Građanima manji računi za grijanje u februaru

Na današnjoj konferenciji za medije gradonačelnika Bijeljine LJubiše Petrovića i direktora Gradske toplane Radeta Hadži-Stevića, održanoj nakon sjednice Skupštine Gradske toplane, govoreno je o stanju u ovom javnom preduzeću, s posebnim osvrtom na nedavni kvar na toplovodnim instalacijama, ali i o planovima za naredni period.

Republika Srpska 03.02.2022 | 17:00
Građanima manji računi za grijanje u februaru

- Prethodnih dana, tačnije, 31. januara i 1. februara imali smo veliki kvar koji je izazvao potpunu obustavu isporuke toplotne energije za jedan dio grada. Najveći problem bio je otkrivanje mjesta kvara, što smo uspjeli 1. februara u kasnim popodnevnim časovima na trasi glavnog toplovoda u Ulici majora Dragutina Gavrilovića, u kojoj se godinama dešavaju kvarovi. Odmah nakon toga, ekipe su započele radove kako bi otklonile kvar i u ranim jutarnjim časovima uspostavljena je uredna isporuka toplotne energije – pojasnio je Hadži-Stević.

Direktor Toplane se na trudu zahvalio radnicima Toplane, kao i rukovodstvu i ekipama „Vodovoda i kanalizacije“, odnosno, Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice, koje su odmah na raspolaganje stavili svoju opremu i ljudstvo.

- Građani koji su tada prolazili tom ulicom mogli su da se uvjere koliko složeni i obimni su bili radovi koje je trebalo izvesti da bi se kvar otklonio. Naravno, posebnu zahvalnost dugujemo i građanima koji su imali razumijevanja za problem koji smo imali, ali spremni smo da prihvatimo i svaku objektivnu kritiku – bio je jasan Hadži-Stević.

Hadži-Stević je podsjetio i da je u trenutku njegovog imenovanja za direktora, Toplana imala dugove koji su poticali još od 2019. godine, prije svega od dobavljača u iznosu od 652.000 konvertibilnih maraka glavnice i 120.000 KM zateznih kamata.

- Ovi mjeseci su bili teški i vodili smo neprestane pregovore sa dobavljačem i tužiocem da nam budu otpisane kamate i uspjeli smo da postignemo sudsko poravnanje po kojem će Toplana do 30. aprila platiti glavni dug i sudske troškove, a zatezne kamate će biti otpisane. Obratićemo se našem osnivaču, odnosno, Skupštini i Gradonačelniku da nam pomognu, jer Toplana ne može sama otplatiti dug – najavio je direktor Toplane.

Na sjednici Skupštine Gradske toplane odlučeno je da, zbog smetnji u isporuci toplotne energije 31. januara – 1. februara, ali i 27-29. januara, kada je u pogonu bio samo jedan kotao, korisnicima usluga Toplane februarski računi umanje za 10 odsto, kako bi se korisnicima zahvalili na razumijevanju. Sem toga, sezona grijanja će biti produžena  onoliko koliko budu zahtijevale vremenske prilike.

Gradonačelnik Petrović je dodao da je u Toplani zatečeno teško stanje i da je direktor preuzeo veliku odgovornost. Između ostalog, zbog neisplaćenih zarada, postojala je i opasnost od štrajka, što je izbjegnuto, a zaostale zarade su isplaćene.

- Nažalost, opet smo bili u sitaciji da je javnost obmanjivana lažnim informacijama tokom kvara na toplovodu, u vrijeme kada su zaposleni u Toplani, Vodovodu i Vatrogasnoj jedinici ulagali velike napore da se kvar otkloni u najkraćem mogućem roku.

Predložiću da dug Toplane preuzme i plati Grad, ali je bitno reći da je dug naslijeđen od prethodnog rukovodstva, čiji rad je uveliko predmet istrage. Nemamo potrebu da štitimo bilo čije poslovanje, ali imamo potrebu da se zahvalimo svim zaposlenim u Toplani i građanima na strpljenju prethodnih dana – bio je jasan Petrović.

(BN)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Tomo

03.02.2022 17:54

Ma vi ste super.Bas me zanima jel ovo procitao bivsi direktor prijedorske toplane Zoran Knezevic.

ODGOVORITE
Name

Хм

03.02.2022 21:30

Могли сте одгодити за август

ODGOVORITE