Hrvati traže isti status kao druga dva naroda

Odgovarajući na kritike koje su se u dijelu javnosti pojavile u vezi njegovog govora u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a posebno rečenica u kojoj je poručio poslanicima Srpske da čuvaju Republiku Srpsku, Čović je rekao da su to zlonamjerne reakcije, jer je izjava izvučena iz konteksta „jednog govora koji je bio u cilju pomirenja i normalizacije stanja i odnosa u BiH“.

Bosna i Hercegovina 05.02.2022 | 10:09
Hrvati traže isti status kao druga dva naroda

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik HDZ BiH i HNS-a, Dragan Čović izjavio je da još uvijek postoje šanse za dogovor o izbornoj reformi u BiH te da razgovori o tom i drugim otvorenim pitanjima nemaju alternativu.

“Dakle, i dalje nam ostaje obaveza razgovarati, kako unutar Federacije predstavnika Hrvata i Bošnjaka, tako i na državnom nivou sa Srbima. Treba otopljavati odnose između naroda, jer BiH tako funkcioniše. Trebaće malo ohrabrenja da se vratimo u institucije BiH, a da budem konkretan – pregovarači iz Neuma vrlo su jasno zaključili ko bi trebao još malo poraditi da sa domaćim snagama dođemo do dogovora. Hoće li se to u narednim danima desiti ne znam. Ja i ovim putem pozivam one koji su učestvovali u pregovorima da izbjegnu taktiku očuvanja statusa quo, prebacivanja odgovornosti na druge i dobijanju na vremenu kako bi mogli ovladati još nekim pozicijama koje pripadaju legitimnim predstavnicima hrvatskog naroda”, rekao je Čović u intervjuu za „Večernji list“.

Ističe da u ovom trenutku nema preduslova za organizovanje izbora, bez obzira što će neko reći da se izbori mogu održati.

Odbacio je kao grube i maliciozne laži navode kako HDZ ultimativno traži samo rješenja koja će jamčiti toj stranci da zastupa Hrvate i njemu lično da bude član Predsjedništva BiH.

“Mi sve radimo da napravim dogovor, ali dogovor koji neće tjerati Hrvate da imaju jednog kandidata da bi on bio izabran. Onda to nije demokratski proces. Trebamo imati mogućnost živjeti isti politički pluralizam kao što ga danas imaju druga dva naroda. Niti jedan model ne treba promatrati tako što bi bilo ako bi svi Hrvati glasali za jednog kandidata ili stranku. To je pogubna politika. Naša želja je da stvorimo uslovi da se stvori pluralizam, ali upravo zbog ovakve situacije mi smo natjerani da djelujemo kroz HNS kao jedan politički subjekt i idemo faktički s jednim kandidatom za Predsjedništvo. Što prije napravimo dogovor o izbornom zakonu, otvorit će se prostor za demokratsko takmičenje među Hrvatima. Bitno je da rezultat bude izbor hrvatskog naroda”, rekao je on. 

Odgovarajući na kritike koje su se u dijelu javnosti pojavile u vezi njegovog govora u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a posebno rečenica u kojoj je poručio poslanicima Srpske da čuvaju Republiku Srpsku, Čović je rekao da su to zlonamjerne reakcije, jer je izjava izvučena iz konteksta „jednog govora koji je bio u cilju pomirenja i normalizacije stanja i odnosa u BiH“.

“Odlaskom u Narodnu skupštinu Republike Srpske sam pokazao poštovanje prema toj instituciji i onima koji su me pozvali, ali i prema onim Hrvatima koji žive u tom dijelu BiH. Ja sam predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i suština mog obraćanja je bila da pozovem srpske predstavnike da se vrate u institucije BiH i da tamo rješavamo sve probleme, uz uvažavanje Ustava i ustavne pozicije svih. Kada sam im poručio da čuvaju Republiku Srpsku to sam rekao iz pozicije političkog predstavnika hrvatskog naroda čija se prava grubo uzurpiraju i krše upravo zbog činjenice da nemaju takvu vrstu institucionalne zaštite kao što imaju Srbi. Indikativno je da svi oni koji me napadaju ovih dana zanemaruju drugi dio poruke srpskim predstavnicima, a to je da u očuvanju Republike Srpske ostave dovoljno otvorena vrata za druga dva konstitutivna naroda”, pojasnio je Čović.

Komentirišući učestalo korištenje pridjeva „probosanski“ u političkom i medijskom životu i odgovarajući na pitanje je li on probosanski političar, Čović je odgovorio da jeste, ali da se „taj izraz u političkom Sarajevu koristi kako bi se prikrilo pravo unitarno djelovanje i razgradnja ustavnih temelja BiH kao zemlje tri konstitutivna naroda, u zajednici s ostalima i svih građana“.

“Tobože, ne postoji bošnjačka, već je u pitanju probosanska politika, a svi koji joj ne pripadaju su automatski i protiv BiH kao države. Naravno, riječ je o podmetanju. Ja u svim razgovorima kažem pustite nas probosanskih stranaka i narativa, jer teško ćete bilo koga uvjeriti što to znači. Okrenimo se ustavnom patriotizmu pa ćemo onda u pravom smislu tih riječi svi mi biti pravi probosanci ili prohercegovci. Jer, tužno je da mi imamo političke predstavnike u institucijama države koji nisu u stanju doći na 50 posto državne teritorije, članove Predsjedništva BiH koji ne mogu posjetiti 80 posto države. Pa koga oni predstavljaju, uime koga rade? Ponavljam – ja sam za Bosnu i Hercegovinu, to je moja domovina koju volim. Nažalost, za mnoge koji se zaklinju u `probosansko` to se ne može kazati”, ustvrdio je Čović u razgovoru za „Večernji list“.

(BN, Fena)

Komentari / 35

Ostavite komentar
Name

Meha

05.02.2022 09:28

Mudri LATIN

ODGOVORITE
Name

Malo morgen

05.02.2022 10:37

Samo kad i Srbi u Hrvatskoj dobiju isto.

Name

Re

05.02.2022 10:46

Tako i treba biti!!

Name

Bosnjo

05.02.2022 13:51

i ja bih Hrvatsku putovnicu pa da putujem i radim po EU ali NEMAM !

Name

TEŠKO NAMA

05.02.2022 09:35

Gospodine Čoviću to trebate dogovoriti i riješiti sa Vašim federalnim partnerom u okviru FBiH. Ako Vi nemislite drugačije.

ODGOVORITE
Name

Jel

05.02.2022 09:48

Jelena vam je rekla vi ste jedan narod vezali ste zastave braca ste

ODGOVORITE
Name

re

05.02.2022 11:32

Bivsa braca, sad ste im vi braca, pa im dajte nesto.

Name

Herre gud sto je navalijo

06.02.2022 15:35

Prodomislijo se sad se svezao za Dodika i Milanovica da ga izaberu kao konsutivnog jer hrvati stednje Bosni i u vecim gradovima ne zele dati njemu takvom glasove. Nezna sta hoce od muke sto nije u presjednistvu.

Name

Legitimni

05.02.2022 09:48

Radiš protiv svih naroda i tražiš podršku ? Nevjerovatno kako zlih, bezobraznih i bahatih političara u državi u kojoj su “ stekli “ vise nego da su u državama čije instrukcije dobijaju i za čije interese rade.

ODGOVORITE
Name

Godpodine Covice

05.02.2022 10:48

Sve ste u pravu i imate podrsku vecine srba koji razmisljaju tako da ne zele unitarnu islamsku BH

Name

Sale

05.02.2022 09:52

Treba te dati i drugim u Hrvatskoj isto kao sto vi tražite u BiH.

ODGOVORITE
Name

r,gospod

05.02.2022 13:53

Ali ako se bude pravio treci entitet,morat ce brat dodik dati hrvatima i covicu posavinu to je neizbjezno,i jos mnogo teritorijalizacije u cjeloj BIH.varka je ako se misli da se nebi dirala republika srpska.

Name

Sankcije!!

06.02.2022 15:47

Naravno. Covic i Dodik uz podrsku presjednika Hrvatske EU zemlje, Milanovica stvaraju nemogucu zemlju i uredjenje u njoj kao nigdje u svijetu. Samo 3 naroda da imaju pravo ostali u zemlji čuda ne postoji za njih.

Name

Pindjo

05.02.2022 09:52

Lažeš, zašto nisi nikad išao u Briševo kod Prijedora ili neko drugo mjesto stradanja Hrvata u Bos. Krajini, lažeš kad zineš

ODGOVORITE
Name

Da, da

05.02.2022 10:39

Treba otići u Jadovno, Jasenovac....

Name

SAMO KAO

05.02.2022 09:54

U RS,NI PEDLJA VIŠE!

ODGOVORITE
Name

Петар Митић

05.02.2022 09:59

Не вјеруј Хрватима ни кад ти поклоне носе! Латинска је то (преварантска) школа!

ODGOVORITE
Name

HRVAT

05.02.2022 10:20

COVJECE, STA SI TI TRAZIO U SKUPSTINI RS? I MALOM DJETETU JE JASNO DA TO NIJE NORMALNO, DA NESTO MUTITE SA SNSDom I DODIKOM. SAMO STE POSTALI JOS VISE SUMNJIVI. TI KOJI SI RATOVAO PROTIV RS ,DA SAD SAVJETUJES SRBE DA CUVAJU TU ISTU RS. STA SE DESAVA U VASIM MOZGOVIMA. NEMAJU LOGIKE VASE IZJAVE. NEMAJU LOGIKE ZAKLJUCCI NS RS. KO NORMALAN MOZE POVEZATI ZAKLJUCKE SA POSLJEDNJIH SJEDNICA?? SKLONI SE VISE COVJECE. IMAS DOVOLJNO BOGASTVA I ZA PRAUNUKE.

ODGOVORITE
Name

Reeee

05.02.2022 10:31

Covic svoja prava treba traziti u federaciji sta ima RS snjihovim odnosima al se tu nesto krije drugo dobice neko veliki novac da napravi treci entitet i osijece dio RS samo polako

Name

Aleksa

05.02.2022 10:30

Neka i nama evropa dadne pasose kao i vama i onda mozete reci da smo ravnopravni.

ODGOVORITE
Name

Paja

05.02.2022 10:48

Све што сад траже, Хрвати су имали на столу 91,92,94 и 95. Нису хтели прихватити да би сјебали Србе. Успјели су РСК. Зато су национално жртвовани у БиХ, али финансијски високо награђени од Хрватске. Тако су од сиромашних крајева и мјеста са хрватском већином постала најбогатији мјеста у БиХ : Кисељак, Витез, Лиштица, Посушје, Груде... Никада им не треба дати ентитет, да су хтјели реално изабрати 91 и 92 рата не би било.

ODGOVORITE
Name

Rajko

08.02.2022 17:33

Па нису Хрвати одбили Венс Овен план, ми смо Никако не схватам што се неки наши толико љуте, пустите Хрвате да дијеле ФБиХ... ако се не успију изборити смо ми Срби за коју годину на реду. А овако ми своје, они њихово а Муслимани у трокут Тузла-Сарајево-Зеница

Name

Milan

05.02.2022 10:54

Svaka čast gospodinu Draganu Čoviću i gospodinu Zoranu Milanoviću koji se pozitivno i korektno odnose prema Republici Srpskoj jer su osjetili na koži hrvatskog naroda šta znači nad njima dominacija od strane trećeg naroda u BiH. Ako bude sreće tako dobri odnosi između srba i hrvata u BiH treba da budu jedna staza za pomirenje cijelog srpskog i hrvatskog naroda na ovim prostorima.

ODGOVORITE
Name

Re Milan

05.02.2022 14:30

Tako je Milane! Prvo nam vratite Posavinu,pa onda da se mirimo! ?

Name

Milane, ne rise!

05.02.2022 17:10

Plan iz Karađorđeva je u pitanju, debilu! Neće vam uspjeti!

Name

Re

05.02.2022 20:18

Koja si ti budala zaboravna.

Name

To

05.02.2022 11:15

je REALNO u Bosni, tri NARODA ❗

ODGOVORITE
Name

Re To

05.02.2022 21:43

Kakva tri naroda? Sta je sa ostalim manjinama? Svi ste idioti, tri naroda, samo zato sto su tri posrane vjere.

Name

Amer

05.02.2022 11:37

Kakav, molim te, status ia Bošnjak u BiH? Svi Hrvati, gdje god ih ima, zaposleni su, full osigurani, sve im se ugađa. Hoću da budem Hrvat i ja...

ODGOVORITE
Name

go gti

05.02.2022 11:42

Vojvoda Covic?

ODGOVORITE
Name

Go

05.02.2022 11:43

Do kada će Hrvati u Hrvatskoj preglasavati Srbe i zašto prave unitarnu državu!!! Srbi trebaju dobiti svoj entitet Srpsku Krajinu!!

ODGOVORITE
Name

Tatar

05.02.2022 12:31

Ajde reci molim te sta to imaju ostala dva naroda a vi ko ugrozeni nemate.Prestani Covicu skupljati te ubudjale politicke poene.Kad si harao Aluminijumom ondari nista nije falilo.Nestalo aduta.Sva troica morate shvatiti da ste potrosena roba i da je istekzo vas rok trajanja.

Name

Legitimni predstavnik

05.02.2022 12:51

Neznam šta ovaj butro priča, kad se uđe u Hercegovinu kao da ste u Dalmaciji. Svuda zastave druge države, a ulice nazvane po imenima ustaša. Treći entitet je već odavno zaživio samo ne na papiru.

ODGOVORITE
Name

VID

05.02.2022 14:16

Evo ti od šake do lakta!

ODGOVORITE
Name

Dosada!

06.02.2022 15:25

Pa jadnice Kako ne kopcas da u svim normalnim zemljama EU su jednaka prava za sve ne samo za srbe, hrvate i bosnjake. To nigdje Nema sto ti provaljujes Glupost. Sta bi ti radijo zad pravima zidove, roma, i ostalih???? Jesi Li uopste svjestan da je to ideja nacionalista ne Demokratskih zemalja. Kud si vise zadro??

ODGOVORITE