Бакалар: Општи избори ће бити одржани у октобру

 Предсједник Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ Жељко Бакалар рекао је Срни да, без обзира на исход преговора о измјенама Изборног закона БиХ, нема сметњи за организацију општих избора ове године и да ће они у октобру бити одржани.

Босна и Херцеговина 31.01.2022 | 10:43
Бакалар: Општи избори ће бити одржани у октобру

"Нема уставних и законских сметњи за организацију општих избора и спровођење изборних резултата након избора ове године. Ми немамо претјеране потребе да заузимамо став за организацију избора, јер је врло јасно и прецизно дефинисана законом и избора мора бити", рекао је Бакалар након пропалих преговора о измјенама Изборног закона у Неуму.

Бакалар је појаснио да су избори по закону у изборној години и да се организују у октобру, те да се морају расписати најкасније 150 дана прије дана избора.

"По том аспекту ми ћемо поступати у складу са законом. Ако дође до измјена Изборног закона којим ће се ти рокови и термини преиначити, онда може бити измјена. Пошто је очито да нема говора о томе, ми ћемо поступати по Закону који је на снази", поручио је Бакалар.

Осврћући се на буџетска средства која су неопходна за одржавање избора, Бакалар је открио да ЦИК и даљњ нема никакав одговор од Министарства финансија у Савјету министара.

"Ми смо послали кориговани оперативни и динамички план гдје смо тражили исте износе средстава уз одређену техничку корекцију самог захтјева и још увијек чекамо одговор, одобрење или неодобрење Министарства финансија да нам се са програма посебне намјене кроз одлуку о привременом финансирању одобре средства и за организацију избор", нагласио је Бакалар.

Он је истакао да ће се ЦИК прилагодити ономе што добију у одговору.

Бакалар је подсјетио да ЦИК тражи четвртину средстава у односу на буџет од 2020. године.

"За први квартал за организацију избора износила би средства од милион и педесет четири и по хиљаде марака, а укупно је у 2020. годину за изборе одобрено 4.227. 000 марака.Кроз ту одлуку о привременом финансирању ми тумачимо да можемо добити, ако нам Министарство одобри, четвртину тих средстава", рекао је Бакалар.

Он је напоменуо да су и представници међународне заједнице и њихови правни тимови истог мишљења и да су послали допис према предсједавајућем Савјета министара Зорану Тегелтији и министру финансија Вјекославу Беванди.

"Траже да се одобри наш кориговани динамички план. Како ће министарство одговорити на тај допис, још увијек не знамо", нагласио је Бакалар.

На питање шта ће се десити уколико та средства не буду одобрена, Бакалар је одговорио да се онда мора чекати усвајање буџета.

"Врло јасно је да се избори финансирају из буџета институција БиХ. Ово би било само крпљење, јер кроз ову четвртину средстава ми бисмо могли да спроведемо дио активности у првом кварталу, али бисмо могли несметано да склапамо неке уговоре по питању јавних набавки користећи та средства. Чекамо одговор ресорног министарства па ћемо видјети", каже Бакалар.

(Срна)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Милица

31.01.2022 10:01

То Жељко, само метла и да све ресетујемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

31.01.2022 12:50

А који си ти фактор ако не буде избора.Избора без изборног закона неће бити.

Name

ре Милица

31.01.2022 14:44

Шта можемо тим лоповима који имају вишедеценијско искуство у обмањивању народа и шуровању са странцима.

Name

смлате полтронске

31.01.2022 17:00

Мозете ли икако да их помјерите за средину новембра јер просли пут исто тако није било пара па су избори помјерени. Мозда опозицији одговара па консултујте се са њима.

Name

РС

31.01.2022 10:03

Основати странку кокуза и на изборе под слоганом "Са нама у рикверц"

ОДГОВОРИТЕ
Name

МОЖЕ ЛИ БИТИ ИЗБОРА

31.01.2022 10:23

БЕЗ ГЛАСАЧА?АКО ГРАЂАНИ ОДЛУЧЕ БОЈКОВАТИ ИЗБОРЕ,БЕЗ ИЗМЈЕНЕ ИЗБОРНОГ ЗАКОНА,О КОЈИМ ИЗБОРИМА МОЖЕТЕ ПРИЧАТИ?! ДОСТА ЈЕ НАМА СКАРАДНИХ ОДЛУКА МЕЂУНАРОДНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ,И ПОЛИТИЧАРА КОЈИ УНИШТИШЕ И НАРОД И ДРЖАВУ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бананаман

31.01.2022 13:18

хахах без каквих гласаца? Па у Босни гласа око 45-50 поста градјана обицно у изборима...постоји закон о изборима по којим се одрзали сви до сада избори..нисам видио да се ико залио до сада јер ПЛАТА И НОВАЦ ИМ стизе за нерад годинама...а сада кад рецимо Хрвати се иселили из Босне јер сви имају Хрватски пасос па могу по Европи куд хоце, сад је као упитан закон? хахаахх хрвати су краљеви Босне, нема их 200.000 а дрзе 33 посто власт у Босни, 40 посто у Федерацији, имају преко 50 посто висе директоских позиција...дај ба људи будите реални, они хоце да буду БОГАТА КАСТА; аристокрација да зиве на грбаци других, и да се то уведе у закон?!

Name

Милан

31.01.2022 10:36

Брзо ћете ви из ЦИК-а на оптуженичку клупу зато што сте извршили кривично дјело оштећење буџета БиХ јер сте свјесно одбили исплату отпремнине члановима ЦИК-а Новаку Божичковићу и Стјепану Микићу који су након престанка чланства у ЦИК-у БиХ испуњавали услове за одлазак у старосну пензију и имали право на исплату отпремнине. Људи су вам се обратили са захтјевом и јасно навели одредбе Закона о платама и накнада у институцијама БиХ и Закона о раду у институцијама БиХ по којима имају право на исплату отпремнине, а ви сте то одбили. Људи су вам се на те акте жалили и још једном поцртали одредбе закона а ви сте то опет игнорисали. Након тога су поднијели тужбу Суду БиХ и суд је пресудио да им ЦИК БиХ мора исплатити отпремнине и Апелационо одјељење суда је потврдило те пресуде које су постале правоснажне. Сада имамо ситуацију да умјесто тога што људи имају право да им се исплати отпремнина коју су на почетку тражили, сада им се морају још исплатити и затезне камате, трошкови судске таксе на тужбу и пресуду, па трошкови вјештачења висине отпремнине и трошкови адвоката. Значи сви трошкови који се сада морају исплатити преко износа отпремнине су потпуно непотребно настали трошкови због вашег несавјесног рада у служби чиме је нанесена штета буџету БиХ што је кривично дјело по Кривичном закону БиХ. Зато се спремите за оптуженичку клупу господо из ЦИК-а БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Милан

31.01.2022 12:10

Видим милане добро си упуцен у ове токове новца, гдје се узима гузоваце

Name

ре

31.01.2022 12:20

Не треба им ништа дати.Они су давно испунили услове и требали ићи у пензију.Да нису смјењени остали би до смрти.Смеће људско.

Name

Мили Милане

31.01.2022 12:25

О чему причàш?

Name

Ре

31.01.2022 21:20

Овај јос плаце за петрицем,који је омогуцио да мртви гласају.

Name

Мирко

31.01.2022 10:37

Можда...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо

31.01.2022 10:47

Мозес замислити који демократа узјасе на власт и онда покусава блокирати изборе да га не би слуцајно народ скинуо са те власти. А из уста не вади европске вриједности. Како би тек било да се предлози закон о пријевременим изборима? Понасали би се као да им је неко бубрег извадио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђуро

31.01.2022 11:12

ХДЗ у сарадњи са Додиком ће покушат да блокира изборе. По закону избори се морају одржати а ако се покуша са опструкцијам, Беванду и остле помагаче хапсити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.01.2022 13:23

Не могу они блокирати изборе,и знају они то,они само покушавају да спријече увођење новина у изборни закон,поготово техничких,које ће омогућити поштење изборе,а СДА шути и пушта их да тај посао одраде и за њих. Баш "принципијелна" коалиција!

Name

Бањалучанин

31.01.2022 11:20

А и то ме заболи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

31.01.2022 17:20

Велика ствар...избори... :Д

ОДГОВОРИТЕ