Грађани требају да се изборе за поштене изборе

Позивамо грађане да изађу на протесте и изборе се за своје елементарно демократско параво да имају поштене и транспарентне изборе - каже се у саопштењу.

Република Српска 31.01.2022 | 10:23
Грађани требају да се изборе за поштене изборе

- Ударна вијест ових дана је преговарање политичких странака заступљених у Парламентарној скупштини Босне и  Херцеговине, уз медијацију странаца, о измјенама Изборног закона и то, гле чуда, у задњи час, јер су избори за девет мјесеци. Да зло и понижење грађана, посебно оних који су још сачували здрав разум, то се чини тајно иза затворених врата - саопштено је из Савеза пензионера и потомака.

У саопштењу се каже да се тиме од наших политичара и њихових страних ментора, шаље јасна порука да су избори важни само њима, а шта мисле бирачи  то њима није битно, јер ће, као што су чинили свих претходних избора, они одредити ко ће и колико гласова добити, ма шта год бирачи заокружили на гласачком листићу.

- Да је другачије и да се заиста жели грађанима ове несрећне земље омогућити да сами бирају своје представнике онда би се цијелу протеклу годину водила јавна расправа, да они кажу шта то треба промијенити у постојећем Изборном закону како би то и остварили. 

Сигурни смо да би тражили да се у Изборни закон унесу ове одредбе:

1. Да се уведу ванредни или пријеверемени избори, како би оне који не испуњавају обећано и на чему су добили повјерење мијењамо сваке године, док не схвате да зависе од нас, а не ми одњих;

2. Да се споје општи и локални избори, јер смо сувише сиромашни да имамо изборе сваке двије године и који коштају десетине милона марака;

3. Да мандат припада политичком субјекту на чијој листи је освојен, а појединцу само ако је био независни кандидат, чиме би спријечили политичку трговину,

4. Да РС буде једна изборна јединица, како би се спријечиле манипулације гласовима;

5. Да се укину кантони, јер смо сувише сиромашни да издржавамо толику администрацију;

6. Да се чланови Централне и локалних изборних комисија бирају конкурсом и пропишу ригорозне казне за злоупотребе;

7. Да се политички субјекти учесници у изборима, који се ухвате у куповини бирача, искључе из изборног процеса и забрани им учешће у најмање два изборна циклуса, а одговрним лицима забрани бављење политиком;

8. Да се најригорозније казне злоупотребе функционера у институцијама власти у изборној кампањи (возни парк, буџетска средства, запошљавање друге погодности;

9. Да се обезбиједи електронско гласање, скенирање листића и надзор.

Зато позивамо грађане да изађу на протесте и изборе се за своје елементарно демократско параво да имају поштене и транспарентне изборе - каже се у саопштењу.

(БН)  

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

борац

31.01.2022 09:40

Е мој докторе!!Па и теби је јасан овај народ или је и тебе изненадио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

31.01.2022 13:42

Класично размишљање политичара : народ да се избори, политичари онда да то искористе

Name

мислим

31.01.2022 09:42

Др. Илиц је једини политицар у РС са искреним намјерама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луле

31.01.2022 10:01

У то не треба сумњати.

Name

Б.Л

31.01.2022 10:27

Јесте препостен је стварно а сјећам се кад су га смијенили са мјеста директора фонда здравственог осигурања да се закључао у канцеларију није дао фотељу,на крају га изнијели са фотељом као у домаћим комедијама ето толико о њему.

Name

НР

31.01.2022 10:45

И са паметним предлозима

Name

Браво!

31.01.2022 10:08

Потписујем свако слово.Идеалније приједлоге није могуће осмислити,и то грађани морају схватити једном за сва времена. Нема другог начина да се сви услови прихвате и усвоје,осим протеста,упорних и непопустљивих.Ми то можемо и морамо,ако желимо боље услове живота.Морамо показати и овим бјелосвјетским криминалцима,да њихова није посљедња,а,и сви политичари да увиде,да неће моћи владати,пљачкати,лагати и владати колико им воља.ПРОТЕСТИ!ПРОТЕСТИ!ПРОТЕСТИ!САМО ПРОТЕСТИ,ПА,АКО ТРЕБА НАПРАВИТИ ХАОС И НА ДАН ИЗБОРА!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФЗО

31.01.2022 17:27

Бл, ти си баш неки зао човјек. Како можеш о некоме коментарисати, а да о њему ништа не знаш. Ми којима је био директор га памтимо само по добру. Смијењен је јер није хтио испуњавати наредбе из Владе које су биле противзаконите. Добио их је на суду, али се није хтио вратити у Фонд. Ти мој БЛ, си болестан и јави се Психијатру.

Name

Зизи

31.01.2022 10:17

Какве везе има ко це побједити на изборима кад пара нема онда ниси добар ни зени и дјеци. Могу мјењати ста год хоце али омладина одлази. Код нас власник фирме се за пар година обогати сто на западу не мозе за цитав зивот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цвико

31.01.2022 10:28

Све што предлаже Др Илић је неопходно али у овој урушеној држави која је окупирана странцима и домаћим криминалцима предлагач постаје смијешан и наиван, овдје су поштење и разум мане .Бит ће онако како одговара овим што су и до сада кројили судбину овог народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бели

31.01.2022 10:53

Па пола ухљенљених не зели фер изборе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрекавац!!

31.01.2022 10:58

Зар ово није људскост.... милијардера који свој допринос друштву ипак види ту на Земљи. Ради се о Марку Кубану, власнику НБА клуба Даллас Маверицкс, милијардеру и инвеститору који је одлучио да отвори онлајн апотеку у којој ће продавати више стотина генеричких лекова који спашавају животе по цени која је апсолутно неочекивана, али ће је поздравити милиони људи којима су овакви лекови потребни, а који их иначе не могу приуштити. Кубанов Цост Плус Друг Цомпанy има у циљу да понуди што више генеричких лекова по што нижој цени, каже Кубан, а на питање о поврату улагања каже да нема пуно говора. "Наш је изазов гурати цене што ниже а не такмичити се ни са ким", каже Кубан па наставља да је његов КПИ или кључни показатељ успешности мање стреса за пацијенте који ће на овај начин доћи до преко потребних лекова по ниским ценама. Компанија тренутно нуди генеричке верзије лекова за све, од мигрене преко ХИВ-а до контрацепције, али нема посебног приоритета за оне на попису осим што се могу и треба их понудити јефтиније, објаснио је Кубан. Нема одбора који одлучује који су услови следећи на попису или нешто слично, додаје. Што се самих цена тиче, погледом на Кубанову онлине апотеку може се видети да су лекови заиста изузетно јефтини, а цене се крећу од 3 до 40 долара. Рецимо, лек Иматиниб, генерични пандан Глеевецу, иначе леку за рак који кошта 2.500 долара у САД-у, у Кубановој апотеци кошта само 17 долара. Свака част!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле Босанац

31.01.2022 11:22

Е, ово ја зовем конкретним потезом. Браво, свака цаст, устрајте на томе

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГТИ

31.01.2022 11:44

Опет овај брко

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лакташи

31.01.2022 13:02

Здрав разум је прошлост.Предалеко су кола отишла низ брдо да би се могла зауставити,а вратити никако.Вријеме је будала и зла,нек нам је Бог на помоћи.Вама желим успјех у намјерама.Нама нема спаса са "нама".Нажалост.

ОДГОВОРИТЕ