УСАИД: Законодавци који су за подјеле играју се ватром

Поwер је поручила да би стварање паралелне правосудне институције у Републици Српској служило интересима корумпираних актера.

Република Српска 12.02.2022 | 12:25
УСАИД: Законодавци који су за подјеле играју се ватром

Самантха Поwер, шефица Америчке агенције за међународни развој (УСАИД), реаговала је након усвајања Нацрта закона о ВСТВ-у РС у Народној скупштини Републике Српске.

Поwер је поручила да би стварање паралелне правосудне институције у Републици Српској служило интересима корумпираних актера.

“Док би народ Републике Српске, али и цијеле Босне и Херцеговине био изложен већој нестабилости. Законодавци у Републици Српској који подржавају подјеле, играју се ватром”, закључила је Поwер.

Подсјетимо, НСРС је прије два дана на сједници усвојила Нацрт закона о ВСТВ-у РС. “За” је гласало 45 заступника, два су била против, а 16 суздржано.

Овај Нацрт закона је наставак политике Милорада Додика, лидера СНСД-а и члана Предсједништва БиХ који је након што је Валентин Инзко, бивши високи представник у БиХ наметнуо Закон о забрани негирања геноцида, поручио да ће формирати Војску Републике Српске, Управу за индиректно опорезивање и Обавјештајно-сигурносне агенције.

Међународни званичници су више пута упозоравали да је пренос надлежности с државне на ентитетску власт неуставан.

Једна од њих је и Самантха Поwер која је недавно боравила у БиХ и састала се са члановима Предсједништва. На том састанку је присуствовао и Додик, а тема је управо била “политички ћорсокак” у којем се налази Босна и Херцеговина након најава о повлачењу институција на државном нивоу.

Н1

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Добро

12.02.2022 11:41

Јел ово Америка? И пита ли нас неко нешто ? Мислим Србе ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ДОБРО

12.02.2022 11:56

БОЉЕ ДА СЕ ПИТА И АМЕРИКА И БИЛО КО . САМО НЕ ОВА КРИМИНАЛНА ВЛАСТ. ПА ЗАМИСЛИ ХОЦЕ ДА ОСНУЈУ И СВОЈЕ СУДИЈЕ И ТУЗИОЦЕ. ДА ИХ СЛУСАЈУ КАО СТО ИМАЈУ СВОЈА ВОЗИЛА И ВОЗАЦЕ. ДРУЗЕ ДА СЕ СВИЈЕТ ОДМАКНЕ ОД НАС ,ОВИ НАСИ БИ ТИ ОДРЕДЈИВАЛИ И КАД СМИЈЕС СПАВАТ СА ЗЕНОМ. ДОБРО ЈЕ ДОК ИХ БИЛО КО ОПОМИЊЕ. ЗА НАРОД ЈЕ БИО БОЉИ ПАБЛО ЕСКОБАРО.

Name

Милан

12.02.2022 12:02

Пита ли нас Додик шта ми срби мислимо што је покрао сву РС? Шта народ мисли зашто нас воде нарко политичари? Зашто се лијечимо путем СМС? Зашто су избори покрадени? Зашто у тужилаштвима раде криминалци? Зашто је право уништено? Зашто је отјерано пар стотина хиљада срба из РС? Зашто изумиремо у РС? Зашто је уништрно школство? И ЗАШТО крезуби немају мозга. Крени друг од нас самих са тим ЗАШТО...

Name

Ре

12.02.2022 12:29

Питали неко народ како се купују папци од народног новца? Јел се неко пита,како су политицари постали мулти милионери док се отвара јавна кухиња за бебе?

Name

Глобал зитизен

12.02.2022 15:55

Докле год се будес возикао путевима и мостовима које је УСАИД реконструисао а не ови сто као несто засједају . Дотле це бити како они мисле да треба. Ни депонију нисмо у стању без њих да направимо а као курцимо се.

Name

Демократа

12.02.2022 12:03

Они који свески закон, који је донесен резолуцијом УН газе ногама а РС говоре шта треба да раде. Хахахахаха Види се да њхови преци долазе са дивљег запада. Хахахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре демократе

12.02.2022 12:48

а да ли о свему треба да одлуцује онај кои није омирисао барут за разлику оних кои су гинули други су сверцовали крали а сада би да га се све пита да отима да краде и да све то буде легализовано, да завлада династија ,да запосљава да лијеци да суди ,да напада ,да се бахати и све по као њговом закону, е због таквих нам треба тутор то је његова заслига

Name

Небитно

12.02.2022 12:10

Прије него сто оставите коментар распитајте се мало ко је ста је и какав хаос у свету оставља иза себе УСАИД?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зна и

12.02.2022 12:10

БН ... А Босну нецемо дијелити мимо Босњака не напротив ... Босњацима и Америци слиједи цивилизовање .. Не резим .. То смо науцили од вас ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

12.02.2022 12:14

Госпођа Поwер је апсолутно у праву, корумпирани политићари који су на власти у РС покушавајући да формирају ВСТС- РС, желе да потпуно ставе правосудне институције државе под своју контролу, јер више немогу да имају утицаја, нити да контролишу ВСТС-БИХ, што им је донедавно успијевало преко госн. Тегелтије који више није на тој функцији!

ОДГОВОРИТЕ
Name

12.02.2022 13:22

Зар невидите да је тај цовјек болестан,кад падне један дан његови пулени це реци па нисам смио ниста да казем,гдје је храброст да се казе доста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дц

12.02.2022 13:26

Водите га у САД дзаба вам... ви сте нам га и наметнули прије 25 год...

ОДГОВОРИТЕ
Name

КМХ

12.02.2022 15:36

Еуропом влада демонкратија и нарцистицки лоби, страсно!

ОДГОВОРИТЕ