Kako Stevandićevi kadrovi pune kasu "Prointera"

Dok Nenad Stevandić, lider Ujedinjene Srpske, po skupštinskim hodnicima pokušava da isposluje puštanje iz pritvora Branislava Zeljkovića, sad već bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, i najavljuje da njegovi kadrovi ništa neće potpisivati, iza leđa mu ti isti kadrovi revnosno rade za vladajuću porodicu Dodik. I to članovi porodice.

Republika Srpska 09.02.2022 | 12:54
Kako Stevandićevi kadrovi pune kasu "Prointera"

Stevandićeva svastika Draženka Janjanin, uhljebljena u direktorskoj fotelji Agencije za osiguranje RS, bespogovorno je tako krajem prošle godine „Prointeru“ dala redovni ugovor za održavanje informacionog sistema – 46.800 KM.

Tek formalno, baš kao i prethodnik joj Slaven Dujaković, protjeran iz Agencije jer je iz režimskog DNS-a postao dio pozicionog DNS-a, u konkurencijskom zahtjevu tražila je tri ponude – „Prointera“, „Siriusa 2010“ i „Elevatebitsa“.

Direktorica se, naravno, nije iznenadila kada joj se, kao u većini IT tenderskih slučajeva, javio samo – „Prointer“, firma čiji je „saradnik“, prema priznanju Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i aposultnog vladara u RS, njegov sin Igor.

„Prointer“ je svakako znao da će biti jedini, odnosno da su imena drugih firmi čista formalnost, jer je Janjaninova procijenila posao na 46.800 KM, a IT tender majstori napravili ponudu baš po toj mjeri.

Janjaninova je postupak ovako objasnila:

„U ovom postupku nabavke predviđeno je provođenje e-aukcije, ali kako je blagovremeno pristigla samo jedna ponuda, koja je ocijenjena prihvatljivom, u skladu sa članom 3. Pravilnika o uslovima i načinu korištenja e-aukcije, ona se nije mogla zakazati jer nisu ispunjeni uslovi. Sa 'Prointer ITSS' Banjaluka, članom Infinity International Group potpisaće se ugovor.“

Imajući u vidu, kako je navela, da kao vršilac dužnosti direktora Agencije nije našla nepravilnosti u radu, konačno je odlučila.

Ovo svakako nije prvi put da Agencija za osiguranje, namijenjena isključivo kadrovima iz redova vladajućih, bira firmu blisku toj istoj vlasti da joj održava sistem.

Još 2018. godine isti posao je koštao 46.216 KM, naredne godine nisu ga održavali. Već 2020. održavanje je poskupjelo na 46.800, zagarantovana cifra ista je bila i prošle godine, baš kao i posljednja koja se odnosi na 2022. godinu. Međutim, kad neko napusti redove Milorada Dodika, njega ne spašava ni preskup posao koji dodijeli firmi bliskoj njemu. Tako Dujakovića iz opozicionog DNS-a nije spasio ni ugovor namijenjen „Prointeru“ za izradu softvera za integrisani informacioni sistem težak 2.106.000 KM.

Ukupna vrijednost ugovora – 2.245.816 KM sa uračunatim PDV-om.

TENDERSKO PROFITIRANJE

Uhljebljeni kadrovi Ujedinjene Srpske po raznim poznatim i nepoznatim osnovama na tenderima su mu dodijelili ugovore vrijedne 97.400 KM. Doda li se tome i koaliciono potpomaganje od 116.415 KM za spot o Koridoru Vc kroz Republiku Srpsku, iznos je to kojeg se ne bi odrekla nijedna regionalna estradna zvijezda.

Mala produkcijska kuća sa tek jednim zaposlenim stranački hrabro se prihvatila brojnih poslova za koje joj redovno „kaplje“ iz javne kase.

Uhapšeni Branislav Zeljković, pod oznakom „kuf“, 21. novembra 2019. sa Janjaninom je potpisao tri direktna sporazuma, prethodno ih je procijenio do skoro maksimalne zakonske granice za direktno dijeljenje budžetskog novca – 6.961,5 KM, 6.903 i 6.880 KM. Nepoznate usluge Janjaninu građani su platili 20.744,5 KM!

V.d. Zeljković potom se pravdao da nije znao da u nazivu tendera mora da napiše za šta tačno troši budžetski novac pa je to netom prije hapšenja za milionski korona kriminal ispravio. Audio snimanje i montažu tonskog zapisa, po direktnom ugovoru od 17. marta 2021, platio je maksimalnih 7.020 KM. Za Janjanina je imao još posla tačno tri mjeseca kasnije. Za video produkciju, štampanje, dizajn i oglašavanje za potrebe UNICEF projekta dao mu je 19.305 KM.

U jeku pandemije za „World Media“ radila je i ministrica prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić, takođe Stevandićev kadar. Rang lista projekata koje će finansirati objavljena je u prvoj polovini decembra 2020. Zanimljivo, Janjanin je među najbolje rangiranim. Sa ukupno 245 bodova filmski scenario „Slađana u plavom“ iz budžeta dobija – 10.083 KM.

„Ujedinjena Srpska“ ujedinjeno je, javnim novcem, razvijala Janjaninov biznis. Tenderska injekcija pred sam početak pandemije stigla je i od „Pošta Srpske“ na čijem je čelu Miladin Radović, Stevandićev kadar. Pet dana pred Novu 2020. smislio je da je gubitašu potrebna „kreacija i produkcija komunikacionih sistema“. Na tender čija je vrijednost procijenjena 40.950 KM javio se samo – Janjanin. Njegova ponuda bila je tek 702 KM jeftinija, što praktično znači da je znao da drugih ponuđača neće biti. Ugovor na 40.248 KM bio je na stolu.

SPOT ZA AUTOPUTEVE

Pandemija je za poznatog banjalučkog muzičara i još poznatijeg šuru bila izuzetno plodna. Portal Capital 23. jula 2020. godine objavio je da će „World Media“ dobiti 116.415 KM za promociju radova na Koridoru VC, u dijelu koji prolazi kroz RS. Po minuti promo-filma Janjaninu  je namijenjeno 5.000 KM.

Angažovali su ga „Autoputevi RS“, na čijem čelu je Dušan Topić, nekada DNS-ovac, danas kadar DEMOS-a Nedeljka Čubrilovića. Zadatak koalicionog producenta bio je da pet puta snimi i fotografiše radove na autoputu iz vazduha, da jednom sedmično posjećuje gradilište i snima promjene, a da na kraju napravi promotivni film u trajanju od 20 minuta.

Zanimljivo, Janjanin je i na ovom tenderu bio jedini ponuđač.

Sa njegovom firmom poslovala je i Ljiljana Labović Marinković, direktorica Dječjeg pozorišta RS, trenutno kadar Socijalističke partije Petra Đokića. Za neimenovane usluge dala mu je direktnih 7.020 KM.

(Žurnal.info)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Baš po skupštinskim

09.02.2022 12:08

Šta ima po skupštinskim hodnicima.Prema nekim informacijama Stevandić lobira kod sudije ustavnog suda Simovića koji voli pare da Zeljkovića oslobodi pritvora.A zauzvrat bi Stevandić preko svojih veza u VSTS imenovao sina od sudije Simovića na mjesto sudije mada on nikada nije bio sudija.I to mjesto sudije vrhovnog suda RS.

ODGOVORITE
Name

Borac

09.02.2022 13:25

Izgleda da je ova stranka satavljena samo od lopova.

Name

Borac

09.02.2022 13:40

Stevandic je prefarbo crveni kombi u crnu boju jer uskoronife u zatvor zbog velike pljacke za brijemebpandemije no krmku ce istati pusto

Name

Mitar

09.02.2022 12:38

Bolje da su sačuvali onaj crveni kombi, papci i fukare

ODGOVORITE
Name

Za borac

09.02.2022 14:56

Daj boze da bude tako ali mislim da nece.danas cujem informaciju da ce zeljkovic u toku ovog mjeseca biti pusten ns slobodu.

Name

disident

09.02.2022 12:59

Stranka je osnovana da se uhljebe ljudi čiji domašaji nisu u skladu sa sposobnostima ali, promašaji jesu, sigurnoo!

ODGOVORITE
Name

Soft mafija

09.02.2022 13:56

Kumce Dodikovo Stankovic, od pre 7 Dana direktor geodetske uprave -Rugip (divlji ekonom) dao je Proineru za softvere za 2 godine 50 miliona KM, a sada ce odmah raspisati tender za 20 miliona soft. Katastara.

ODGOVORITE
Name

Kumic

09.02.2022 16:40

Rugip je trgovacko svecersko mafijaska institucija, kojom rukovodi zemljisna mafija na celu da Deuricem I softtenderska mafija da Stankovicem na celu.

Name

Ljubec

09.02.2022 15:18

Ha, ha i Sirus je podružnica Prointera.

ODGOVORITE
Name

Kloparalo

09.02.2022 15:55

U socijalizmu nije bilo ovih prointera,niti ovoliko silnih računarskih sistema a izgradjeno je sve što i dan danas uživamo.Ovo je taj sistem zvani drpizam-privatno familijarni kapitalizam,koji otima od hiljada radnika,seljaka,mladih i ostalih i daje sve jednom čovjeku.Razmislite gdje ovo vodi.

ODGOVORITE
Name

US usisavanje lopova

09.02.2022 16:04

U Bijeljini pune svoje dzepove uzimaju za zapošljavanje . Samo ne znam dal prijavljuju taj novac Glavnom šefu . Inače će biti siječa kadrova .

ODGOVORITE
Name

BL

09.02.2022 16:14

Hašišarka ko i miro

ODGOVORITE