Putnici pukom srećom izbjegli tragediju

Putnici u autobusu "BISS Toursa" iz Zenice, koji je vozio na relaciji Sarajevo - Stokholm, doživjeli su pravu dramu u srijedu oko ponoći, kada je vozač zaspao, a oni na putu zamalo doživjeli katastrofalnu saobraćajnu nesreću.

Bosna i Hercegovina 05.02.2022 | 08:45
Putnici pukom srećom izbjegli tragediju

Vanja Smolić, putnik u ovom autobusu, priča za "Nezavisne novine" da su oni koji su išli njim prestrašeni te da su samo zbog toga što su bili prisebni sačuvali svoje živote.

"Vozač je u jednom trenutku zaspao i to na oko 55 kilometara od Stokholma i krajnje destinacije. To se desilo oko 12 sati uveče, kada je bila mrkla noć, a u autobusu je bilo pet putnika i dva vozača. Ipak, bio sam priseban, shvatio sam da je vozač zaspao i da smo prešli u potpuno drugu traku. Skočio sam i uhvatio volan, da bi se drugi vozač, koji je takođe spavao, probudio i povukao ručnu kočnicu, te smo nekako uspjeli da se zaustavimo nasred puta", kazao je Smolić.

Autobus je udario u bankinu i malo je oštećen.

"Velika je sreća da smo se uspjeli zaustaviti, iako je put bio zaleđen i veoma je teško bilo upravljati u takvim uslovima. Srećni smo što se nije ništa gore desilo, ali ostali putnici su prestrašeni i sada", naveo je Smolić. Tvrdi da je, kada je ušao u autobus u Banjaluci, vidio po vozačima da su ili iscrpljeni i umorni, ili bolesni, pa mu je nekako bilo čudno da će toliki put oni preći.

"Ovo je put koji traje 36 sati i potrebni su profesionalniji vozači, koji će svoj posao odrađivati kako treba. Neću sada da ulazim u to kolika oni primanja imaju i koliko rade, ali mislim da je život najbitniji. Ako su umorni, onda je kompanija koja ih je angažovala trebalo odmorne vozače da staviti da odrade tu turu, a ne da mi rizikujemo živote", kazao je Smolić. 

Dodao je da su putnici bili zahvalni zbog njegove prisebnosti u trenutku kada je vozač zaspao.

"Meni iskreno nije bitno to da me neko pohvali zbog toga što sam uspio reagovati, već da se tako nešto ne dešava u budućnosti. Da li je ljudski život vrijedan ikakvog novca? Sreća je što smo uspjeli zaustaviti autobus i što nije bilo povrijeđenih", naglasio je Smolić.

Ističe da su, nakon što su uspjeli zaustaviti autobus, izašli napolje te da su bili u šoku i ostali nasred puta neko vrijeme.

"Ono što dokazuje moje tvrdnje jeste to da je vozač, čim smo izašli iz autobusa, samo pao. Prepao sam se da mu se nije slošilo i prišao sam da vidim šta se dešava.

Nakon nekog vremena on je stajao nasred puta i zamalo ga je pokupio kamion. Bukvalno sam ga u zadnjem trenutku sklonio s ceste. Putnici su me molili da vozim do Stokholma, ali ja nisam položio za autobus, pa je ipak drugi vozač uskočio, iako je trebalo da odmara. Stvarno ne znam šta se ovom vozaču dogodilo, pretpostavljam da je bio preumoran i iscrpljen, ali opet ponavljam da to nije vrijedno ljudskog života", pojasnio je Smolić. Pokušali smo stupiti u kontakt s predstavnicima kompanije "BISS Tours" iz Zenice, ali iako nam je rečeno da ostavimo broj telefona i da će nam se nadređeni javiti, do zaključenja ovog broja "Nezavisnih novina" niko nam se nije javio i komentarisao ovaj slučaj.

Nezavisne novine

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

bus

05.02.2022 09:08

Svaka cast ljudino. Gdje ste botovi niko da pohvali covjeka,da kritikuje vlasnika koji iscrpljuje ljude koji moraju zaraditi koru hljeba djeci gdje inspekcija da ponekad kontrolise kako rade vozaci. Ali kada Dodik kaze nesto tu ste botovi da hvalite vodju SNSDa

ODGOVORITE
Name

Vozac

05.02.2022 09:11

Trebao si mu prije toga svakih 20 kilometara davati po 10 eura i on bi bio srecan. (Samar iz sve snage kuda se guras kad nisi sposoban)

ODGOVORITE
Name

Krajišnik

05.02.2022 09:30

Isto je i sa "Globtour" iz Međugorja vozači bukvalno nemaju odmora,a sad kad nedostaje vozača gazde iskorištavaju radnike maksimalno valjda treba neko da umre za volanom pa da im zatvore firme i u zatvor!U vožnji se mijenjaju kartice,a isti vozač nastavlja put da bi se drugi vozač odmarao što više u takvim robovskim uslovima!Strašno!!

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

05.02.2022 09:39

Bilo kako je bilo, važno je da se dobro završilo. Naravno da treba povesti računa da se takve stvari ne ponove.

ODGOVORITE
Name

Z2

05.02.2022 09:44

Svi vozači autobusa u Republici Srpskoj izrabljuju se do iznemoglosti bez razlike dal je to gradski ili međugradski prevoz. U normalnoj zemlji kad bi vozili koliko voze ovde bili bi pohapšeni i oni i gazde

ODGOVORITE
Name

Da se desilo

05.02.2022 10:08

...nekom srpskom prevozniku, šutili bi.

ODGOVORITE
Name

Re Da se desilo

06.02.2022 13:36

Budale kao ti, sve uvijek prebacuju na priču nacionalizma, tipa, naši i vaši! Ovo se moglo desiti i u Gvatemali, bitno je da su sačuvani životi! Pozdrav svim ljudima zdravog razmišljanja!

Name

VOZAC AUTOBUSA

05.02.2022 10:29

DRAGI MOJI, KAZETE DA JE KOMPANIJA TREBALA DATI NOVU POSADU AKO SU OVI UMORNI. A JA VAMA KAZEM ,DA SU VOZACI REKLI DA SU UMORNI I DA NEMOGU VOZIT, GAZDA BI SAMO REKAO ,,IMA KO MOZE,,. I ONI BI VISE TESKO DOBILI NEKU LINIJU, VOZILI BI NESTO STO NIKO NECE I STO JE MANE PLACENO. KAZETE PRESNIJI JE ZIVOT. PA STA CE NJEMU ZIVOT KAD OSTANE BEZ POSLA? DA POLAKO IMIRE PATECI SE. OVAKO IDU NA SVE ILI NISTA. TAKO JE TO U PRIVATNIM FIRMAMA DRAGI MOJI.

ODGOVORITE
Name

Bravo

05.02.2022 10:47

Tako je ! Vozaci tako i po 10 godina rade za gazde koji se bogatee bahare a vizacima udjeljuju na kasikicuu mrvice a sve trpaju u svoj prljavi kapital zlo nevidjeno!! Pravna drzava treba obestecenja da ibezbedi ugrozenim vozacimaa zaplijeniti kapital prljavih gazdaa i odstetu obezbediti ostecenim vozacima i svim drugim kategorijama do penzionera opljackanih i socijalnih kategorija zlo nevidjrno partijasa i njihovih prljavih privatnika tj bogatasa !

Name

Astrid

05.02.2022 13:29

Nije ovo bas ovako bilo.Mislim da je ovo dobro uvelicano.Led je bio i prikolica je malo zanijela u stranu sto se svakom moglo desiti.

ODGOVORITE
Name

Pahulja

06.02.2022 08:12

Vozac je zaspao za volanom, brzo je vozio i jest malo udario u bankinu. Sva sreca pa je momak koji je sjedio iza vozaca, preuzeo volan u tom trenutku i preusmjerio na nasu traku. I drugi vozac je podigao rucnu,ali nije skroz. Bus je jos polako isao i u tom momentu je ispao vozac koji je bio za volanom. Pomislila sam da je soferu pozlilo,medjutim, dok smo se vozili dalje, vidjela sam da mu je glava klonula prema vozacu,a pri nepravilnom putu se uspravljao. Spavao je. Poslije kad smo dosli do odredista, bio je ok, pomagao nam oko prtljage. Vanja je rekao istinu.

Name

Sputnik

05.02.2022 13:49

Sta reci nego da je putnik ucinio dobro i srecom da je on bio budan. Jedino prica je malo prenaduvana i puna hvalisanja.

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

05.02.2022 14:57

Da li gazde vozacima uplacuju beneficirani radni staz.tito je davao vozaci kamiona preko 7 t na godinu 3 mj.a autobusima 2 mj.na godinu.imate loseg pred.udruzenja vozaca pokrenite to pitanje...

Name

Vanja

06.02.2022 08:22

Dosta placenika-sendvicara pisu gluposti ali istina oataje jedna a ta je da je vozac zaspao i ugrozio zivote putnike.

Name

Majstore

05.02.2022 15:20

Da ste vi ,,potegli" ručnu, nigdje vas ne bi bilo... ajd malo smanji doživljaj ili idi u rubriku lov i ribolov. Ko se bavi tim poslom zna šta bi se desilo prilikom potezanja ručne na 50km/h a da ne govorimo o većoj brzini (autobus je bio na autoputu i išao minimum 80-100km/h).

ODGOVORITE