Alarm za uzbunu Čovićeva izjava: Ušli smo u Dejton 2

Visoki funkcioner Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica kaže da je režim priznao da od vraćanja prenesenih nadležnosti nema ništa i da BiH može samo egzistirati putem dogovora između dva entiteta i tri konstitutivna naroda kako to Ustav BiH predviđa.

Republika Srpska 03.02.2022 | 14:15
Alarm za uzbunu Čovićeva izjava: Ušli smo u Dejton 2

Komentarišući posljednje skupštinske zaključke, Govedarica je rekao da taj zaključak NSRS u prevodu znači da sve nadležnosti koje su prenešene dogovorom entiteta, jedino se dogovorom entiteta mogu i vratiti.

"To je poruka režima Vašingtonu i Briselu da su shvatili da su se preigrali i da ovaj put ne očekuju da će doći neka nova Ketrin Ešton. I drugi momenat koji je veoma zanimljiv a to je rečenica koju izgovara Dragan Čović da je BiH zakoračila u Dejton 2 ali da Srbi to još uvijek nisu vidjeli", kazao je Govedarica.

Ako uzmemo, kaže on, da je lider HDZ-a u pravu, mogu li Srbi u tom Dejtonu 2 dobiti više nego što trenutno imaju?

"Složićemo se da ne možemo i da ne bi smjeli davati povode za takav avanturizam, što vođa režima u Repubilici Srpskoj odavno radi tražeći načine da na tim provokacijama vraća posrnuli rejting. Sve u svemu, pomalo je otužno bilo slušati pojedince kako su im puna usta Bosne i Hercegovine a do nazad mjesec dana ta ista Bosna i Hercegovina im je bila odvratna. Jedna od najtežih stvari koja može da vam se dogodi u politici je ona kada vas stignu vlastite riječi", kazao je Govedarica u intervjuu portalu Skener info.

Na pitanje koja je tajna veza Dodika i Čovića pa su ovako vezani jedan za drugog, Govedarica odgovara: - To je optička varka.

"Čović je samo jedna karika u lancu prijateljskih veza Dodika i hrvatskog političkog establišmenta. Nije Čović svojevremeno isposlovao kod Dodika predaju Jasenovačke građe već neki drugi faktori. Isto tako, nije Čović taj koji je kod predsjednika Hrvatske Milanovića, koji inače nije HDZ, isposlovao blisku saradnju njih dvojice već su u pitanju neki drugi odnosi. Prisjetićete se da je nekadašnja predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarević prilikom obilježavanja Maestrala, znala da obavezno svrati u institucije Republike Srpske na šoljicu kave kod njega", rekao je Govedarica.

Prema njegovim riječima, ne postoji veći zagovornik hrvatskih interesa, a da nije riječ o Hrvatu, od Milorada Dodika.

"Nažalost on ne vidi da predstavlja samo jednu najobičniju upotrebnu vrijednost hrvatskih interesa od koje srpski narod u Bosni i Hercegovini generalno nema nikakvu korist ili je nekada i negdje prihvatio pozadina takvog djelovanja. Naravno, ne trebati imati sumnju da Dodik i Čović imaju savršeno dobre odnose.Vidjeli ste kako se on javlja na njegov poziv tokom konferencije za štampu što otkriva posebnu bliskost između njih dvojice. U svakom slučaju, ta era specifično dobrih odnosa između Dodika i hrvatske političke elite će se završiti tako što će on biti upotrijebljen za izlazak bosanskohercegovačkih Hrvata iz nacionalne krize ili njegovim odlaskom sa vlasti", naveo je Govedarica.

Naglasio je da politika koju Dodik vodi nikada nikome nije napravila problem izuzev Srbima.

"To je politika farse i iluzije za koju on posjeduje i vještinu ali i mehanizme. Onaj ko pokuša tu farsu da razbije može vrlo lako postati žrtva pokušaja otrežnjenja od proizvedene iluzije. Ali između odgovorne politike koja nekada zna da bude gorka i populističke politike koja je uvijek pitka ali i lažna, ja biram ovo prvo", kazao je Govedarica, koji je bio i predsjednik SDS-a i poslanik u NSRS u dva mandata.

PN podsjeća da je od početka tvrdio i da to i dalje tvrdi da je teorija kako će SNSD vratiti Republici Srpskoj prenesene nadložnosti manipulacija i najobičnija predizborna laž.

"Prošlo je skoro dva mjeseca od te famozne posebne sjednice NSRS, koja je bila najavljena u oktobru, a da li je Radovan Višković obavijestio Fadila Novalića da je Republika Srpska povukla sporazume o prenesenim nadležnostima sa entiteta na BiH po pitanju odbrane, pravosuđa i uprave za indirektno oporezivanje? Nije i niti će, ali ga je zvao za neka druga pitanja. Ostalo je još četiri mjeseca da Vlada predloži zakone kojim se formiraju ove institucije u Republici Srpskoj. Hoće li do toga doći? Neće, zato što to nikada nije ni bio plan naših vlastodržaca.

Ako Dodik i njegovi drugovi i drugarice iz partije, ispoštuju zaključke NSRS i formiraju vojsku Republike Srpske, VSTS i indirektno oporezivanje prenesu na Republiku Srpsku, ja ću se gospodi javno izviniti, saopštiti da sam totalno loše procijenio aktuelnu situaciju i povući ću se iz politike", kazao je Govedarica.

(BN) 

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Roki

03.02.2022 13:51

Pa zvali ste ga da vam kaže za Dejton 2

ODGOVORITE
Name

Cviko

03.02.2022 13:51

Puno priča i sa jedne i sa druge strane.Dejtona nebi bilo da nije bilo volje moćnih i tu ništa ne zavisi ni od jedne strane sa ovih prostora.Ovdje su svi od devedesetih radili za sebe lično i za strane sile a narod je krvario i ginuo džabe.

ODGOVORITE
Name

Milorad

03.02.2022 14:06

Davno je pricato da ce sva krajina pripasti Hrvatima i Milanovic je rekao da je BL 95 trebala vojno napadnuta taj se plan i dalje kuje za velike pare

Name

Prijedorcanin M.

03.02.2022 23:06

Milorade dosta si u pravu.Govedarica moras znati da ce se sa Dejtonom 2 trgovati.neka vide drugovi i drugarice koga su podrzavali.posle izbora mnogi ce da se stide...

Name

Nilo

03.02.2022 13:54

Sta uradi izdajnik dodik?! Moji penzosi, pa vi opet za njega,on vam daje penziju. Ali cete ostati bez domovine. Hahaha

ODGOVORITE
Name

Boki Srbac

03.02.2022 14:27

Pun pogodak, u metu. Dodig je izdajnik Republike Srpske i srpskih interesa, da bi ostao na vlasti i sačuvao pokradeno.

ODGOVORITE
Name

Davnih dana

03.02.2022 14:28

Prenosom nadleznosti.

ODGOVORITE
Name

SASA

03.02.2022 14:39

Znao sam ja još ,92 da je sve krenulo u krivom smjeru.

ODGOVORITE
Name

Zizi

03.02.2022 14:52

Joj da hoce vas sve skinuti iz politieke pa da jednom na miru slusamo vjesti i citamo novine. Stalno jedni te isti burlate.

ODGOVORITE
Name

Rss

04.02.2022 04:07

Pa nije dzaba u Brckom koridor ostavljen sirine 4 km jednog dana ce se presjeci zna to Dodik i Covic zato Dodik ima vilu na dedinju kad zatreba helikopter i ode

Name

Xxx

03.02.2022 23:22

Penzioneri se boje ako padne Dodik da će oni ostati i bez svoje "sirotinje". Pa eto neka nastave primati sirotinju, a neka im djeca bježe u Njemačku.

ODGOVORITE