Uprava HET-a dala nove uslove za dokapitalizaciju

– Nakon neuspješnog pokušaja dokapitalizacije u januaru, Uprava „Hidroelektrana na Trebišnjici“ (HET) odlučila je da promjeni uslove pod kojima će obezbijediti dodatni novac pa će tako emitovati manje akcija nego što je prvobitno planirala, a povećali su i cijenu po akciji sa 0,29 KM na 0,46 KM.

Republika Srpska 13.02.2022 | 15:43
Uprava HET-a dala nove uslove za dokapitalizaciju

„Po osnovu druge emisije redovnih (običnih) akcija javnom ponudom Preduzeće emituje 280.000.000 akcija, nominalne vrijednosti jedna KM po jednoj akciji, ukupne vrijednosti emisije 280.000.000 KM. Prodajna cijena akcija za akcionare koji koriste pravo preče kupovine utvrđuje se u iznosu od 0,46 KM po jednoj akciji“, navedeno je u Odluci o povećanu kapitala HET-a koju će razmatrati Skupština akcionara na sjednici 26. februara.

U Odluci se dodaje da će se cijena za preostale akcije, nakon isteka roka za korišćenje prava preče kupovine, formirati na Berzi, po principu višestrukih cijena – kontinuirana javna ponuda.

„Druga emisija akcija smatraće se uspješnom ako u roku od 20 dana, predviđenom za upis i uplatu akcija, bude upisano i uplaćeno minimalno 60 odsto od ukupnog broja ponuđenih akcija“, definisano je u Odluci o drugoj emisiji.

Propala dokapitalizacija
Podsjećamo, pred Skupštinu akcionara HET-a 21. januara stavljene su na glasanje, između ostalog, Odluka o povećanju kapitala HET-a i Odluka o drugoj emisiji redovnih (običnih) akcija HET-a javnom ponudom, a koje su podrazumijevale da se to preduzeće dokapitalizuje emisijom 435 miliona akcija javnom ponudom na Banjalučkoj berzi. 

Stručnjaci su tu namjeru HET-a ocijenili pokušajem privatizacije, ali su iz ERS istakli da to nije tačno i obećavali da će Matično preduzeće zadržati 65 odsto vlasništva, a fondovi 15 odsto, čime će to preduzeće i dalje ostati u vlasništvu Republike Srpske.

Mali akcionari su bili ogorčeni i tvrdili su da je na sceni smišljeno otimanje pola (46,5 odsto) vrijednosti akcija malih akcionara.

Fondovi su dovedeni u nezavidan položaj jer nije bilo izvjesno da će imati potreban novac za dokapitalizaciju, a “isplivala” je i namjera FBiH i njene “Elektroprivrede BiH” da kupi akcije HET-a.

Vlada Srpske je po svemu sudeći “povukla ručnu” pa je Matičnom preduzeću sugerisala da prilikom glasanja o navedenim odlukama bude suzdržano, te pomenute odluke nisu usvojene.

Zatim su uslijedile naprasne dopune Zakona o tržištu HOV što je ocijenjeno „novom klopkom za akcionare“, ako se uzme u obzir propali plan o dokapitalizaciji HET-a.

Narodna skupština RS usvojila je 8. februara dopune Zakona, po hitnom postupku, a već 10. januara Nadzorni odbor HET-a donio je navedene nove odluke o dokapitalizaciji HET-a.

(Capital)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

NR

13.02.2022 15:59

Ne odustaje se od pljačke.

ODGOVORITE
Name

BL

13.02.2022 16:30

Pa akcije propalog Krajina osiguranja su prodate po skoro istoj cijeni.....

ODGOVORITE
Name

Luljic

13.02.2022 22:44

Izvlace pare za izbore jer ako EP Srpske kupi 65% akcija to ce biti skoro 84 miliona, a za HE Dabar im treba navodno 56 miliona. Dakle, 18 miliona izvlace za izbore i to su pare kojim ce se kupovati glasovi. Narode otvori oci, uzmi pare, ali glasaj za opoziciju!

ODGOVORITE