Путници пуком срећом избјегли трагедију

Путници у аутобусу "БИСС Тоурса" из Зенице, који је возио на релацији Сарајево - Стокхолм, доживјели су праву драму у сриједу око поноћи, када је возач заспао, а они на путу замало доживјели катастрофалну саобраћајну несрећу.

Босна и Херцеговина 05.02.2022 | 08:45
Путници пуком срећом избјегли трагедију

Вања Смолић, путник у овом аутобусу, прича за "Независне новине" да су они који су ишли њим престрашени те да су само због тога што су били присебни сачували своје животе.

"Возач је у једном тренутку заспао и то на око 55 километара од Стокхолма и крајње дестинације. То се десило око 12 сати увече, када је била мркла ноћ, а у аутобусу је било пет путника и два возача. Ипак, био сам присебан, схватио сам да је возач заспао и да смо прешли у потпуно другу траку. Скочио сам и ухватио волан, да би се други возач, који је такође спавао, пробудио и повукао ручну кочницу, те смо некако успјели да се зауставимо насред пута", казао је Смолић.

Аутобус је ударио у банкину и мало је оштећен.

"Велика је срећа да смо се успјели зауставити, иако је пут био залеђен и веома је тешко било управљати у таквим условима. Срећни смо што се није ништа горе десило, али остали путници су престрашени и сада", навео је Смолић. Тврди да је, када је ушао у аутобус у Бањалуци, видио по возачима да су или исцрпљени и уморни, или болесни, па му је некако било чудно да ће толики пут они прећи.

"Ово је пут који траје 36 сати и потребни су професионалнији возачи, који ће свој посао одрађивати како треба. Нећу сада да улазим у то колика они примања имају и колико раде, али мислим да је живот најбитнији. Ако су уморни, онда је компанија која их је ангажовала требало одморне возаче да ставити да одраде ту туру, а не да ми ризикујемо животе", казао је Смолић. 

Додао је да су путници били захвални због његове присебности у тренутку када је возач заспао.

"Мени искрено није битно то да ме неко похвали због тога што сам успио реаговати, већ да се тако нешто не дешава у будућности. Да ли је људски живот вриједан икаквог новца? Срећа је што смо успјели зауставити аутобус и што није било повријеђених", нагласио је Смолић.

Истиче да су, након што су успјели зауставити аутобус, изашли напоље те да су били у шоку и остали насред пута неко вријеме.

"Оно што доказује моје тврдње јесте то да је возач, чим смо изашли из аутобуса, само пао. Препао сам се да му се није слошило и пришао сам да видим шта се дешава.

Након неког времена он је стајао насред пута и замало га је покупио камион. Буквално сам га у задњем тренутку склонио с цесте. Путници су ме молили да возим до Стокхолма, али ја нисам положио за аутобус, па је ипак други возач ускочио, иако је требало да одмара. Стварно не знам шта се овом возачу догодило, претпостављам да је био преуморан и исцрпљен, али опет понављам да то није вриједно људског живота", појаснио је Смолић. Покушали смо ступити у контакт с представницима компаније "БИСС Тоурс" из Зенице, али иако нам је речено да оставимо број телефона и да ће нам се надређени јавити, до закључења овог броја "Независних новина" нико нам се није јавио и коментарисао овај случај.

Независне новине

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

бус

05.02.2022 09:08

Свака цаст људино. Гдје сте ботови нико да похвали цовјека,да критикује власника који исцрпљује људе који морају зарадити кору хљеба дјеци гдје инспекција да понекад контролисе како раде возаци. Али када Додик казе несто ту сте ботови да хвалите водју СНСДа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Возац

05.02.2022 09:11

Требао си му прије тога сваких 20 километара давати по 10 еура и он би био срецан. (Самар из све снаге куда се гурас кад ниси способан)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

05.02.2022 09:30

Исто је и са "Глобтоур" из Међугорја возачи буквално немају одмора,а сад кад недостаје возача газде искориштавају раднике максимално ваљда треба неко да умре за воланом па да им затворе фирме и у затвор!У вожњи се мијењају картице,а исти возач наставља пут да би се други возач одмарао што више у таквим робовским условима!Страшно!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

05.02.2022 09:39

Било како је било, важно је да се добро завршило. Наравно да треба повести рачуна да се такве ствари не понове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

З2

05.02.2022 09:44

Сви возачи аутобуса у Републици Српској израбљују се до изнемоглости без разлике дал је то градски или међуградски превоз. У нормалној земљи кад би возили колико возе овде били би похапшени и они и газде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да се десило

05.02.2022 10:08

...неком српском превознику, шутили би.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Да се десило

06.02.2022 13:36

Будале као ти, све увијек пребацују на причу национализма, типа, наши и ваши! Ово се могло десити и у Гватемали, битно је да су сачувани животи! Поздрав свим људима здравог размишљања!

Name

ВОЗАЦ АУТОБУСА

05.02.2022 10:29

ДРАГИ МОЈИ, КАЗЕТЕ ДА ЈЕ КОМПАНИЈА ТРЕБАЛА ДАТИ НОВУ ПОСАДУ АКО СУ ОВИ УМОРНИ. А ЈА ВАМА КАЗЕМ ,ДА СУ ВОЗАЦИ РЕКЛИ ДА СУ УМОРНИ И ДА НЕМОГУ ВОЗИТ, ГАЗДА БИ САМО РЕКАО ,,ИМА КО МОЗЕ,,. И ОНИ БИ ВИСЕ ТЕСКО ДОБИЛИ НЕКУ ЛИНИЈУ, ВОЗИЛИ БИ НЕСТО СТО НИКО НЕЦЕ И СТО ЈЕ МАНЕ ПЛАЦЕНО. КАЗЕТЕ ПРЕСНИЈИ ЈЕ ЗИВОТ. ПА СТА ЦЕ ЊЕМУ ЗИВОТ КАД ОСТАНЕ БЕЗ ПОСЛА? ДА ПОЛАКО ИМИРЕ ПАТЕЦИ СЕ. ОВАКО ИДУ НА СВЕ ИЛИ НИСТА. ТАКО ЈЕ ТО У ПРИВАТНИМ ФИРМАМА ДРАГИ МОЈИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

05.02.2022 10:47

Тако је ! Возаци тако и по 10 година раде за газде који се богатее бахаре а визацима удјељују на касикицуу мрвице а све трпају у свој прљави капитал зло невидјено!! Правна дрзава треба обестецења да ибезбеди угрозеним возацимаа заплијенити капитал прљавих газдаа и одстету обезбедити остеценим возацима и свим другим категоријама до пензионера опљацканих и социјалних категорија зло невидјрно партијаса и њихових прљавих приватника тј богатаса !

Name

Астрид

05.02.2022 13:29

Није ово бас овако било.Мислим да је ово добро увелицано.Лед је био и приколица је мало занијела у страну сто се сваком могло десити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пахуља

06.02.2022 08:12

Возац је заспао за воланом, брзо је возио и јест мало ударио у банкину. Сва среца па је момак који је сједио иза возаца, преузео волан у том тренутку и преусмјерио на насу траку. И други возац је подигао руцну,али није скроз. Бус је јос полако исао и у том моменту је испао возац који је био за воланом. Помислила сам да је соферу позлило,медјутим, док смо се возили даље, видјела сам да му је глава клонула према возацу,а при неправилном путу се усправљао. Спавао је. Послије кад смо досли до одредиста, био је ок, помагао нам око пртљаге. Вања је рекао истину.

Name

Спутник

05.02.2022 13:49

Ста реци него да је путник уцинио добро и срецом да је он био будан. Једино прица је мало пренадувана и пуна хвалисања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

05.02.2022 14:57

Да ли газде возацима уплацују бенефицирани радни стаз.тито је давао возаци камиона преко 7 т на годину 3 мј.а аутобусима 2 мј.на годину.имате лосег пред.удрузења возаца покрените то питање...

Name

Вања

06.02.2022 08:22

Доста плаценика-сендвицара пису глупости али истина оатаје једна а та је да је возац заспао и угрозио зивоте путнике.

Name

Мајсторе

05.02.2022 15:20

Да сте ви ,,потегли" ручну, нигдје вас не би било... ајд мало смањи доживљај или иди у рубрику лов и риболов. Ко се бави тим послом зна шта би се десило приликом потезања ручне на 50км/х а да не говоримо о већој брзини (аутобус је био на аутопуту и ишао минимум 80-100км/х).

ОДГОВОРИТЕ