Хрвати траже исти статус као друга два народа

Одговарајући на критике које су се у дијелу јавности појавиле у вези његовог говора у Народној скупштини Републике Српске, а посебно реченица у којој је поручио посланицима Српске да чувају Републику Српску, Човић је рекао да су то злонамјерне реакције, јер је изјава извучена из контекста „једног говора који је био у циљу помирења и нормализације стања и односа у БиХ“.

Босна и Херцеговина 05.02.2022 | 10:09
Хрвати траже исти статус као друга два народа

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине и предсједник ХДЗ БиХ и ХНС-а, Драган Човић изјавио је да још увијек постоје шансе за договор о изборној реформи у БиХ те да разговори о том и другим отвореним питањима немају алтернативу.

“Дакле, и даље нам остаје обавеза разговарати, како унутар Федерације представника Хрвата и Бошњака, тако и на државном нивоу са Србима. Треба отопљавати односе између народа, јер БиХ тако функционише. Требаће мало охрабрења да се вратимо у институције БиХ, а да будем конкретан – преговарачи из Неума врло су јасно закључили ко би требао још мало порадити да са домаћим снагама дођемо до договора. Хоће ли се то у наредним данима десити не знам. Ја и овим путем позивам оне који су учествовали у преговорима да избјегну тактику очувања статуса qуо, пребацивања одговорности на друге и добијању на времену како би могли овладати још неким позицијама које припадају легитимним представницима хрватског народа”, рекао је Човић у интервјуу за „Вечерњи лист“.

Истиче да у овом тренутку нема предуслова за организовање избора, без обзира што ће неко рећи да се избори могу одржати.

Одбацио је као грубе и малициозне лажи наводе како ХДЗ ултимативно тражи само рјешења која ће јамчити тој странци да заступа Хрвате и њему лично да буде члан Предсједништва БиХ.

“Ми све радимо да направим договор, али договор који неће тјерати Хрвате да имају једног кандидата да би он био изабран. Онда то није демократски процес. Требамо имати могућност живјети исти политички плурализам као што га данас имају друга два народа. Нити један модел не треба проматрати тако што би било ако би сви Хрвати гласали за једног кандидата или странку. То је погубна политика. Наша жеља је да створимо услови да се створи плурализам, али управо због овакве ситуације ми смо натјерани да дјелујемо кроз ХНС као један политички субјект и идемо фактички с једним кандидатом за Предсједништво. Што прије направимо договор о изборном закону, отворит ће се простор за демократско такмичење међу Хрватима. Битно је да резултат буде избор хрватског народа”, рекао је он. 

Одговарајући на критике које су се у дијелу јавности појавиле у вези његовог говора у Народној скупштини Републике Српске, а посебно реченица у којој је поручио посланицима Српске да чувају Републику Српску, Човић је рекао да су то злонамјерне реакције, јер је изјава извучена из контекста „једног говора који је био у циљу помирења и нормализације стања и односа у БиХ“.

“Одласком у Народну скупштину Републике Српске сам показао поштовање према тој институцији и онима који су ме позвали, али и према оним Хрватима који живе у том дијелу БиХ. Ја сам предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ и суштина мог обраћања је била да позовем српске представнике да се врате у институције БиХ и да тамо рјешавамо све проблеме, уз уважавање Устава и уставне позиције свих. Када сам им поручио да чувају Републику Српску то сам рекао из позиције политичког представника хрватског народа чија се права грубо узурпирају и крше управо због чињенице да немају такву врсту институционалне заштите као што имају Срби. Индикативно је да сви они који ме нападају ових дана занемарују други дио поруке српским представницима, а то је да у очувању Републике Српске оставе довољно отворена врата за друга два конститутивна народа”, појаснио је Човић.

Коментиришући учестало кориштење придјева „пробосански“ у политичком и медијском животу и одговарајући на питање је ли он пробосански политичар, Човић је одговорио да јесте, али да се „тај израз у политичком Сарајеву користи како би се прикрило право унитарно дјеловање и разградња уставних темеља БиХ као земље три конститутивна народа, у заједници с осталима и свих грађана“.

“Тобоже, не постоји бошњачка, већ је у питању пробосанска политика, а сви који јој не припадају су аутоматски и против БиХ као државе. Наравно, ријеч је о подметању. Ја у свим разговорима кажем пустите нас пробосанских странака и наратива, јер тешко ћете било кога увјерити што то значи. Окренимо се уставном патриотизму па ћемо онда у правом смислу тих ријечи сви ми бити прави пробосанци или прохерцеговци. Јер, тужно је да ми имамо политичке представнике у институцијама државе који нису у стању доћи на 50 посто државне територије, чланове Предсједништва БиХ који не могу посјетити 80 посто државе. Па кога они представљају, уиме кога раде? Понављам – ја сам за Босну и Херцеговину, то је моја домовина коју волим. Нажалост, за многе који се заклињу у `пробосанско` то се не може казати”, устврдио је Човић у разговору за „Вечерњи лист“.

(БН, Фена)

Коментари / 35

Оставите коментар
Name

Меха

05.02.2022 09:28

Мудри ЛАТИН

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мало морген

05.02.2022 10:37

Само кад и Срби у Хрватској добију исто.

Name

Ре

05.02.2022 10:46

Тако и треба бити!!

Name

Босњо

05.02.2022 13:51

и ја бих Хрватску путовницу па да путујем и радим по ЕУ али НЕМАМ !

Name

ТЕШКО НАМА

05.02.2022 09:35

Господине Човићу то требате договорити и ријешити са Вашим федералним партнером у оквиру ФБиХ. Ако Ви немислите другачије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јел

05.02.2022 09:48

Јелена вам је рекла ви сте један народ везали сте заставе браца сте

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

05.02.2022 11:32

Бивса браца, сад сте им ви браца, па им дајте несто.

Name

Херре гуд сто је навалијо

06.02.2022 15:35

Продомислијо се сад се свезао за Додика и Милановица да га изаберу као консутивног јер хрвати стедње Босни и у вецим градовима не зеле дати њему таквом гласове. Незна ста хоце од муке сто није у пресједниству.

Name

Легитимни

05.02.2022 09:48

Радиш против свих народа и тражиш подршку ? Невјероватно како злих, безобразних и бахатих политичара у држави у којој су “ стекли “ висе него да су у државама чије инструкције добијају и за чије интересе раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Годподине Цовице

05.02.2022 10:48

Све сте у праву и имате подрску вецине срба који размисљају тако да не зеле унитарну исламску БХ

Name

Сале

05.02.2022 09:52

Треба те дати и другим у Хрватској исто као сто ви тражите у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

р,господ

05.02.2022 13:53

Али ако се буде правио треци ентитет,морат це брат додик дати хрватима и цовицу посавину то је неизбјезно,и јос много територијализације у цјелој БИХ.варка је ако се мисли да се неби дирала република српска.

Name

Санкције!!

06.02.2022 15:47

Наравно. Цовиц и Додик уз подрску пресједника Хрватске ЕУ земље, Милановица стварају немогуцу земљу и уредјење у њој као нигдје у свијету. Само 3 народа да имају право остали у земљи чуда не постоји за њих.

Name

Пиндјо

05.02.2022 09:52

Лажеш, зашто ниси никад ишао у Бришево код Приједора или неко друго мјесто страдања Хрвата у Бос. Крајини, лажеш кад зинеш

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да, да

05.02.2022 10:39

Треба отићи у Јадовно, Јасеновац....

Name

САМО КАО

05.02.2022 09:54

У РС,НИ ПЕДЉА ВИШЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар Митић

05.02.2022 09:59

Не вјеруј Хрватима ни кад ти поклоне носе! Латинска је то (преварантска) школа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХРВАТ

05.02.2022 10:20

ЦОВЈЕЦЕ, СТА СИ ТИ ТРАЗИО У СКУПСТИНИ РС? И МАЛОМ ДЈЕТЕТУ ЈЕ ЈАСНО ДА ТО НИЈЕ НОРМАЛНО, ДА НЕСТО МУТИТЕ СА СНСДом И ДОДИКОМ. САМО СТЕ ПОСТАЛИ ЈОС ВИСЕ СУМЊИВИ. ТИ КОЈИ СИ РАТОВАО ПРОТИВ РС ,ДА САД САВЈЕТУЈЕС СРБЕ ДА ЦУВАЈУ ТУ ИСТУ РС. СТА СЕ ДЕСАВА У ВАСИМ МОЗГОВИМА. НЕМАЈУ ЛОГИКЕ ВАСЕ ИЗЈАВЕ. НЕМАЈУ ЛОГИКЕ ЗАКЉУЦЦИ НС РС. КО НОРМАЛАН МОЗЕ ПОВЕЗАТИ ЗАКЉУЦКЕ СА ПОСЉЕДЊИХ СЈЕДНИЦА?? СКЛОНИ СЕ ВИСЕ ЦОВЈЕЦЕ. ИМАС ДОВОЉНО БОГАСТВА И ЗА ПРАУНУКЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рееее

05.02.2022 10:31

Цовиц своја права треба тразити у федерацији ста има РС сњиховим односима ал се ту несто крије друго добице неко велики новац да направи треци ентитет и осијеце дио РС само полако

Name

Алекса

05.02.2022 10:30

Нека и нама европа дадне пасосе као и вама и онда мозете реци да смо равноправни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паја

05.02.2022 10:48

Све што сад траже, Хрвати су имали на столу 91,92,94 и 95. Нису хтели прихватити да би сјебали Србе. Успјели су РСК. Зато су национално жртвовани у БиХ, али финансијски високо награђени од Хрватске. Тако су од сиромашних крајева и мјеста са хрватском већином постала најбогатији мјеста у БиХ : Кисељак, Витез, Лиштица, Посушје, Груде... Никада им не треба дати ентитет, да су хтјели реално изабрати 91 и 92 рата не би било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајко

08.02.2022 17:33

Па нису Хрвати одбили Венс Овен план, ми смо Никако не схватам што се неки наши толико љуте, пустите Хрвате да дијеле ФБиХ... ако се не успију изборити смо ми Срби за коју годину на реду. А овако ми своје, они њихово а Муслимани у трокут Тузла-Сарајево-Зеница

Name

Милан

05.02.2022 10:54

Свака част господину Драгану Човићу и господину Зорану Милановићу који се позитивно и коректно односе према Републици Српској јер су осјетили на кожи хрватског народа шта значи над њима доминација од стране трећег народа у БиХ. Ако буде среће тако добри односи између срба и хрвата у БиХ треба да буду једна стаза за помирење цијелог српског и хрватског народа на овим просторима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Милан

05.02.2022 14:30

Тако је Милане! Прво нам вратите Посавину,па онда да се миримо! ?

Name

Милане, не рисе!

05.02.2022 17:10

План из Карађорђева је у питању, дебилу! Неће вам успјети!

Name

Ре

05.02.2022 20:18

Која си ти будала заборавна.

Name

То

05.02.2022 11:15

је РЕАЛНО у Босни, три НАРОДА ❗

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре То

05.02.2022 21:43

Каква три народа? Ста је са осталим мањинама? Сви сте идиоти, три народа, само зато сто су три посране вјере.

Name

Амер

05.02.2022 11:37

Какав, молим те, статус иа Бошњак у БиХ? Сви Хрвати, гдје год их има, запослени су, фулл осигурани, све им се угађа. Хоћу да будем Хрват и ја...

ОДГОВОРИТЕ
Name

го гти

05.02.2022 11:42

Војвода Цовиц?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Го

05.02.2022 11:43

До када ће Хрвати у Хрватској прегласавати Србе и зашто праве унитарну државу!!! Срби требају добити свој ентитет Српску Крајину!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

05.02.2022 12:31

Ајде реци молим те ста то имају остала два народа а ви ко угрозени немате.Престани Цовицу скупљати те убудјале политицке поене.Кад си харао Алуминијумом ондари ниста није фалило.Нестало адута.Сва троица морате схватити да сте потросена роба и да је истекзо вас рок трајања.

Name

Легитимни представник

05.02.2022 12:51

Незнам шта овај бутро прича, кад се уђе у Херцеговину као да сте у Далмацији. Свуда заставе друге државе, а улице назване по именима усташа. Трећи ентитет је већ одавно заживио само не на папиру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВИД

05.02.2022 14:16

Ево ти од шаке до лакта!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Досада!

06.02.2022 15:25

Па јаднице Како не копцас да у свим нормалним земљама ЕУ су једнака права за све не само за србе, хрвате и босњаке. То нигдје Нема сто ти проваљујес Глупост. Ста би ти радијо зад правима зидове, рома, и осталих???? Јеси Ли уопсте свјестан да је то идеја националиста не Демократских земаља. Куд си висе задро??

ОДГОВОРИТЕ