Građani trebaju da se izbore za poštene izbore

Pozivamo građane da izađu na proteste i izbore se za svoje elementarno demokratsko paravo da imaju poštene i transparentne izbore - kaže se u saopštenju.

Republika Srpska 31.01.2022 | 10:23
Građani trebaju da se izbore za poštene izbore

- Udarna vijest ovih dana je pregovaranje političkih stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini Bosne i  Hercegovine, uz medijaciju stranaca, o izmjenama Izbornog zakona i to, gle čuda, u zadnji čas, jer su izbori za devet mjeseci. Da zlo i poniženje građana, posebno onih koji su još sačuvali zdrav razum, to se čini tajno iza zatvorenih vrata - saopšteno je iz Saveza penzionera i potomaka.

U saopštenju se kaže da se time od naših političara i njihovih stranih mentora, šalje jasna poruka da su izbori važni samo njima, a šta misle birači  to njima nije bitno, jer će, kao što su činili svih prethodnih izbora, oni odrediti ko će i koliko glasova dobiti, ma šta god birači zaokružili na glasačkom listiću.

- Da je drugačije i da se zaista želi građanima ove nesrećne zemlje omogućiti da sami biraju svoje predstavnike onda bi se cijelu proteklu godinu vodila javna rasprava, da oni kažu šta to treba promijeniti u postojećem Izbornom zakonu kako bi to i ostvarili. 

Sigurni smo da bi tražili da se u Izborni zakon unesu ove odredbe:

1. Da se uvedu vanredni ili prijeveremeni izbori, kako bi one koji ne ispunjavaju obećano i na čemu su dobili povjerenje mijenjamo svake godine, dok ne shvate da zavise od nas, a ne mi odnjih;

2. Da se spoje opšti i lokalni izbori, jer smo suviše siromašni da imamo izbore svake dvije godine i koji koštaju desetine milona maraka;

3. Da mandat pripada političkom subjektu na čijoj listi je osvojen, a pojedincu samo ako je bio nezavisni kandidat, čime bi spriječili političku trgovinu,

4. Da RS bude jedna izborna jedinica, kako bi se spriječile manipulacije glasovima;

5. Da se ukinu kantoni, jer smo suviše siromašni da izdržavamo toliku administraciju;

6. Da se članovi Centralne i lokalnih izbornih komisija biraju konkursom i propišu rigorozne kazne za zloupotrebe;

7. Da se politički subjekti učesnici u izborima, koji se uhvate u kupovini birača, isključe iz izbornog procesa i zabrani im učešće u najmanje dva izborna ciklusa, a odgovrnim licima zabrani bavljenje politikom;

8. Da se najrigoroznije kazne zloupotrebe funkcionera u institucijama vlasti u izbornoj kampanji (vozni park, budžetska sredstva, zapošljavanje druge pogodnosti;

9. Da se obezbijedi elektronsko glasanje, skeniranje listića i nadzor.

Zato pozivamo građane da izađu na proteste i izbore se za svoje elementarno demokratsko paravo da imaju poštene i transparentne izbore - kaže se u saopštenju.

(BN)  

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

borac

31.01.2022 09:40

E moj doktore!!Pa i tebi je jasan ovaj narod ili je i tebe iznenadio.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

31.01.2022 13:42

Klasično razmišljanje političara : narod da se izbori, političari onda da to iskoriste

Name

mislim

31.01.2022 09:42

Dr. Ilic je jedini politicar u RS sa iskrenim namjerama.

ODGOVORITE
Name

Lule

31.01.2022 10:01

U to ne treba sumnjati.

Name

B.L

31.01.2022 10:27

Jeste preposten je stvarno a sjećam se kad su ga smijenili sa mjesta direktora fonda zdravstvenog osiguranja da se zaključao u kancelariju nije dao fotelju,na kraju ga iznijeli sa foteljom kao u domaćim komedijama eto toliko o njemu.

Name

NR

31.01.2022 10:45

I sa pametnim predlozima

Name

Bravo!

31.01.2022 10:08

Potpisujem svako slovo.Idealnije prijedloge nije moguće osmisliti,i to građani moraju shvatiti jednom za sva vremena. Nema drugog načina da se svi uslovi prihvate i usvoje,osim protesta,upornih i nepopustljivih.Mi to možemo i moramo,ako želimo bolje uslove života.Moramo pokazati i ovim bjelosvjetskim kriminalcima,da njihova nije posljednja,a,i svi političari da uvide,da neće moći vladati,pljačkati,lagati i vladati koliko im volja.PROTESTI!PROTESTI!PROTESTI!SAMO PROTESTI,PA,AKO TREBA NAPRAVITI HAOS I NA DAN IZBORA!!!

ODGOVORITE
Name

FZO

31.01.2022 17:27

Bl, ti si baš neki zao čovjek. Kako možeš o nekome komentarisati, a da o njemu ništa ne znaš. Mi kojima je bio direktor ga pamtimo samo po dobru. Smijenjen je jer nije htio ispunjavati naredbe iz Vlade koje su bile protivzakonite. Dobio ih je na sudu, ali se nije htio vratiti u Fond. Ti moj BL, si bolestan i javi se Psihijatru.

Name

Zizi

31.01.2022 10:17

Kakve veze ima ko ce pobjediti na izborima kad para nema onda nisi dobar ni zeni i djeci. Mogu mjenjati sta god hoce ali omladina odlazi. Kod nas vlasnik firme se za par godina obogati sto na zapadu ne moze za citav zivot.

ODGOVORITE
Name

Cviko

31.01.2022 10:28

Sve što predlaže Dr Ilić je neophodno ali u ovoj urušenoj državi koja je okupirana strancima i domaćim kriminalcima predlagač postaje smiješan i naivan, ovdje su poštenje i razum mane .Bit će onako kako odgovara ovim što su i do sada krojili sudbinu ovog naroda.

ODGOVORITE
Name

Beli

31.01.2022 10:53

Pa pola uhljenljenih ne zeli fer izbore

ODGOVORITE
Name

Drekavac!!

31.01.2022 10:58

Zar ovo nije ljudskost.... milijardera koji svoj doprinos društvu ipak vidi tu na Zemlji. Radi se o Marku Kubanu, vlasniku NBA kluba Dallas Mavericks, milijarderu i investitoru koji je odlučio da otvori onlajn apoteku u kojoj će prodavati više stotina generičkih lekova koji spašavaju živote po ceni koja je apsolutno neočekivana, ali će je pozdraviti milioni ljudi kojima su ovakvi lekovi potrebni, a koji ih inače ne mogu priuštiti. Kubanov Cost Plus Drug Company ima u cilju da ponudi što više generičkih lekova po što nižoj ceni, kaže Kuban, a na pitanje o povratu ulaganja kaže da nema puno govora. "Naš je izazov gurati cene što niže a ne takmičiti se ni sa kim", kaže Kuban pa nastavlja da je njegov KPI ili ključni pokazatelj uspešnosti manje stresa za pacijente koji će na ovaj način doći do preko potrebnih lekova po niskim cenama. Kompanija trenutno nudi generičke verzije lekova za sve, od migrene preko HIV-a do kontracepcije, ali nema posebnog prioriteta za one na popisu osim što se mogu i treba ih ponuditi jeftinije, objasnio je Kuban. Nema odbora koji odlučuje koji su uslovi sledeći na popisu ili nešto slično, dodaje. Što se samih cena tiče, pogledom na Kubanovu online apoteku može se videti da su lekovi zaista izuzetno jeftini, a cene se kreću od 3 do 40 dolara. Recimo, lek Imatinib, generični pandan Gleevecu, inače leku za rak koji košta 2.500 dolara u SAD-u, u Kubanovoj apoteci košta samo 17 dolara. Svaka čast!

ODGOVORITE
Name

Mile Bosanac

31.01.2022 11:22

E, ovo ja zovem konkretnim potezom. Bravo, svaka cast, ustrajte na tome

ODGOVORITE
Name

GTI

31.01.2022 11:44

Opet ovaj brko

ODGOVORITE
Name

Laktaši

31.01.2022 13:02

Zdrav razum je prošlost.Predaleko su kola otišla niz brdo da bi se mogla zaustaviti,a vratiti nikako.Vrijeme je budala i zla,nek nam je Bog na pomoći.Vama želim uspjeh u namjerama.Nama nema spasa sa "nama".Nažalost.

ODGOVORITE