Управа ХЕТ-а дала нове услове за докапитализацију

– Након неуспјешног покушаја докапитализације у јануару, Управа „Хидроелектрана на Требишњици“ (ХЕТ) одлучила је да промјени услове под којима ће обезбиједити додатни новац па ће тако емитовати мање акција него што је првобитно планирала, а повећали су и цијену по акцији са 0,29 КМ на 0,46 КМ.

Република Српска 13.02.2022 | 15:43
Управа ХЕТ-а дала нове услове за докапитализацију

„По основу друге емисије редовних (обичних) акција јавном понудом Предузеће емитује 280.000.000 акција, номиналне вриједности једна КМ по једној акцији, укупне вриједности емисије 280.000.000 КМ. Продајна цијена акција за акционаре који користе право прече куповине утврђује се у износу од 0,46 КМ по једној акцији“, наведено је у Одлуци о повећану капитала ХЕТ-а коју ће разматрати Скупштина акционара на сједници 26. фебруара.

У Одлуци се додаје да ће се цијена за преостале акције, након истека рока за коришћење права прече куповине, формирати на Берзи, по принципу вишеструких цијена – континуирана јавна понуда.

„Друга емисија акција сматраће се успјешном ако у року од 20 дана, предвиђеном за упис и уплату акција, буде уписано и уплаћено минимално 60 одсто од укупног броја понуђених акција“, дефинисано је у Одлуци о другој емисији.

Пропала докапитализација
Подсјећамо, пред Скупштину акционара ХЕТ-а 21. јануара стављене су на гласање, између осталог, Одлука о повећању капитала ХЕТ-а и Одлука о другој емисији редовних (обичних) акција ХЕТ-а јавном понудом, а које су подразумијевале да се то предузеће докапитализује емисијом 435 милиона акција јавном понудом на Бањалучкој берзи. 

Стручњаци су ту намјеру ХЕТ-а оцијенили покушајем приватизације, али су из ЕРС истакли да то није тачно и обећавали да ће Матично предузеће задржати 65 одсто власништва, а фондови 15 одсто, чиме ће то предузеће и даље остати у власништву Републике Српске.

Мали акционари су били огорчени и тврдили су да је на сцени смишљено отимање пола (46,5 одсто) вриједности акција малих акционара.

Фондови су доведени у незавидан положај јер није било извјесно да ће имати потребан новац за докапитализацију, а “испливала” је и намјера ФБиХ и њене “Електропривреде БиХ” да купи акције ХЕТ-а.

Влада Српске је по свему судећи “повукла ручну” па је Матичном предузећу сугерисала да приликом гласања о наведеним одлукама буде суздржано, те поменуте одлуке нису усвојене.

Затим су услиједиле напрасне допуне Закона о тржишту ХОВ што је оцијењено „новом клопком за акционаре“, ако се узме у обзир пропали план о докапитализацији ХЕТ-а.

Народна скупштина РС усвојила је 8. фебруара допуне Закона, по хитном поступку, а већ 10. јануара Надзорни одбор ХЕТ-а донио је наведене нове одлуке о докапитализацији ХЕТ-а.

(Цапитал)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

НР

13.02.2022 15:59

Не одустаје се од пљачке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

13.02.2022 16:30

Па акције пропалог Крајина осигурања су продате по скоро истој цијени.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луљиц

13.02.2022 22:44

Извлаце паре за изборе јер ако ЕП Српске купи 65% акција то це бити скоро 84 милиона, а за ХЕ Дабар им треба наводно 56 милиона. Дакле, 18 милиона извлаце за изборе и то су паре којим це се куповати гласови. Народе отвори оци, узми паре, али гласај за опозицију!

ОДГОВОРИТЕ