Elektroprivreda kreditom vraća dug za struju

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) uzima kredit od 30 miliona maraka da plati dug za struju koji ima prema “Hidroelektranama na Drini”, a koje će potom taj novac iskoristiti za dokapitalizaciju i izgradnju “Hidroelektrane Bistrica”, saznaje portal CAPITAL.

Republika Srpska 09.02.2022 | 12:59
Elektroprivreda kreditom vraća dug za struju

Radovi na izgradnji “HE Bistrica” su počeli krajem prošle godine, a “HE na Drini” kao investitor nisu uspjele da obezbjede novac.

Odlučili su se na dokapitalizaciju od 56,3 miliona maraka, ali sve do danas nije bilo poznato na koji način će obezbjediti sredstva.

Međutim, ta dilema je okončana raspisivanjem tendera preko kojeg ERS traži banku koja će joj na godinu dana pozajmiti 30 miliona maraka, po kamatnoj stopi 2,95 odsto.

Računaju kako će po osnovu kamata i troškova obrade uz glavnicu dati još 572.000 maraka bez PDV-a.

“Kreditom bi ERS izmirio svoju obavezu po osnovu kupljene električne energije od “HE na Drini” čiji je 65 odsto vlasnik, a tim sredstvima bi “HE na Drini” dokapitalizovala “HE Bistrica” čiji su 100 odstotni vlasnik, da bi na ovaj način kreditna sredstva u krajnjoj namjeni bila iskorištena za izgradnju “HE Bistrica” u Foči”, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Ponude se mogu dostavljati do 4. marta, kada je zakazano i njihovo otvaranje.

Inače, da podsjetimo, preduzeće “”HE Bistrica” je Republika Srpska kupila za 21 milion maraka, a jedan od vlasnika bio je Milenko Čičić, privrednik iz Laktaša i vlasnik preduzeća “Kaldera company”.

Isto to preduzeće, a koje je imalo  koncesiju na izgradnju tri centrale na istoimenoj rijeci u Foči, Republika Srpska je prodala Čičiću prije 14 godina za 6,8 miliona maraka.

Ukupna instalisana snaga ovog sistema je 39 megavata sa ukupnom godišnjom proizvodnjom 152 gigavat časa električne energije.

Početak radova je ozvaničen 28. decembra prošle godine i to, kako smo pisali, bez važeće ekološke i građevinske dozvole.

Vrijednost ukupne investicije je oko 113 miliona evra.

(Capital)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

BOB ROCK

09.02.2022 12:37

Isto i ja tako

ODGOVORITE
Name

Milanko

09.02.2022 15:04

HE Bistrica je obična pljačka od prvog dana pominjanja i preprodaja raznih pa sve do danas. Mjesto za stranacke SNSD uhljebe i prodane duše. Provjerite koliko je radnika doveo novi direktor radiolog Pavlovic. Svoje verne sluge iz NPS-a. Velika pljacka drzavnih para kao sto je bila u NPS-u se nastavlja.

ODGOVORITE