Влада Српске даје милионе за своја представништва

Влада Републике Српске издвојила је 4,7 милиона конвертибилних марака за  финансирање рада осам представништава Републике Српске у иностранству за 2022. годину, која суштински не раде ништа у корист грађана.

Република Српска 10.02.2022 | 12:11
Влада Српске даје милионе за своја представништва

Највише новца, 880.000 КМ, додијељено је Представништву РС у Русији, које има двије канцеларије - у Москви и Санкт Петербургу.

Представништво РС у Србији добило је 800.000 КМ, за оно у Белгији је резервисано 740.000, док је за Представништво РС у Аустрији издвојено 700.000 КМ.

Представништво РС у Вашингтону добиће 570.000 КМ, оно у Штутгарту 430.000 КМ, док је за Представништво у Грчкој издвојено 330.000 КМ. Најмањи износ ове године добиће Представништво у Израелу, коме ће на рачуне бити уплаћено 250.000 КМ.

Ову одлуку Влада РС је донијела на сједници 27. јануара, а у Службеном гласнику је објављена исти дан. На истој сједници Влада РС је донијела одлуку о одређивању износа најнижих пензија.

Према тој одлуци, најнижа од најнижих пензија износи 220,50 КМ. Проста рачуница каже да би Влада РС, од износа која је издвојила за осам представништава у свијету, а од којих градјани овог бх. ентитета немају никакве вајде, могла да исплати 21.315 хилада најнижих пензија.

Док највећи дио пензионера у Републици Српској живи на ивици биједе, Влада годинама издваја милионе марака за представништва РС, која суштински не раде ништа у корист грађана.

Званично, Представништва РС у свијету имају за циљ промоцију Републике Српске у иностранству, довођење страних инвеститора, као и успостављање научно-техничке и културне сарадње.

Експанзија отварања ових представништава кренула је 2006. године, током другог премијерског мандата Милорада Додика.

Оперативац је била тадашња министарка за европске интеграције и регионалну сарадњу Жељка Цвијановић, садашња предсједница РС. Испоставило се да је учинак отворених представништава РС у свијету миноран, скоро никакав, бар када је погледу испуњавање њихових званичних задатака.

Осим што спорадично привредницима омогућавају да учествују на појединим сајмовима, те организовања којекаквих културних манифестација и предизборних политичких скупова за владајуће странке, њихов корисни учинак је чиста нула.

Заправо, стварна мисија тих представништава и људи у њима је лобирање за актуелну власт. За тај посао веома су добро плаћени. Према ранијим информацијама, мјесечна плата шефова тих представништава износи око три хиљаде евра.

Представништво РС у Београду је основано још 2002. године и на његовом челу од тада је Млађен Цицовић. Осим њега, у том представништву је још десет запослених, а само њима је знано на основу чега зарађују плату.

Колико су успјешни у довођењу фирми у Републику Српску најбоље говори податак да је већина фирми из Србије, која је својевремено отворила своја представништва у РС, касније иста пребацила у Федерацију БиХ због нижих намета које морају да плаћају.

Признао је то и сам Милорад Додик, који је у августу прошле године изјавио да је Србија највећи економски партнер Србије, да се 98 одсто робе продаје у РС, упркос томе што су „многе фирме из Србије формирале своја сједишта у Сарајеву, иако у ФБиХ нико неће да купује производе из Србије“.

„То истичем, зато што је нама важно, јер сједиште фирме детерминише плаћање пореза. На неки чудан начин фирме из Србије побољшавају финансијску ситуацију у ФБиХ, а нас дегардирају у томе. Али, то опет нама не смета да купујемо робу из Србије“, ламентирао је тада Додик.

Најважније је оно у Русији, гдје су двије канцеларије, у Москви и Санкт Петербургу, и оно располаже са највише новца. Представништвом РС у Русији од његовог оснивања 2010. године суверено руководи Душко Перовић.

Он је, преко своје супруге, познате бивше руске новинарке, остварио бројне везе са високим руским званичницима. Примаран Перовићев задатак је да сређује Додикове сусрете са руским званичницима, првенствено са предсједником Русије Владимиром Путином.

Након Перовића, најпознатије име међу шефовима представништава РС у иностранству је Обрад Кесић. Он је један од најгорљивијих апологета Милорада Додика, мада се испоставило да је тек његов „дрвени адвокат“, јер је његово лобирање за Додика  у САД-у имало никакав учинак, пошто је америчка администрација лидеру СНСД-а увела двоструке санкције.

Кесић, наводни политички аналитичар, чији је примарни циљ одбрана лика и дјела Милорада Додика, доказао се и као велики лажов. Кесић је почетком 2016. године најавио долазак америчких инвеститора у РС, као и оснивање америчког центра у Бањалуци и отварање, за почетак, 100 радних мјеста.

„Долазак америчких инвеститора у Српску ће помоћи да америчка влада почне више да уважава и аргументе који долазе из Бањалуке“, рекао је тада Кесић.

Амерички инвеститори никада нису стигли у РС, али јесу двоструке санкције за Милорада Додика, прво због подривања Дејтонског споразума, а потом и због умјешаности у корупцију.

Представништво РС у Бриселу, основано 2008. године, друго је по количини добијеног новца од Владе РС. Основано је 2008. године, уз образложење да би РС у сједишту ЕУ „могла лакше да долази до важних информација“.

На његовом челу је 14 година Марио Ђурагић. Ефекте свог рада појаснио је у једној од својих изјава, датој почетком 2020. године: "Однос европских институција према Републици Српској почива на принципу топло-хладно.

Некад отварају врата и дозвољавају да се изнесу ставови, разговара и да вас чују, међутим, то никад није значило да, у исто вријеме, хоће да вас уваже". „Фантастичан“ успјех, који ће грађани РС ове године платити 740.000 КМ.

Представништво РС у Грчкој заступа Јелена Јовановић Атханасиоу, а оно у Бечу Младен Филиповић. На челу Представништва РС у Њемачкој, са сједиштем у Штутгарту, од његовог оснивања 2009. године налази се Мићо Ћетковић. 

Посебна прича је Представништво РС у Израелу, са сједиштем у Јерусалиму. Прије четири године опозиција из РС је тврдила да то представништво уопште не постоји, јер на адреси тог председништва, која је објављена на сајту Владе РС, није било ничега што асоцира на Представништво и Републику Српску.

Тадашњи шеф Предсједништва Ари Ливне (преминуо 2020. године) и министар за европске интеграције и регионалну сарадњу Златан Клокић тврдили су да је Представништво постоји, али да је само пререгистровано у комерцијално предузеће.

 На сајту Владе РС сада стоји да је шеф Представништва у Израелу Еyал Горен, а на званичној wеб страници тог представништва, осим бројева телефона на који се може контактирати Горен и други члан „тима“ Ханан Yонах, нема адресе Представништва.

(Журнал.инфо)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Истина

10.02.2022 11:44

У САД-у нема представниства. Само "представник" пријављен на адресу, на којој нема никог и ниста. Прави нацин за узимање пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.02.2022 13:34

Као ни са онима у Русији... то Додиг себи сваке године уплацује мало народних милиона... преварант конвертит...

Name

Ре Истина

10.02.2022 13:37

Додуше, он је једини оправдао новац грађана РС. Додик, Шпирић и Тегелтија су доспјели на црну листу заједно са браћом талибанима. Кесићу треба повећати плату.

Name

Славко К.

10.02.2022 12:35

Укидајте се висе, срамота ме је испред вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@@@

10.02.2022 13:15

То све даје народ. Испаћени

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цицко

10.02.2022 13:38

Зашто нема представништва у Јапану? Знате оно, "Срби до Токија."

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

10.02.2022 14:05

Хехе, ипак има "имовину" у Америци и Европи и у Израелу, није баш да му је све код нас и Русији и Србији, имају му шта блокирати

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

10.02.2022 15:36

Изнајме пословни простор кад чују да долазе камере да их снимају! Ово је чиста отимачина народних пара у зна се чији џеп! Огади ми секта Републику Српску!

ОДГОВОРИТЕ