USAID: Zakonodavci koji su za podjele igraju se vatrom

Power je poručila da bi stvaranje paralelne pravosudne institucije u Republici Srpskoj služilo interesima korumpiranih aktera.

Republika Srpska 12.02.2022 | 12:25
USAID: Zakonodavci koji su za podjele igraju se vatrom

Samantha Power, šefica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), reagovala je nakon usvajanja Nacrta zakona o VSTV-u RS u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Power je poručila da bi stvaranje paralelne pravosudne institucije u Republici Srpskoj služilo interesima korumpiranih aktera.

“Dok bi narod Republike Srpske, ali i cijele Bosne i Hercegovine bio izložen većoj nestabilosti. Zakonodavci u Republici Srpskoj koji podržavaju podjele, igraju se vatrom”, zaključila je Power.

Podsjetimo, NSRS je prije dva dana na sjednici usvojila Nacrt zakona o VSTV-u RS. “Za” je glasalo 45 zastupnika, dva su bila protiv, a 16 suzdržano.

Ovaj Nacrt zakona je nastavak politike Milorada Dodika, lidera SNSD-a i člana Predsjedništva BiH koji je nakon što je Valentin Inzko, bivši visoki predstavnik u BiH nametnuo Zakon o zabrani negiranja genocida, poručio da će formirati Vojsku Republike Srpske, Upravu za indirektno oporezivanje i Obavještajno-sigurnosne agencije.

Međunarodni zvaničnici su više puta upozoravali da je prenos nadležnosti s državne na entitetsku vlast neustavan.

Jedna od njih je i Samantha Power koja je nedavno boravila u BiH i sastala se sa članovima Predsjedništva. Na tom sastanku je prisustvovao i Dodik, a tema je upravo bila “politički ćorsokak” u kojem se nalazi Bosna i Hercegovina nakon najava o povlačenju institucija na državnom nivou.

N1

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Dobro

12.02.2022 11:41

Jel ovo Amerika? I pita li nas neko nešto ? Mislim Srbe ?

ODGOVORITE
Name

RE DOBRO

12.02.2022 11:56

BOLJE DA SE PITA I AMERIKA I BILO KO . SAMO NE OVA KRIMINALNA VLAST. PA ZAMISLI HOCE DA OSNUJU I SVOJE SUDIJE I TUZIOCE. DA IH SLUSAJU KAO STO IMAJU SVOJA VOZILA I VOZACE. DRUZE DA SE SVIJET ODMAKNE OD NAS ,OVI NASI BI TI ODREDJIVALI I KAD SMIJES SPAVAT SA ZENOM. DOBRO JE DOK IH BILO KO OPOMINJE. ZA NAROD JE BIO BOLJI PABLO ESKOBARO.

Name

Milan

12.02.2022 12:02

Pita li nas Dodik šta mi srbi mislimo što je pokrao svu RS? Šta narod misli zašto nas vode narko političari? Zašto se liječimo putem SMS? Zašto su izbori pokradeni? Zašto u tužilaštvima rade kriminalci? Zašto je pravo uništeno? Zašto je otjerano par stotina hiljada srba iz RS? Zašto izumiremo u RS? Zašto je uništrno školstvo? I ZAŠTO krezubi nemaju mozga. Kreni drug od nas samih sa tim ZAŠTO...

Name

Re

12.02.2022 12:29

Pitali neko narod kako se kupuju papci od narodnog novca? Jel se neko pita,kako su politicari postali multi milioneri dok se otvara javna kuhinja za bebe?

Name

Global zitizen

12.02.2022 15:55

Dokle god se budes vozikao putevima i mostovima koje je USAID rekonstruisao a ne ovi sto kao nesto zasjedaju . Dotle ce biti kako oni misle da treba. Ni deponiju nismo u stanju bez njih da napravimo a kao kurcimo se.

Name

Demokrata

12.02.2022 12:03

Oni koji sveski zakon, koji je donesen rezolucijom UN gaze nogama a RS govore šta treba da rade. Hahahahaha Vidi se da njhovi preci dolaze sa divljeg zapada. Hahahahaha

ODGOVORITE
Name

Re demokrate

12.02.2022 12:48

a da li o svemu treba da odlucuje onaj koi nije omirisao barut za razliku onih koi su ginuli drugi su svercovali krali a sada bi da ga se sve pita da otima da krade i da sve to bude legalizovano, da zavlada dinastija ,da zaposljava da lijeci da sudi ,da napada ,da se bahati i sve po kao njgovom zakonu, e zbog takvih nam treba tutor to je njegova zasliga

Name

Nebitno

12.02.2022 12:10

Prije nego sto ostavite komentar raspitajte se malo ko je sta je i kakav haos u svetu ostavlja iza sebe USAID?

ODGOVORITE
Name

Zna i

12.02.2022 12:10

BN ... A Bosnu necemo dijeliti mimo Bosnjaka ne naprotiv ... Bosnjacima i Americi slijedi civilizovanje .. Ne rezim .. To smo naucili od vas ...

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

12.02.2022 12:14

Gospođa Power je apsolutno u pravu, korumpirani politićari koji su na vlasti u RS pokušavajući da formiraju VSTS- RS, žele da potpuno stave pravosudne institucije države pod svoju kontrolu, jer više nemogu da imaju uticaja, niti da kontrolišu VSTS-BIH, što im je donedavno uspijevalo preko gosn. Tegeltije koji više nije na toj funkciji!

ODGOVORITE
Name

Yu

12.02.2022 13:22

Zar nevidite da je taj covjek bolestan,kad padne jedan dan njegovi puleni ce reci pa nisam smio nista da kazem,gdje je hrabrost da se kaze dosta.

ODGOVORITE
Name

Dc

12.02.2022 13:26

Vodite ga u SAD dzaba vam... vi ste nam ga i nametnuli prije 25 god...

ODGOVORITE
Name

KMH

12.02.2022 15:36

Europom vlada demonkratija i narcisticki lobi, strasno!

ODGOVORITE