Честитке Кине и САД: Србији много просперитета

Предсједници Кине Си Ђинпинг и САД Џозеф Бајден честитали су предсједнику Србије Александру Вучићу Сретење - Дан државности.

Вијести 12.02.2022 | 10:20
Честитке Кине и САД: Србији много просперитета

Си Ђинпинг је у своје и у име Владе и народа Кине, Вучићу упутио најсрдачније честитке поводом великог празника, истичући да свеобухватно стратешко партнерство двије земље, уз заједничке напоре, одржава снажан тренд развоја, саопштено је из Прес-службе предсједника Србије.

– Међусобно политичко поверење двије земље је чврсто, практична сарадња даје богате резултате, а традиционално пријатељство постаје још чвршће како вријеме пролази – оцијенио је Си Ђинпинг.

Предсједник Кине је истакао да се двије стране међусобно подржавају по питањима од суштинског интереса и озбиљних изазова са којима се сусрећу, што позитивно доприноси очувању међународне правичности и правде.

Он је исказао спремност да са Вучићем уложи напоре за јачање стратешког вођења Свеобухватног стратешког партнерства Кине и Србије и подизање односа двије државе на још виши ниво како би допринијели благостању двије земље и два народа.

– Желим вашој земљи много просперитета, а народу срећу и благостање – поручио је Си Ђинпинг.

Амерички предсједник Џозеф Бајден је поручио да Србија и САД његују дуго партнерство, додајући да је оно укоријењено у породичним везама и преко 140 година дугој заједничкој историји, која укључује два свјетска рата у којима су Срби и Американци били савезници.

– У овом периоду изградили смо снажне односе који су потпора економском развоју и који унапређују просперитет српског народа, пружају подршку демократским институцијама Србије и виталној улози цивилног друштва и медија – навео је Бајден.

Предсједник САД истакао је да Вучића и Владу Србије охрабрује да наставе да раде на примјени домаћих реформи, које су потребне да би свим људима у Србији биле доступне тековине демократије.

Према његовим ријечима, те реформе помоћи ће да се гарантују одрживи развој, владавина права и привлачна инвестициона клима, што ће Србију приближити приступању ЕУ.

– Стремљења Србије ка ЕУ зависе такође од напретка ка пуној нормализацији односа између Београда и Приштине, за коју, као што знате, сматрам да мора да буде заснована на узајамном признању – навео је Бајден, поручивши да европска породица неће бити потпуна без Србије и свих њених сусједа.

(Срна)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Од признања ниста

12.02.2022 10:02

Зар и у цеститци дана дрзавности о признању. Опет помиње косово у отимању уцествују и данас а несто говоре РУСИЈИ за Крим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Густав

12.02.2022 10:07

140 година заједничке историје и два свјетска рата а на крају "милосрдни анђео". Џо је мало опичен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјокиц

12.02.2022 10:29

Амерички предсједник Џозеф Бајден је поручио да Србија и САД његују дуго партнерство, додајући да је оно укоријењено у породичним везама и преко 140 година дугој заједничкој историји, која укључује два свјетска рата у којима су Срби и Американци били савезници. КАКО СЕ ТОГА НЕ СЈЕТИСТЕ КАД СТЕ БОМБАРДОВАЛИ...???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аааааа!?

12.02.2022 10:50

Па зар Србија није настала у 11 вијеку?

ОДГОВОРИТЕ