Грађанима мањи рачуни за гријање у фебруару

На данашњој конференцији за медије градоначелника Бијељине Љубише Петровића и директора Градске топлане Радета Хаџи-Стевића, одржаној након сједнице Скупштине Градске топлане, говорено је о стању у овом јавном предузећу, с посебним освртом на недавни квар на топловодним инсталацијама, али и о плановима за наредни период.

Република Српска 03.02.2022 | 17:00
Грађанима мањи рачуни за гријање у фебруару

- Претходних дана, тачније, 31. јануара и 1. фебруара имали смо велики квар који је изазвао потпуну обуставу испоруке топлотне енергије за један дио града. Највећи проблем био је откривање мјеста квара, што смо успјели 1. фебруара у касним поподневним часовима на траси главног топловода у Улици мајора Драгутина Гавриловића, у којој се годинама дешавају кварови. Одмах након тога, екипе су започеле радове како би отклониле квар и у раним јутарњим часовима успостављена је уредна испорука топлотне енергије – појаснио је Хаџи-Стевић.

Директор Топлане се на труду захвалио радницима Топлане, као и руководству и екипама „Водовода и канализације“, односно, Територијалне ватрогасно-спасилачке јединице, које су одмах на располагање ставили своју опрему и људство.

- Грађани који су тада пролазили том улицом могли су да се увјере колико сложени и обимни су били радови које је требало извести да би се квар отклонио. Наравно, посебну захвалност дугујемо и грађанима који су имали разумијевања за проблем који смо имали, али спремни смо да прихватимо и сваку објективну критику – био је јасан Хаџи-Стевић.

Хаџи-Стевић је подсјетио и да је у тренутку његовог именовања за директора, Топлана имала дугове који су потицали још од 2019. године, прије свега од добављача у износу од 652.000 конвертибилних марака главнице и 120.000 КМ затезних камата.

- Ови мјесеци су били тешки и водили смо непрестане преговоре са добављачем и тужиоцем да нам буду отписане камате и успјели смо да постигнемо судско поравнање по којем ће Топлана до 30. априла платити главни дуг и судске трошкове, а затезне камате ће бити отписане. Обратићемо се нашем оснивачу, односно, Скупштини и Градоначелнику да нам помогну, јер Топлана не може сама отплатити дуг – најавио је директор Топлане.

На сједници Скупштине Градске топлане одлучено је да, због сметњи у испоруци топлотне енергије 31. јануара – 1. фебруара, али и 27-29. јануара, када је у погону био само један котао, корисницима услуга Топлане фебруарски рачуни умање за 10 одсто, како би се корисницима захвалили на разумијевању. Сем тога, сезона гријања ће бити продужена  онолико колико буду захтијевале временске прилике.

Градоначелник Петровић је додао да је у Топлани затечено тешко стање и да је директор преузео велику одговорност. Између осталог, због неисплаћених зарада, постојала је и опасност од штрајка, што је избјегнуто, а заостале зараде су исплаћене.

- Нажалост, опет смо били у ситацији да је јавност обмањивана лажним информацијама током квара на топловоду, у вријеме када су запослени у Топлани, Водоводу и Ватрогасној јединици улагали велике напоре да се квар отклони у најкраћем могућем року.

Предложићу да дуг Топлане преузме и плати Град, али је битно рећи да је дуг наслијеђен од претходног руководства, чији рад је увелико предмет истраге. Немамо потребу да штитимо било чије пословање, али имамо потребу да се захвалимо свим запосленим у Топлани и грађанима на стрпљењу претходних дана – био је јасан Петровић.

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Томо

03.02.2022 17:54

Ма ви сте супер.Бас ме занима јел ово процитао бивси директор приједорске топлане Зоран Кнезевиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

03.02.2022 21:30

Могли сте одгодити за август

ОДГОВОРИТЕ