Како се ни послије двије године нису заразили короном?

Пандемија ковида 19 утицала је на све аспекте наших живота у посљедњих неколико година, а присутан је константан страх од заражавања, па затим усљедбеног карантина, изолације, опоравка и потенцијалних пост ковид симптома. Ипак, неки успјешно избјегавају ковид пуне двије године.

Здравље 12.02.2022 | 10:40
Како се ни послије двије године нису заразили короном?

Док су се милиони широм свијета сада суочили са инфекцијом ковида 19, други су изградили свој имунитет путем вакцина, али још увијек постоје људи који никада нису били заражени вирусом, а нова истраживања сугеришу да неки људи могу бити отпорнији на инфекцију од других. Због тога се многи питају зашто се одређени људи не заразе вирусом чак и када су изложени вирусу. Ово су одговори на, често, реторичка питања.

Не постоји званични разлог зашто би неки људи могли бити отпорнији на инфекцију ковида 19, чак и ако су имали близак контакт са зараженом особом. Међутим, ново истраживање које је недавно провео Универзитетски колеџ у Лондону (УЦЛ) могло би расвијетлити питање у одређеној мјери.

Ово би могло да буде повезано са реакцијом њихових Т-ћелија – бијелих крвних зрнаца у нашим тијелима која нам помажу да се боримо против инфекција – и због претходне изложености другим корона вирусима, као што је обична прехлада.

Истраживање из новембра 2021. сугерише да се Т-ћелије, које су настале код неких људи током борбе са прехладом, могу покренути када вирус уђе у тијело. То помаже људима да “очисте” вирус из тијела прије него што направи озбиљнију штету.

Студија је проведена на 730 здравствених радника током првог таласа пандемије, а резултати су показали да њих 58 није било позитивно на ковид 19 упркос томе што су били у окружењу високог ризика.

Сматра се да би истраживање могло да се користи за прављење нових вакцина које фокусирају на Т-ћелије умјесто на антитијела, што би потенцијално могло да пружи дуготрајнију заштиту.

Неки људи су можда и имали вирус асимптоматски, те тога нису били свјесни, док су га други можда “замијенили” прехладом или грипом.

Наравно, други фактори долазе у обзир када је у питању избјегавање инфекције ковида 19, као што је ношење маски у јавном превозу, ограничавање контаката и редовно прање руку и вакцинација.

-Важно је да сви учинимо све што је могуће да заштитимо себе и друге, рекли су из Националног завода за јавно здравство Велике Британије.

Наравно, ако развијете симптоме који би могли указивати на ковид 19, увијек треба да урадите пи-си-ар тест и да се самоизолујете док не сазнате резултат.

Званични симптоми према британском заводу су континуирани кашаљ, температура и губитак укуса и/или мириса, а наводи се и да да симптоми омикрон соја укључују сув кашаљ, бол у грлу, ноћно знојење, благе болове у мишићима и умор. 

Жена.блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар