.2022 16:22

Наце вас путин гдје год се сакријете

ОДГОВОРИТЕ