Boračka organizacija u Bijeljini obilježila krsnu slavu

Gradska boračka organizacija Bijeljina lomljenjem slavskog kolača obilježila je svoju krsnu slavu Sveta tri jerarha. Slava je i ove godine proslavljena svečano i uz nadu da će stvaraoci Republike Srpske konačno dobiti bolji status.

Republika Srpska 12.02.2022 | 17:00
Boračka organizacija u Bijeljini obilježila krsnu slavu

26 godina od završetka rata demobilisani borci, njih ovo 20.000 na području Bijeljine, su u nezavidnoj situaciji. Sve više njih je zbog bolesno,a većina bolesti je posljedica rata. Često nemaju novca da kupe ni lijekove, kažu u Gradskoj boračkoj organizaciji Bijeljine.

Jedina pomoć koju mogu da dobiju je, kaže Ignjat Đorđić, demobilisani borac i član Komsije za dodjelu jednokratne novčane pomoći, pomoć do 150 KM jednom godišnje. Njihov problem mora da se riješi sa republičkog nivoa, dodaje.

“Povećanje boračkog dodatka je bilo minimalno. Ja sam imao dodstak od 75.60 KM za 42 mjeseca provedena na ratištu. Sada dobijam 79.50 KM. To je više nego mizerno. To je potrebno sistemski riješiti na drugačiji način, jer mnogo boraca ni penziju ni bilo kakva druga orimanja”, ističe Đorđić.

Republika Srpske koja je stvorena prije 30 godina za nas je sveta i neuništiva i mi ćemo nastaviti da čuvamo tekovine odbrambeno-otadžbinskog rata za buduće generacije, rekao je Miodrag Stevanović, predsjednik Gradske boračke organizacije Bijeljina.

“1992. godine se u vazduhu osjećalo da neće biti dobro. Naš narod je morao da se organizuje i formira Vojsku Republike Srpske koja se borila da zaštiti naše porodice i komad svete srpske zemlje na kojoj će narod moći slobodno da živi”, naglasio je Stevanović.

Poginulih boraca se moramo sjećati vječno, njihovim porodicama pomoći, a demobilisanim borcima je potrebno dati mjesečnu platu prema broju mjeseci provedenim na ratištu, rekao je gradonačelnik Bijeljine i kum slave Ljubiša Petrović.

“Ne možemo odmah da riješimo sve nagomilane problema ali pravim i dobronamjernim pristupom, povećavanjem budžeta svake godine, sigurno možemo da napravimo pozitivan iskorak. Jako je bitno da sa tim krenemo odmah jer već kasnimo u ostvarivanju njihovim osnovnih prava”, istskao je gradonačelnik Bijeljine.

Borba boraca za život dostojan čovjeka u 21. vijeku mora biti nastavljena, a obaveza svih nas je da ih u tome podržimo, poručio je Petrović.

(BN)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Ignjate

12.02.2022 16:16

Bio si pozadinac u 1. Bataljonu 1. Semberske brigade, dijelio ,,plate" koje su trajale jedan dan i ostale stvari gdje se moglo muljati. Od tvoja 42 mjeseca na ,,prvoj" liniji moglo bi se nekako navući 6 mjeseci. Dobro se poznajemo, bio si i ostao muljara zajedno sa Čordašom i ekipom. Dok je takvih prelivoda nama neće biti dobro. Pozzz iz interventnog voda. PS volio bih da BN objavi ovaj komentar. Hvala.

ODGOVORITE
Name

Prika bn

12.02.2022 19:33

Dobro je ima para za slave i svadbene salone, kum se baš isprsio. Baš me zanima dal je ovaj stevanović ikome nešto pomogo il se bori za svoju fotelju. Pozdrav za borce koji nisu mogli da dođu iz razorazih razloga

ODGOVORITE
Name

Super!

12.02.2022 21:29

Sada samo nam još bog može pomoći... A i ovaj hljeb su mogli dati sirotinji... Religija je uvijek bila vezana za politiku i osnivana je da bi političari imali čime da ucjenjiju ljude!

ODGOVORITE
Name

Vau, jeeee!

12.02.2022 21:39

Sada će sve da krene na bolje! Sveci si bogovi??? Strašno!

ODGOVORITE
Name

Prika bn

13.02.2022 09:28

Koliko ovdje nije vidjelo pušku ni ratište. Baš me zanima dal je bio aco sekanić da im sve kaže u lice. Svaka čast Čokalju i ostalim pravim junacima.

ODGOVORITE