Аларм за узбуну Човићева изјава: Ушли смо у Дејтон 2

Високи функционер Српске демократске странке Вукота Говедарица каже да је режим признао да од враћања пренесених надлежности нема ништа и да БиХ може само егзистирати путем договора између два ентитета и три конститутивна народа како то Устав БиХ предвиђа.

Република Српска 03.02.2022 | 14:15
Аларм за узбуну Човићева изјава: Ушли смо у Дејтон 2

Коментаришући посљедње скупштинске закључке, Говедарица је рекао да тај закључак НСРС у преводу значи да све надлежности које су пренешене договором ентитета, једино се договором ентитета могу и вратити.

"То је порука режима Вашингтону и Бриселу да су схватили да су се преиграли и да овај пут не очекују да ће доћи нека нова Кетрин Ештон. И други моменат који је веома занимљив а то је реченица коју изговара Драган Човић да је БиХ закорачила у Дејтон 2 али да Срби то још увијек нису видјели", казао је Говедарица.

Ако узмемо, каже он, да је лидер ХДЗ-а у праву, могу ли Срби у том Дејтону 2 добити више него што тренутно имају?

"Сложићемо се да не можемо и да не би смјели давати поводе за такав авантуризам, што вођа режима у Репубилици Српској одавно ради тражећи начине да на тим провокацијама враћа посрнули рејтинг. Све у свему, помало је отужно било слушати појединце како су им пуна уста Босне и Херцеговине а до назад мјесец дана та иста Босна и Херцеговина им је била одвратна. Једна од најтежих ствари која може да вам се догоди у политици је она када вас стигну властите ријечи", казао је Говедарица у интервјуу порталу Скенер инфо.

На питање која је тајна веза Додика и Човића па су овако везани један за другог, Говедарица одговара: - То је оптичка варка.

"Човић је само једна карика у ланцу пријатељских веза Додика и хрватског политичког естаблишмента. Није Човић својевремено испословао код Додика предају Јасеновачке грађе већ неки други фактори. Исто тако, није Човић тај који је код предсједника Хрватске Милановића, који иначе није ХДЗ, испословао блиску сарадњу њих двојице већ су у питању неки други односи. Присјетићете се да је некадашња предсједница Хрватске Колинда Грабар Китаревић приликом обиљежавања Маестрала, знала да обавезно сврати у институције Републике Српске на шољицу каве код њега", рекао је Говедарица.

Према његовим ријечима, не постоји већи заговорник хрватских интереса, а да није ријеч о Хрвату, од Милорада Додика.

"Нажалост он не види да представља само једну најобичнију употребну вриједност хрватских интереса од које српски народ у Босни и Херцеговини генерално нема никакву корист или је некада и негдје прихватио позадина таквог дјеловања. Наравно, не требати имати сумњу да Додик и Човић имају савршено добре односе.Видјели сте како се он јавља на његов позив током конференције за штампу што открива посебну блискост између њих двојице. У сваком случају, та ера специфично добрих односа између Додика и хрватске политичке елите ће се завршити тако што ће он бити употријебљен за излазак босанскохерцеговачких Хрвата из националне кризе или његовим одласком са власти", навео је Говедарица.

Нагласио је да политика коју Додик води никада никоме није направила проблем изузев Србима.

"То је политика фарсе и илузије за коју он посједује и вјештину али и механизме. Онај ко покуша ту фарсу да разбије може врло лако постати жртва покушаја отрежњења од произведене илузије. Али између одговорне политике која некада зна да буде горка и популистичке политике која је увијек питка али и лажна, ја бирам ово прво", казао је Говедарица, који је био и предсједник СДС-а и посланик у НСРС у два мандата.

ПН подсјећа да је од почетка тврдио и да то и даље тврди да је теорија како ће СНСД вратити Републици Српској пренесене надложности манипулација и најобичнија предизборна лаж.

"Прошло је скоро два мјесеца од те фамозне посебне сједнице НСРС, која је била најављена у октобру, а да ли је Радован Вишковић обавијестио Фадила Новалића да је Република Српска повукла споразуме о пренесеним надлежностима са ентитета на БиХ по питању одбране, правосуђа и управе за индиректно опорезивање? Није и нити ће, али га је звао за нека друга питања. Остало је још четири мјесеца да Влада предложи законе којим се формирају ове институције у Републици Српској. Хоће ли до тога доћи? Неће, зато што то никада није ни био план наших властодржаца.

Ако Додик и његови другови и другарице из партије, испоштују закључке НСРС и формирају војску Републике Српске, ВСТС и индиректно опорезивање пренесу на Републику Српску, ја ћу се господи јавно извинити, саопштити да сам тотално лоше процијенио актуелну ситуацију и повући ћу се из политике", казао је Говедарица.

(БН) 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Роки

03.02.2022 13:51

Па звали сте га да вам каже за Дејтон 2

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цвико

03.02.2022 13:51

Пуно прича и са једне и са друге стране.Дејтона неби било да није било воље моћних и ту ништа не зависи ни од једне стране са ових простора.Овдје су сви од деведесетих радили за себе лично и за стране силе а народ је крварио и гинуо џабе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

03.02.2022 14:06

Давно је прицато да це сва крајина припасти Хрватима и Милановиц је рекао да је БЛ 95 требала војно нападнута тај се план и даље кује за велике паре

Name

Приједорцанин М.

03.02.2022 23:06

Милораде доста си у праву.Говедарица морас знати да це се са Дејтоном 2 трговати.нека виде другови и другарице кога су подрзавали.после избора многи це да се стиде...

Name

Нило

03.02.2022 13:54

Ста уради издајник додик?! Моји пензоси, па ви опет за њега,он вам даје пензију. Али цете остати без домовине. Хахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки Србац

03.02.2022 14:27

Пун погодак, у мету. Додиг је издајник Републике Српске и српских интереса, да би остао на власти и сачувао покрадено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Давних дана

03.02.2022 14:28

Преносом надлезности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САСА

03.02.2022 14:39

Знао сам ја још ,92 да је све кренуло у кривом смјеру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зизи

03.02.2022 14:52

Јој да хоце вас све скинути из политиеке па да једном на миру слусамо вјести и цитамо новине. Стално једни те исти бурлате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рсс

04.02.2022 04:07

Па није дзаба у Брцком коридор остављен сирине 4 км једног дана це се пресјеци зна то Додик и Цовиц зато Додик има вилу на дедињу кад затреба хеликоптер и оде

Name

Xxx

03.02.2022 23:22

Пензионери се боје ако падне Додик да ће они остати и без своје "сиротиње". Па ето нека наставе примати сиротињу, а нека им дјеца бјеже у Њемачку.

ОДГОВОРИТЕ