Како Стевандићеви кадрови пуне касу "Проинтера"

Док Ненад Стевандић, лидер Уједињене Српске, по скупштинским ходницима покушава да испослује пуштање из притвора Бранислава Зељковића, сад већ бившег директора Института за јавно здравство Републике Српске, и најављује да његови кадрови ништа неће потписивати, иза леђа му ти исти кадрови ревносно раде за владајућу породицу Додик. И то чланови породице.

Република Српска 09.02.2022 | 12:54
Како Стевандићеви кадрови пуне касу "Проинтера"

Стевандићева свастика Драженка Јањанин, ухљебљена у директорској фотељи Агенције за осигурање РС, беспоговорно је тако крајем прошле године „Проинтеру“ дала редовни уговор за одржавање информационог система – 46.800 КМ.

Тек формално, баш као и претходник јој Славен Дујаковић, протјеран из Агенције јер је из режимског ДНС-а постао дио позиционог ДНС-а, у конкуренцијском захтјеву тражила је три понуде – „Проинтера“, „Сириуса 2010“ и „Елеватебитса“.

Директорица се, наравно, није изненадила када јој се, као у већини ИТ тендерских случајева, јавио само – „Проинтер“, фирма чији је „сарадник“, према признању Милорада Додика, члана Предсједништва Босне и Херцеговине и апосултног владара у РС, његов син Игор.

„Проинтер“ је свакако знао да ће бити једини, односно да су имена других фирми чиста формалност, јер је Јањанинова процијенила посао на 46.800 КМ, а ИТ тендер мајстори направили понуду баш по тој мјери.

Јањанинова је поступак овако објаснила:

„У овом поступку набавке предвиђено је провођење е-аукције, али како је благовремено пристигла само једна понуда, која је оцијењена прихватљивом, у складу са чланом 3. Правилника о условима и начину кориштења е-аукције, она се није могла заказати јер нису испуњени услови. Са 'Проинтер ИТСС' Бањалука, чланом Инфинитy Интернатионал Гроуп потписаће се уговор.“

Имајући у виду, како је навела, да као вршилац дужности директора Агенције није нашла неправилности у раду, коначно је одлучила.

Ово свакако није први пут да Агенција за осигурање, намијењена искључиво кадровима из редова владајућих, бира фирму блиску тој истој власти да јој одржава систем.

Још 2018. године исти посао је коштао 46.216 КМ, наредне године нису га одржавали. Већ 2020. одржавање је поскупјело на 46.800, загарантована цифра иста је била и прошле године, баш као и посљедња која се односи на 2022. годину. Међутим, кад неко напусти редове Милорада Додика, њега не спашава ни прескуп посао који додијели фирми блиској њему. Тако Дујаковића из опозиционог ДНС-а није спасио ни уговор намијењен „Проинтеру“ за израду софтвера за интегрисани информациони систем тежак 2.106.000 КМ.

Укупна вриједност уговора – 2.245.816 КМ са урачунатим ПДВ-ом.

ТЕНДЕРСКО ПРОФИТИРАЊЕ

Ухљебљени кадрови Уједињене Српске по разним познатим и непознатим основама на тендерима су му додијелили уговоре вриједне 97.400 КМ. Дода ли се томе и коалиционо потпомагање од 116.415 КМ за спот о Коридору Вц кроз Републику Српску, износ је то којег се не би одрекла ниједна регионална естрадна звијезда.

Мала продукцијска кућа са тек једним запосленим страначки храбро се прихватила бројних послова за које јој редовно „капље“ из јавне касе.

Ухапшени Бранислав Зељковић, под ознаком „куф“, 21. новембра 2019. са Јањанином је потписао три директна споразума, претходно их је процијенио до скоро максималне законске границе за директно дијељење буџетског новца – 6.961,5 КМ, 6.903 и 6.880 КМ. Непознате услуге Јањанину грађани су платили 20.744,5 КМ!

В.д. Зељковић потом се правдао да није знао да у називу тендера мора да напише за шта тачно троши буџетски новац па је то нетом прије хапшења за милионски корона криминал исправио. Аудио снимање и монтажу тонског записа, по директном уговору од 17. марта 2021, платио је максималних 7.020 КМ. За Јањанина је имао још посла тачно три мјесеца касније. За видео продукцију, штампање, дизајн и оглашавање за потребе УНИЦЕФ пројекта дао му је 19.305 КМ.

У јеку пандемије за „Wорлд Медиа“ радила је и министрица просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић, такође Стевандићев кадар. Ранг листа пројеката које ће финансирати објављена је у првој половини децембра 2020. Занимљиво, Јањанин је међу најбоље рангираним. Са укупно 245 бодова филмски сценарио „Слађана у плавом“ из буџета добија – 10.083 КМ.

„Уједињена Српска“ уједињено је, јавним новцем, развијала Јањанинов бизнис. Тендерска ињекција пред сам почетак пандемије стигла је и од „Пошта Српске“ на чијем је челу Миладин Радовић, Стевандићев кадар. Пет дана пред Нову 2020. смислио је да је губиташу потребна „креација и продукција комуникационих система“. На тендер чија је вриједност процијењена 40.950 КМ јавио се само – Јањанин. Његова понуда била је тек 702 КМ јефтинија, што практично значи да је знао да других понуђача неће бити. Уговор на 40.248 КМ био је на столу.

СПОТ ЗА АУТОПУТЕВЕ

Пандемија је за познатог бањалучког музичара и још познатијег шуру била изузетно плодна. Портал Цапитал 23. јула 2020. године објавио је да ће „Wорлд Медиа“ добити 116.415 КМ за промоцију радова на Коридору ВЦ, у дијелу који пролази кроз РС. По минути промо-филма Јањанину  је намијењено 5.000 КМ.

Ангажовали су га „Аутопутеви РС“, на чијем челу је Душан Топић, некада ДНС-овац, данас кадар ДЕМОС-а Недељка Чубриловића. Задатак коалиционог продуцента био је да пет пута сними и фотографише радове на аутопуту из ваздуха, да једном седмично посјећује градилиште и снима промјене, а да на крају направи промотивни филм у трајању од 20 минута.

Занимљиво, Јањанин је и на овом тендеру био једини понуђач.

Са његовом фирмом пословала је и Љиљана Лабовић Маринковић, директорица Дјечјег позоришта РС, тренутно кадар Социјалистичке партије Петра Ђокића. За неименоване услуге дала му је директних 7.020 КМ.

(Журнал.инфо)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Баш по скупштинским

09.02.2022 12:08

Шта има по скупштинским ходницима.Према неким информацијама Стевандић лобира код судије уставног суда Симовића који воли паре да Зељковића ослободи притвора.А заузврат би Стевандић преко својих веза у ВСТС именовао сина од судије Симовића на мјесто судије мада он никада није био судија.И то мјесто судије врховног суда РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

09.02.2022 13:25

Изгледа да је ова странка сатављена само од лопова.

Name

Борац

09.02.2022 13:40

Стевандиц је префарбо црвени комби у црну боју јер ускоронифе у затвор због велике пљацке за бријемебпандемије но крмку це истати пусто

Name

Митар

09.02.2022 12:38

Боље да су сачували онај црвени комби, папци и фукаре

ОДГОВОРИТЕ
Name

За борац

09.02.2022 14:56

Дај бозе да буде тако али мислим да неце.данас цујем информацију да це зељковиц у току овог мјесеца бити пустен нс слободу.

Name

дисидент

09.02.2022 12:59

Странка је основана да се ухљебе људи чији домашаји нису у складу са способностима али, промашаји јесу, сигурноо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Софт мафија

09.02.2022 13:56

Кумце Додиково Станковиц, од пре 7 Дана директор геодетске управе -Ругип (дивљи економ) дао је Проинеру за софтвере за 2 године 50 милиона КМ, а сада це одмах расписати тендер за 20 милиона софт. Катастара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кумиц

09.02.2022 16:40

Ругип је трговацко свецерско мафијаска институција, којом руководи земљисна мафија на целу да Деурицем И софттендерска мафија да Станковицем на целу.

Name

Љубец

09.02.2022 15:18

Ха, ха и Сирус је подружница Проинтера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клопарало

09.02.2022 15:55

У социјализму није било ових проинтера,нити оволико силних рачунарских система а изградјено је све што и дан данас уживамо.Ово је тај систем звани дрпизам-приватно фамилијарни капитализам,који отима од хиљада радника,сељака,младих и осталих и даје све једном човјеку.Размислите гдје ово води.

ОДГОВОРИТЕ
Name

УС усисавање лопова

09.02.2022 16:04

У Бијељини пуне своје дзепове узимају за запошљавање . Само не знам дал пријављују тај новац Главном шефу . Иначе ће бити сијеча кадрова .

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

09.02.2022 16:14

Хашишарка ко и миро

ОДГОВОРИТЕ