Čestitke Kine i SAD: Srbiji mnogo prosperiteta

Predsjednici Kine Si Đinping i SAD DŽozef Bajden čestitali su predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću Sretenje - Dan državnosti.

Vijesti 12.02.2022 | 10:20
Čestitke Kine i SAD: Srbiji mnogo prosperiteta

Si Đinping je u svoje i u ime Vlade i naroda Kine, Vučiću uputio najsrdačnije čestitke povodom velikog praznika, ističući da sveobuhvatno strateško partnerstvo dvije zemlje, uz zajedničke napore, održava snažan trend razvoja, saopšteno je iz Pres-službe predsjednika Srbije.

– Međusobno političko poverenje dvije zemlje je čvrsto, praktična saradnja daje bogate rezultate, a tradicionalno prijateljstvo postaje još čvršće kako vrijeme prolazi – ocijenio je Si Đinping.

Predsjednik Kine je istakao da se dvije strane međusobno podržavaju po pitanjima od suštinskog interesa i ozbiljnih izazova sa kojima se susreću, što pozitivno doprinosi očuvanju međunarodne pravičnosti i pravde.

On je iskazao spremnost da sa Vučićem uloži napore za jačanje strateškog vođenja Sveobuhvatnog strateškog partnerstva Kine i Srbije i podizanje odnosa dvije države na još viši nivo kako bi doprinijeli blagostanju dvije zemlje i dva naroda.

– Želim vašoj zemlji mnogo prosperiteta, a narodu sreću i blagostanje – poručio je Si Đinping.

Američki predsjednik Džozef Bajden je poručio da Srbija i SAD njeguju dugo partnerstvo, dodajući da je ono ukorijenjeno u porodičnim vezama i preko 140 godina dugoj zajedničkoj istoriji, koja uključuje dva svjetska rata u kojima su Srbi i Amerikanci bili saveznici.

– U ovom periodu izgradili smo snažne odnose koji su potpora ekonomskom razvoju i koji unapređuju prosperitet srpskog naroda, pružaju podršku demokratskim institucijama Srbije i vitalnoj ulozi civilnog društva i medija – naveo je Bajden.

Predsjednik SAD istakao je da Vučića i Vladu Srbije ohrabruje da nastave da rade na primjeni domaćih reformi, koje su potrebne da bi svim ljudima u Srbiji bile dostupne tekovine demokratije.

Prema njegovim riječima, te reforme pomoći će da se garantuju održivi razvoj, vladavina prava i privlačna investiciona klima, što će Srbiju približiti pristupanju EU.

– Stremljenja Srbije ka EU zavise takođe od napretka ka punoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, za koju, kao što znate, smatram da mora da bude zasnovana na uzajamnom priznanju – naveo je Bajden, poručivši da evropska porodica neće biti potpuna bez Srbije i svih njenih susjeda.

(Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Od priznanja nista

12.02.2022 10:02

Zar i u cestitci dana drzavnosti o priznanju. Opet pominje kosovo u otimanju ucestvuju i danas a nesto govore RUSIJI za Krim.

ODGOVORITE
Name

Gustav

12.02.2022 10:07

140 godina zajedničke istorije i dva svjetska rata a na kraju "milosrdni anđeo". Džo je malo opičen.

ODGOVORITE
Name

Djokic

12.02.2022 10:29

Američki predsjednik Džozef Bajden je poručio da Srbija i SAD njeguju dugo partnerstvo, dodajući da je ono ukorijenjeno u porodičnim vezama i preko 140 godina dugoj zajedničkoj istoriji, koja uključuje dva svjetska rata u kojima su Srbi i Amerikanci bili saveznici. KAKO SE TOGA NE SJETISTE KAD STE BOMBARDOVALI...???

ODGOVORITE
Name

Aaaaaa!?

12.02.2022 10:50

Pa zar Srbija nije nastala u 11 vijeku?

ODGOVORITE