Propisi postoje, ali se ne poštuju: Odgovornost je na rukovodnim ljudima Doma i ministarstva

"Odgovornost je ipak na rukovodstvu te ustanove i na nadležnom ministarstvu, jer su oni trebali da vrše redovnu kontrolu, a čuli smo iz izjave gospodina direktora, prilikom davanja ostavke, da je posljednja kontrola vršena prije dvije godine..."

Republika Srpska 11.02.2022 | 19:39
Propisi postoje, ali se ne poštuju: Odgovornost je na rukovodnim ljudima Doma i ministarstva

U ustanovi u kojoj je trebalo da budu najsigurnija, pojedina djeca iz Doma "Rada Vranješević" doživjela su traumatična iskustva, a predatori su radnici Doma, sa kojima su djeca u svakodnevnom kontaktu. Apsurdno je da kontrole radnika nisu izvršene nakon slučaja iz 2019, a partijsko zapošljavanje, nadležnima je bilo bitnije od profesionalnosti radnika. 

Pored brige za smještaj, hranu i ostale potrebe, briga za bezbjednost djece je najbitnija, ali, čini se, to nije bio prioritet osoblju ovog Doma.

Disciplinska komisija, takođe, nije prepoznala ozbiljnost slučaja pa je osumnjičenog radnika vratila na posao, a kažnjen je smanjenjem plate za 20 odsto. Iz resornog ministarstva se hvale kako redovno obavljaju stručni nadzor.

Koliko je taj nadzor dobar, pokazao je ovaj slučaj.

Za rad sa djecom potrebne su stručne osobe, ali stranačko zapošljavanje, čini se, bilo je prioriet. 

"Ono što je još važno u okviru Doma "Rada Vranješević" je da je bilo pojedinačnih slučajeva u kojima vjerovatno, a evo tražićemo i za to relevantno objašnjenje, su određeni ljudi, ne u skladu sa svojim zvanjem pravim, raspoređivani na određena stručna mjesta i to se svakako mora ispitati i vidjeti zbog kojih razloga se to dešavalo“, ističe resorni ministar Alen Šeranić.

Greške nadležnih se nižu, a one govore o nesaradnji između Centra za cocijalni rad i resornog ministarstva, ali bitno je grešku pripisati nekom drugom.

Ni Tužilaštvo nije ništa bolje, pa je nakon prijavljenog slučaja čekalo mjesec i po dana da odgovorne izvede pred lice pravde. Slučaj iz 2019. godine prvenstveno su okarakterisli kao neosnovan pa su tek nakon treće prijave odreagovali.

Propisi postoje, ali se ne poštuju

"Odgovornost je ipak na rukovodstvu te ustanove i na nadležnom ministarstvu, jer su oni trebali da vrše redovnu kontrolu, a čuli smo iz izjave gospodina direktora, prilikom davanja ostavke, da je kotrola posljednja vršena prije dvije godine. Dakle nedopustivo je da se u tako velikim razmacima ne vrši kontrola i priovjera zakonistosti rada u takvim ustanovama. Ja bih rekla da je čovjek zakazao, ne sistem, jer vi donesete određene norme, određena rješenja, ali te norme treba neko da primijeni, a to je opet čovjek. Dakle oni koji su obavljali određene norme, na određenim funkcijama, oni su zakazali“, kaže Ivanka Marković profesor krivičnog prava na Pravnom fakultetu.

Iz kancelarije Ombudsmena za ljudska prava pitaju zašto se toliko čekalo na reagovanje nadležnih kada se radi o jednom od najtežih oblika krivičnog djela, za koje se po Zakonu propisuje i doživotna kazna zatvora. Neprijavljivanje krivičnog djela i počinioca još je jedna stavka koju će ova institucija ispitati. Mnogo toga pise u Zakonu, ali postavlja se pitanje šta je od svega ispoštovano.

"Postupci generalno prema maloljetnicima, odnosno djeci su hitni. Ja sam čuo ovih dana različite konotacije termina hitno, šta se smatra hitno. Hitno j eodmah i tu nema rasprave. Zadužujete određeno lice, određenog pravnika i on radi taj posao, jer hitnost podrazumijeva odmah, reakciju odmah, a ne čekanje dan, dva, 40 ili dvije godine“, ističu iz ove ustanove.

Nakon posljednjeg slučaja koji je odjeknuo u javnosti, djeca koja žive u ovom Domu, ne osjećaju se sigurno. To dokazuje i činjenica da su nedavno dvije djevojčice pobjegle iz Doma.

Postavlja se pitanje postoje li slučajevi koji, zbog straha od posljedica, nisu prijavljeni. Podrška djeci koja su seksualno iskorištavana, ne može se obezbijediti samo kroz zakon, neophodni su stručnjaci.

"Seksualno nasilje je jedan od najbrutalnijih oblika rodno zasnovanog nasilja, jer se na taj način oduzima tjelesni integritet žrtve i traume koje ovakva djela izazivaju zaista je potrebno sanirati uz stručnu, osposobljenu pomoć i podršku lica koji su u lancu zaštite. Stručna i osposobljena pomoć i podrška ne podrazumijeva samo da je neko određene profesije ili struke, nego podrazumijeva to da je prošao niz edukacija o tome na koji način treba ustvari da se bavimo sa traumatskim iskustvom seksualnog nasilja“, kaže Gorica Ivić iz Fondacije udružene žene.

Da bi se ovakvi slučajevi izbjegli potrebna je saradnja institucija, kontrola radnika i zapošljavanje po stručnosti, a ne po partijskoj knjižici. Provjera propisa rada Doma za djecu bez roditeljskog staranja, kao i strožiji kriteriji za imenovanje lica na određene funkcije neophodni su kada se radi o ustanovama ovog tipa.

Stručnjaci ističu da je potrebno raditi anonimne ankete štićenika, ali i onih koji su ustanovu napustili i koji bez straha mogu da ispričaju svoja iskustva. 

(BN/D. Cvijić) 

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

c

11.02.2022 19:09

Seranić kriv, ma nije, on se ne mješa u svoj posao, on samo viri iz jednog smrdljivog mjesta.

ODGOVORITE
Name

Uhh

11.02.2022 20:14

Samo ostavka seranica. On je za sve kriv. Cak je odobrio tehnicki gas da truje narod. Njemu ni djeca nisu sveta.

Name

Biserka

11.02.2022 20:44

Ovaj Kajkut pravi majmun! Tako se sine posao ne radi! Sram i stid da te bude! A odgovornost i pripadajuća kazna za nerad da bude za primjer drugim istim i sličnim idiotima!

Name

Odgovor

12.02.2022 10:45

Ko je kriv što su Cvijić Svjetlana i Kajkut Vladimir izabrani za direktore Doma a nijedno nije ispunjavalo uslove? Kriv je tadašnji ministar Škrbić Ranko i Vlada koja je dala saglasnost. Od pocetka smrdi. Kako onda očekivati poštovanje propisa kad su postavljeni mimo njih?

Name

ZIKAZ

11.02.2022 19:19

Ministre da li ti ikada na pamet padne ostavka. A bilo bi pozeljno i sa nade a i sa vase strane.

ODGOVORITE
Name

NR

11.02.2022 19:40

Ne može se ništa profesionalno očekivati od nestručnog, korumpiranog, nepotističkog sistema. Koji je sve to de fakto legalizovao. A posljedice trpe djeca.

ODGOVORITE
Name

Re

11.02.2022 21:43

Odlican komentar. Kriminalni i korumpirani sistem koji je sve to legalizovao. I jos mnogo toga.

Name

Do koga je!!

11.02.2022 19:46

Do društva je!! Zar tako osetljiva djeca oko sebe smiju imati predatora i da se to ne prepozna i odstrani na vrijeme.Potrebno je učiniti sve da pedofili, predatora i ostali silovatelji budu jasno udaljeni od sve djece te da se njihova imena znaju. Mi smo politikom stranačkog zaposljavanja dobili ljude koji su ne samo nestrucni nego i nemoralno za rad u određenim institucija..

ODGOVORITE
Name

Sram ga bilo

11.02.2022 20:58

Šta mantra Ombudsman,kad se tamo zataškava pedofilija i instruišu institucije da progone one koje to prijave.Mitroviću ti trebaš prvi iza rešetaka,a Šeranić odmah za tobom

ODGOVORITE
Name

Doboj

11.02.2022 21:16

Ostavka ministre. Jesuli ti objasnili čegs si ministar, i da nesluzis samo za slikanje. Glavonja nisi fotogenican.

ODGOVORITE
Name

šeranić je isto kriv

11.02.2022 21:34

ništa šeranić nije manje kriv od tog direktorčića, u pravnoj zemlji to se sve reciklira

ODGOVORITE
Name

oj

11.02.2022 21:47

A gdje je odgovornost pomoćnika ministra za socijalnu zaštitu i odgovornost načelnice odjeljenja. Interesantno, oboje su bili direktori Centra za socijalni rad u Laktašima, a sada šenluče u domu.

ODGOVORITE
Name

Kukac

11.02.2022 23:40

Gdje je odgovornost Klinike za dječiju psihijatriju-konkretno u ovom slucaju? Nigdje. Zašto kada i oni u velikoj mjeri snose odgovornost.

Name

Ostavka.

12.02.2022 07:25

Seranicu i to momentalno . Jos se usudjujes nesto pametovati . Fuj.

ODGOVORITE
Name

laktaši

12.02.2022 13:24

Tačno je da krivce treba tražiti u čitavom lancu odgovornosti, a posebno u ministru i direktoru. Ali zar nam se ne provlače kao neprimjećeni upravo oni koji provode politike vlade, oni koji provode zakone i mjere, oni koji su najodgovorniji, a to su pomoćnik ministra Makarić i načelnica odjeljenja Sladojević. Mi ih znamo kada su šenlučili u Laktašima kako to dobro napisa neko.

ODGOVORITE