Електропривреда кредитом враћа дуг за струју

Електропривреда Републике Српске (ЕРС) узима кредит од 30 милиона марака да плати дуг за струју који има према “Хидроелектранама на Дрини”, а које ће потом тај новац искористити за докапитализацију и изградњу “Хидроелектране Бистрица”, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 09.02.2022 | 12:59
Електропривреда кредитом враћа дуг за струју

Радови на изградњи “ХЕ Бистрица” су почели крајем прошле године, а “ХЕ на Дрини” као инвеститор нису успјеле да обезбједе новац.

Одлучили су се на докапитализацију од 56,3 милиона марака, али све до данас није било познато на који начин ће обезбједити средства.

Међутим, та дилема је окончана расписивањем тендера преко којег ЕРС тражи банку која ће јој на годину дана позајмити 30 милиона марака, по каматној стопи 2,95 одсто.

Рачунају како ће по основу камата и трошкова обраде уз главницу дати још 572.000 марака без ПДВ-а.

“Кредитом би ЕРС измирио своју обавезу по основу купљене електричне енергије од “ХЕ на Дрини” чији је 65 одсто власник, а тим средствима би “ХЕ на Дрини” докапитализовала “ХЕ Бистрица” чији су 100 одстотни власник, да би на овај начин кредитна средства у крајњој намјени била искориштена за изградњу “ХЕ Бистрица” у Фочи”, наводи се у тендерској документацији.

Понуде се могу достављати до 4. марта, када је заказано и њихово отварање.

Иначе, да подсјетимо, предузеће “”ХЕ Бистрица” је Република Српска купила за 21 милион марака, а један од власника био је Миленко Чичић, привредник из Лакташа и власник предузећа “Калдера цомпанy”.

Исто то предузеће, а које је имало  концесију на изградњу три централе на истоименој ријеци у Фочи, Република Српска је продала Чичићу прије 14 година за 6,8 милиона марака.

Укупна инсталисана снага овог система је 39 мегавата са укупном годишњом производњом 152 гигават часа електричне енергије.

Почетак радова је озваничен 28. децембра прошле године и то, како смо писали, без важеће еколошке и грађевинске дозволе.

Вриједност укупне инвестиције је око 113 милиона евра.

(Цапитал)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

БОБ РОЦК

09.02.2022 12:37

Исто и ја тако

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миланко

09.02.2022 15:04

ХЕ Бистрица је обична пљачка од првог дана помињања и препродаја разних па све до данас. Мјесто за странацке СНСД ухљебе и продане душе. Провјерите колико је радника довео нови директор радиолог Павловиц. Своје верне слуге из НПС-а. Велика пљацка дрзавних пара као сто је била у НПС-у се наставља.

ОДГОВОРИТЕ