Савјет безбједности УН о тензијама око Украјине

- Савет безбедности Уједињених нација би требало данас да одржи састанак отворен за јавност, на захтев Сједињених Држава, која као разлог наводи гомилање руских трупа на граници са Украјином.

Свијет 31.01.2022 | 08:36
Савјет безбједности УН о тензијама око Украјине

Званични Вашингтон је овај састанак 15-чланог тела описао као шансу за Русију да понуди појашњења, док званична Москва, с друге стране, наговештава да би могла да блокира његово одржавање, преноси агенција Ројтерс.

За одржавање седнице је потребно девет гласова, а Вашингтон је "уверен" да има довољну подршку.

Сви чланови Савета безбедности ће имати прилику да отворено изнесу своје ставове, али Савет неће предузети никакве акције, пошто и најједноставније саопштење захтева консензус, а Русија би, како наводи Ројтерс, могла да стави вето на било који предлог резолуције.

“САД и њихови савезници ће искористити УН као политичко позориште где могу јавно срамотити Русију у случају рата”, оценио је Ричард Гоуен, директор једног истраживачког центра при УН-у.

“Бојим се да ће ово бити само још једна криза, попут етиопског рата и бурманског удара, што показује колики мали утицај имају УН у стварном свету”, додао је он.

Русија сутра преузима ротирајуће председавање Саветом за месец фебруар, што је, како наводи Ројтерс, углавном административна улога, али подразумева заказивање састанака.

(Тањуг Фото: Архив/Агенције) 

Коментари / 0

Оставите коментар