Највећа потражња на тржишту рада је за кадровима којих је највише на бироу

- Током прошле године у Републици Српској највећа потражња на тржишту рада је била за дипломираним економистима, правницима, те професорима разредне наставе.

Република Српска 14.02.2022 | 08:29
Највећа потражња на тржишту рада је за кадровима којих је највише на бироу

Потврдили су ово за "Независне новине" из Завода за запошљавање Републике Српске (ЗЗ РС), те наводе да су грађани с овим занимањима и најмногобројнији на евиденцији незапослених.

"Анализе показују да су послодавци који траже запошљавање финансијских радника и дипломираних економиста те дипломираних правника заступљени у готово свим дјелатностима, што оправдава чињеница да у оквиру сваке фирме имамо потребу за запошљавањем лица поменуте струке с једне стране, а с друге стране имамо  прилив лица из струке образовног система", рекли су из ЗЗ РС.

Како истичу, послодавци су били заинтересовани и за професоре математике и физике, професоре информатике, дипломиране фармацеуте, љекаре, те инжењере електротехнике и др., а њих је, наводе, и најмање на листи оних који траже посао. Наиме, што се тиче средње стручне спреме, послодавци су највише исказали интерес за запошљавањем економских техничара, медицинских сестара - техничара, оператера на рачунару, те машинских техничара.

"Када је у питању трећи степен стручне спреме, највише је запослено лица сљедећих занимања: продавац, конобар, возач теретних возила, бравар, обућар, те заваривач", рекли су из ЗЗ РС.

Саша Аћић, директор Уније удружења послодаваца Републике Српске, за "Независне новине" каже да се у посљедњих 15 година скоро удуплао број запослених с високом стручном спремом.    

"Међутим, продуктивност по запосленом је биљежила минималан раст, што указује да нисмо валоризовали знање кадрова које смо запошљавали. И ту вјероватно можемо констатовати да смо доминантно запошљавали људе с друштвених наука, што у коначници није резултирало растом економије, већ растом јавне потрошње. Неадекватне политике запошљавања и образовања у комбинацији с проблемима управљања у јавној управи и предузећима сада долазе на наплату", истакао је Аћић.

Како наглашава, не треба занемарити ни то да приватни и реални сектор у претходном периоду нису били довољно актрактивни из аспекта висине плата и услова рада.    

"То се рапидно мијења и вјерујемо да ће у наредним годинама најбољи кадрови управо ићи према послодавцима који ће нудити боље плате и услове рада, односно према приватном сектору. Ипак, ту имамо још један проблем. Систем вредновања рада у јавном сектору је декадентан и дестимулативан за људе који су амбициозни и теже бољим резултатима рада. С растом плата и услова рада у приватном сектору, одлив најквалитетнијег кадра из јавног у приватни сектор је извјестан", казао је Аћић.

Горан Радивојац, професор на Економском факултету Универзитета у Бањалуци, за "Независне новине" каже да послодавци највише потражују наведена најтраженија занимања управо преко Завода за запошљавање.

"С друге стране, инжењерска занимања и занимања у ИТ сектору, а с обзиром на то да је то дефицитарно занимање, послодавци још током студирања привлаче како би наставили одмах након дипломирања радити у њиховим фирмама", рекао је Радивојац.

За 4,7 одсто више запослених прошле године

С евиденције незапослених Завода запослено је 31.289 лица, а што је за 4,7 одсто или 1.410 лица више у односу на 2020. годину, када је било запослено 29.879 лица, наводе из Завода за запошљавање Републике Српске. "У току 2021. године од стране послодаваца објављено је 3.138 огласа за запошљавање 9.569 радника", рекли су из Завода.

(Независне)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Ех

14.02.2022 07:44

ПА ПОСЛОДАВЦИ НЕЦЕ НИ ПРАВНИКА НИ ЕКОНОМИСТУ СА ПРИВАТНОГ ФАКУЛТЕТА ЈЕР СУ ОНИ САМО ЗА ДРЗАВНЕ УСТАНОВЕ ГДЈЕ НЕТРЕБА ЗНАЊЕ. Рецимо фризерка купи правни факултет и ради у згради владе али смо ми економска сила казе Миле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

14.02.2022 08:25

Препуна је електроприведа те багре са купљеним дипломама, знам да су у термоелектрану у угљевику запошљавали чистачице које су за неколико година купиле дипломе и преселиле се у адмиострацију управне зграде. Срам да буде директора који је то дозволио. МОрају сви са купљеним диплома бити истерана са буџета и из државних предузећа.

Name

Сања

14.02.2022 08:37

Овај тренд се десио због приватних факултета јер су људи из јавог сектора те исте дипломе купили због коефицијента. А са тим фалс дипломама нико од ориватних фирми неће да их прими код себе него само са државим факултетом. Поништити приватне дипломе јер су оне ионако купљене па ћемо добити праву слику стања на тржишту рада.

Name

Ре

14.02.2022 10:19

Лаз. Тразе се економисти и правници са радним искуством и великим знањем. А такви нису на бироу. Приправнике неце нико осим дрзавних јасли преко родјацке везе... Лаз....

Name

ре Ех

14.02.2022 13:10

Неће наши послодавци робовласници ни правнике са државних јер им је и интерес да лове у мутном.

Name

Ратко

14.02.2022 08:32

Не верујем. Мој родјак је заврсио факултет математика и информатика. Радио је као професор 15 дана, замењујуци професорицу која је оболела од короне. Цим се она опоравила, остао је без посла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зока калис

14.02.2022 08:40

Највисе се тразе занимања " дупелизац И полтрон", обавезно посједовање СНСД- ове књизице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

14.02.2022 08:55

Мислим да је проблем само у платама јер већина приватника дају најнижу цијену рада. Све остало су глупости

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хет

14.02.2022 09:17

Како тразе економског техницара , кад су они технолоски висак , а хемијски техницар у електродистрибуцији кадар и професор географије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све је Лаж само пуста лаж

14.02.2022 09:17

Нити има конкурса нити се запошљавају са бироа, на бироу су они који немају паре и везе да се запосле и нису страначки активни. Која је сврха тог бироа ево питам ако неко од гузоња прочита случајно или неко од новинара неком из власти да постави ово питање ? Не мораш имати диплому да би се запослио ако имаш лову купиш диплому и посао или страначку везу па чему онда биро и године учења ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Накарадни послодавци

14.02.2022 10:17

Накарадни ентитети и дрзава, све пршти од незнања, неструцности , лоповлука - е то је ова Република Српска сто је годинама воде исте патриоте милионери, који су све унистили и попљацкали да би они и њихови зивјели као свјетски богатаси. Узор су им неке корумпиране и сиромасне африцке дрзаве или нарко картел дрзаве из Јузне Америке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бау вау за у кау

14.02.2022 10:57

Све си добро написао. Који биро који бакрачи. Паре,Партија и могућ посао у државним јаслама а све друго је циста лаз. Ово је систем хвалите ме уста моја јер институције воде СНСД квази кадрови и филају лажне податке за крезубе бираче. Ко год има и грам мозга види шта се ради и колика је корупција и криминал у овој вукојебини.

Name

Заре

14.02.2022 17:07

Статистика лијепо изгледа само ви нама реците колико се људи запослило у овој накарадној држави а колико их је преко бироа отишло у Словенију, Њемачку... То ви нама јунаци наши реците јер сви који иду ван требају потврду да су на бироу, за Сло је 100%.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ех

18.02.2024 10:42

У праву си. Са приватних су дијеца ове Власти. А сиротињска су учили на Државном да би УСПИЈЕЛИ добити посао и код приватника. Зато и влада незнање, криминал и корупција. НАРОДЕ ДИЖИТЕ СЕ. ПА НИСМО ГЛУПИ. ЧЕГА СЕ ЛИБИМО. ГОРИХ НИКАДА НИЈЕ БИЛО МЕЂУ ВОЂАМА. ЈЕДИНО ТИТО ЈЕ ЈАЧИ БИО СА ГОЛИМ ОТОКОМ. А И ДОДО ЈЕ ЈАК. ИПАК НАРОД ЈЕ ЈАЧИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

//

18.02.2024 10:46

У Државну управу, електропривреду, Шумадије, иду ДУПЕЛИЗЦИ и ПОЛТРОНИ СНСД СА ЦРВЕНОМ КЊИЖИЦОМ И КУПЉЕМ ДИПЛОМАМА. НА БЕЗИСКОЈ ПУМПИ У КАФАНИ У КРЕВЕТ ИТД. ТО ЈЕ ТО.

ОДГОВОРИТЕ