Прописи постоје, али се не поштују: Одговорност је на руководним људима Дома и министарства

"Одговорност је ипак на руководству те установе и на надлежном министарству, јер су они требали да врше редовну контролу, а чули смо из изјаве господина директора, приликом давања оставке, да је посљедња контрола вршена прије двије године..."

Република Српска 11.02.2022 | 19:39
Прописи постоје, али се не поштују: Одговорност је на руководним људима Дома и министарства

У установи у којој је требало да буду најсигурнија, поједина дјеца из Дома "Рада Врањешевић" доживјела су трауматична искуства, а предатори су радници Дома, са којима су дјеца у свакодневном контакту. Апсурдно је да контроле радника нису извршене након случаја из 2019, а партијско запошљавање, надлежнима је било битније од професионалности радника. 

Поред бриге за смјештај, храну и остале потребе, брига за безбједност дјеце је најбитнија, али, чини се, то није био приоритет особљу овог Дома.

Дисциплинска комисија, такође, није препознала озбиљност случаја па је осумњиченог радника вратила на посао, а кажњен је смањењем плате за 20 одсто. Из ресорног министарства се хвале како редовно обављају стручни надзор.

Колико је тај надзор добар, показао је овај случај.

За рад са дјецом потребне су стручне особе, али страначко запошљавање, чини се, било је приориет. 

"Оно што је још важно у оквиру Дома "Рада Врањешевић" је да је било појединачних случајева у којима вјероватно, а ево тражићемо и за то релевантно објашњење, су одређени људи, не у складу са својим звањем правим, распоређивани на одређена стручна мјеста и то се свакако мора испитати и видјети због којих разлога се то дешавало“, истиче ресорни министар Ален Шеранић.

Грешке надлежних се нижу, а оне говоре о несарадњи између Центра за цоцијални рад и ресорног министарства, али битно је грешку приписати неком другом.

Ни Тужилаштво није ништа боље, па је након пријављеног случаја чекало мјесец и по дана да одговорне изведе пред лице правде. Случај из 2019. године првенствено су окарактерисли као неоснован па су тек након треће пријаве одреаговали.

Прописи постоје, али се не поштују

"Одговорност је ипак на руководству те установе и на надлежном министарству, јер су они требали да врше редовну контролу, а чули смо из изјаве господина директора, приликом давања оставке, да је котрола посљедња вршена прије двије године. Дакле недопустиво је да се у тако великим размацима не врши контрола и приовјера законистости рада у таквим установама. Ја бих рекла да је човјек заказао, не систем, јер ви донесете одређене норме, одређена рјешења, али те норме треба неко да примијени, а то је опет човјек. Дакле они који су обављали одређене норме, на одређеним функцијама, они су заказали“, каже Иванка Марковић професор кривичног права на Правном факултету.

Из канцеларије Омбудсмена за људска права питају зашто се толико чекало на реаговање надлежних када се ради о једном од најтежих облика кривичног дјела, за које се по Закону прописује и доживотна казна затвора. Непријављивање кривичног дјела и починиоца још је једна ставка коју ће ова институција испитати. Много тога писе у Закону, али поставља се питање шта је од свега испоштовано.

"Поступци генерално према малољетницима, односно дјеци су хитни. Ја сам чуо ових дана различите конотације термина хитно, шта се сматра хитно. Хитно ј еодмах и ту нема расправе. Задужујете одређено лице, одређеног правника и он ради тај посао, јер хитност подразумијева одмах, реакцију одмах, а не чекање дан, два, 40 или двије године“, истичу из ове установе.

Након посљедњег случаја који је одјекнуо у јавности, дјеца која живе у овом Дому, не осјећају се сигурно. То доказује и чињеница да су недавно двије дјевојчице побјегле из Дома.

Поставља се питање постоје ли случајеви који, због страха од посљедица, нису пријављени. Подршка дјеци која су сексуално искориштавана, не може се обезбиједити само кроз закон, неопходни су стручњаци.

"Сексуално насиље је један од најбруталнијих облика родно заснованог насиља, јер се на тај начин одузима тјелесни интегритет жртве и трауме које оваква дјела изазивају заиста је потребно санирати уз стручну, оспособљену помоћ и подршку лица који су у ланцу заштите. Стручна и оспособљена помоћ и подршка не подразумијева само да је неко одређене професије или струке, него подразумијева то да је прошао низ едукација о томе на који начин треба уствари да се бавимо са трауматским искуством сексуалног насиља“, каже Горица Ивић из Фондације удружене жене.

Да би се овакви случајеви избјегли потребна је сарадња институција, контрола радника и запошљавање по стручности, а не по партијској књижици. Провјера прописа рада Дома за дјецу без родитељског старања, као и строжији критерији за именовање лица на одређене функције неопходни су када се ради о установама овог типа.

Стручњаци истичу да је потребно радити анонимне анкете штићеника, али и оних који су установу напустили и који без страха могу да испричају своја искуства. 

(БН/Д. Цвијић) 

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

ц

11.02.2022 19:09

Серанић крив, ма није, он се не мјеша у свој посао, он само вири из једног смрдљивог мјеста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ухх

11.02.2022 20:14

Само оставка сераница. Он је за све крив. Цак је одобрио техницки гас да трује народ. Њему ни дјеца нису света.

Name

Бисерка

11.02.2022 20:44

Овај Кајкут прави мајмун! Тако се сине посао не ради! Срам и стид да те буде! А одговорност и припадајућа казна за нерад да буде за примјер другим истим и сличним идиотима!

Name

Одговор

12.02.2022 10:45

Ко је крив што су Цвијић Свјетлана и Кајкут Владимир изабрани за директоре Дома а ниједно није испуњавало услове? Крив је тадашњи министар Шкрбић Ранко и Влада која је дала сагласност. Од поцетка смрди. Како онда очекивати поштовање прописа кад су постављени мимо њих?

Name

ЗИКАЗ

11.02.2022 19:19

Министре да ли ти икада на памет падне оставка. А било би позељно и са наде а и са васе стране.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НР

11.02.2022 19:40

Не може се ништа професионално очекивати од нестручног, корумпираног, непотистичког система. Који је све то де факто легализовао. А посљедице трпе дјеца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.02.2022 21:43

Одлицан коментар. Криминални и корумпирани систем који је све то легализовао. И јос много тога.

Name

До кога је!!

11.02.2022 19:46

До друштва је!! Зар тако осетљива дјеца око себе смију имати предатора и да се то не препозна и одстрани на вријеме.Потребно је учинити све да педофили, предатора и остали силоватељи буду јасно удаљени од све дјеце те да се њихова имена знају. Ми смо политиком страначког запосљавања добили људе који су не само неструцни него и неморално за рад у одређеним институција..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срам га било

11.02.2022 20:58

Шта мантра Омбудсман,кад се тамо заташкава педофилија и инструишу институције да прогоне оне које то пријаве.Митровићу ти требаш први иза решетака,а Шеранић одмах за тобом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

11.02.2022 21:16

Оставка министре. Јесули ти објаснили чегс си министар, и да неслузис само за сликање. Главоња ниси фотогеницан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

шеранић је исто крив

11.02.2022 21:34

ништа шеранић није мање крив од тог директорчића, у правној земљи то се све рециклира

ОДГОВОРИТЕ
Name

ој

11.02.2022 21:47

А гдје је одговорност помоћника министра за социјалну заштиту и одговорност начелнице одјељења. Интересантно, обоје су били директори Центра за социјални рад у Лакташима, а сада шенлуче у дому.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кукац

11.02.2022 23:40

Гдје је одговорност Клинике за дјечију психијатрију-конкретно у овом слуцају? Нигдје. Зашто када и они у великој мјери сносе одговорност.

Name

Оставка.

12.02.2022 07:25

Сераницу и то моментално . Јос се усудјујес несто паметовати . Фуј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лакташи

12.02.2022 13:24

Тачно је да кривце треба тражити у читавом ланцу одговорности, а посебно у министру и директору. Али зар нам се не провлаче као непримјећени управо они који проводе политике владе, они који проводе законе и мјере, они који су најодговорнији, а то су помоћник министра Макарић и начелница одјељења Сладојевић. Ми их знамо када су шенлучили у Лакташима како то добро написа неко.

ОДГОВОРИТЕ