Борачка организација у Бијељини обиљежила крсну славу

Градска борачка организација Бијељина ломљењем славског колача обиљежила је своју крсну славу Света три јерарха. Слава је и ове године прослављена свечано и уз наду да ће ствараоци Републике Српске коначно добити бољи статус.

Република Српска 12.02.2022 | 17:00
Борачка организација у Бијељини обиљежила крсну славу

26 година од завршетка рата демобилисани борци, њих ово 20.000 на подручју Бијељине, су у незавидној ситуацији. Све више њих је због болесно,а већина болести је посљедица рата. Често немају новца да купе ни лијекове, кажу у Градској борачкој организацији Бијељине.

Једина помоћ коју могу да добију је, каже Игњат Ђорђић, демобилисани борац и члан Комсије за додјелу једнократне новчане помоћи, помоћ до 150 КМ једном годишње. Њихов проблем мора да се ријеши са републичког нивоа, додаје.

“Повећање борачког додатка је било минимално. Ја сам имао додстак од 75.60 КМ за 42 мјесеца проведена на ратишту. Сада добијам 79.50 КМ. То је више него мизерно. То је потребно системски ријешити на другачији начин, јер много бораца ни пензију ни било каква друга оримања”, истиче Ђорђић.

Република Српске која је створена прије 30 година за нас је света и неуништива и ми ћемо наставити да чувамо тековине одбрамбено-отаџбинског рата за будуће генерације, рекао је Миодраг Стевановић, предсједник Градске борачке организације Бијељина.

“1992. године се у ваздуху осјећало да неће бити добро. Наш народ је морао да се организује и формира Војску Републике Српске која се борила да заштити наше породице и комад свете српске земље на којој ће народ моћи слободно да живи”, нагласио је Стевановић.

Погинулих бораца се морамо сјећати вјечно, њиховим породицама помоћи, а демобилисаним борцима је потребно дати мјесечну плату према броју мјесеци проведеним на ратишту, рекао је градоначелник Бијељине и кум славе Љубиша Петровић.

“Не можемо одмах да ријешимо све нагомилане проблема али правим и добронамјерним приступом, повећавањем буџета сваке године, сигурно можемо да направимо позитиван искорак. Јако је битно да са тим кренемо одмах јер већ каснимо у остваривању њиховим основних права”, истскао је градоначелник Бијељине.

Борба бораца за живот достојан човјека у 21. вијеку мора бити настављена, а обавеза свих нас је да их у томе подржимо, поручио је Петровић.

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Игњате

12.02.2022 16:16

Био си позадинац у 1. Батаљону 1. Семберске бригаде, дијелио ,,плате" које су трајале један дан и остале ствари гдје се могло муљати. Од твоја 42 мјесеца на ,,првој" линији могло би се некако навући 6 мјесеци. Добро се познајемо, био си и остао муљара заједно са Чордашом и екипом. Док је таквих преливода нама неће бити добро. Поззз из интервентног вода. ПС волио бих да БН објави овај коментар. Хвала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика бн

12.02.2022 19:33

Добро је има пара за славе и свадбене салоне, кум се баш испрсио. Баш ме занима дал је овај стевановић икоме нешто помого ил се бори за своју фотељу. Поздрав за борце који нису могли да дођу из разоразих разлога

ОДГОВОРИТЕ
Name

Супер!

12.02.2022 21:29

Сада само нам још бог може помоћи... А и овај хљеб су могли дати сиротињи... Религија је увијек била везана за политику и оснивана је да би политичари имали чиме да уцјењију људе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вау, јееее!

12.02.2022 21:39

Сада ће све да крене на боље! Свеци си богови??? Страшно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика бн

13.02.2022 09:28

Колико овдје није видјело пушку ни ратиште. Баш ме занима дал је био ацо секанић да им све каже у лице. Свака част Чокаљу и осталим правим јунацима.

ОДГОВОРИТЕ