Онемогућен рад приватним шлеп службама у Српској

Новим Законом о основама безбједности саобраћаја на путевима Републике Српске предвиђено је да покварено или у саобраћајној несрећи оштећено ауто, које је онеспособљено за вожњу, са саобраћајнице уклања Ауто модо савез Републике Српске. Овим Законом онемогућен је рад приватним шлеп службама, које су до сада обављале ове радове.

Република Српска 30.01.2022 | 19:38
Онемогућен рад приватним шлеп службама у Српској

Приватне шлеп-службе више не могу да уклањају и превозе покварена или оштећена аута са саобраћајница. Посао им је из руке отело Министарство саобраћаја и веза које је новим законом за те сврхе овластило Ауто мото савез Републике Српске. Тако приватници сада или не раде или имају смањен обим пословања, а не знају, кажу, ни како ће платити обавезе и раднике. 

„Ми ако не платимо доприносе, нама Пореска у року од десет дана блокира рачун, а ја немам одакле да платим кад нисам тај мјесец ништа радио, нисам могао да радим од Ауто мото савеза. Самим тим кад се то осјети, радник одмах оде у другу фирму, неће радити нико џаба", каже Дарко Лукић, власник филме „ДМ Лукић“ шлеп-служба Добој.

„Они су у Закону искључиво навели да то ради Ауто мото савез са категорисаних путева и јавних површина, за шта ми имамо рјешења, гдје у регистру стоји да имамо то право радити, у регистрацијама под шифром дјелатности 52/21, која обухвата све то што они нама забрањују", указује и Драган Пепић, власник фирме „Ауто Д“ шлеп-служба Приједор.

 Ове фирме које су уредно регистровале своју дјелатност, за коју редовно плаћају порез, сада не могу да је обављају. Приватници истичу да уколико их позове власник аутомобила које је оштећеноприликом саобраћајне несреће и није у возном стању, полиција им не дозвољава да шлепају возило, него се чека да Ауто мото савез. Нови закон у супротности је са државним законом. 

„Мислим да је ово јако корупцијски одиграно, значи „испод радара проклизан“  закон, а под кровом Закона Босне и Херцеговине је члан 161, став 1 гдје каже да је дужан корисник возач или власник возила у што краћем року да уклони возило. Самим овим законом 94 Републике Српске ЗОБС-а смо онемогућили људима да располажу својим власништвом возила, својом имовином", каже Пепић. 

Након што Ауто мото савез уклони ауто са саобраћајнице, тек тада власник возила може да зове шлеп службу да му превезу возило до жељене локације, што је кажу приватни превозници, ризик да се ауто додатно оштети приликом утовара и истовара. Из шлеп служби тврде да Ауто мото савез наплаћује своје услуге, док из савеза тврде да је помоћ на путу бесплатна. 

„Чланом 94а. новог Закона о безбједности саобраћаја на путевима Републике Српске (Службени гласник Републике Српске број 111/2021), власницима моторних возила регистрованих у Српској омогућено је бесплатно уклањање возила у квару са јавних путева у Републици Српској до најближе безбједне локације за све учеснике у саобраћају. Послије обављеног превоза возила у квару до најближе безбједне локације о трошку АМС РС, корисник возила има право да самостално изабере даљи начин превоза возила, односно да изабере њему најповољнијег превозника или било којег привредног субјекта који се бави пословима превоза возила, наведено је из саопштењ АМС РС. 

На упит ресорном министарству да ли су размишљали о посљедицама које ће осјетити приватници, нисмо добили одговор. Власници шлеп-служби захтијевају да се повуче спорни закон, и да се закон дефинише као у земљама Европске уније, у противном ће, истичу, бити принуђени на мирне протесте.

(БН) 

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Којо

30.01.2022 18:55

Како неце бити нонсенс кад конобари, кувари и тацкасти вариоци пису законе о безбједности собрацаја (немам ниста против ових занимања). На позицијама које су законодавне сједе људи који не размисљају својим главама, него полтрони и безмозгаши који слусају слијепо додикове јатаке у тоталном растројавању РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логично

30.01.2022 18:58

Нико не воли конкуренцију ! "Монопол је Тата Мата Заната "!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан

30.01.2022 19:11

Па то је зато сто на одговорним функцијама нису сколовани, паметни и квалификовани него подобни са партиском књизицом а ту струка и скола нису уопсте битне, то се види по вецини руководецих функција сто на републицком сто на локалном нивоу. Вецина се експрес дипломама који не знају ни ста су заврсили ни гдје су заврсили ни како им се зове звање које су стекли а о теми дипломског или мастер рада не треба ни прицати то је вец квантна физика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кум

30.01.2022 19:23

Наравно да није ниста цудно када се зна да код нас у РС цак и конобар мозе да води коло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.01.2022 19:53

Не само конобар. Сви који имају искуства у обијању аута и пусница.

Name

Марко,Њемацка

30.01.2022 21:40

ПА;ДИРЕКТОР ИРБ ВРХОВАЦ ИЗ ПРИЈЕДОРА ЈЕ БИВСИ КОНОБАР

Name

Ре

31.01.2022 06:13

Министар цориц је био конобар и посетилац тудји аута.

Name

Да се зна

30.01.2022 19:28

Грађани треба да знају да имају право на бесплатних 50км вожње ауто-шлепом од стране АМСРС. Односно да то плаћамо приликом регистрације возила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МН

30.01.2022 19:56

Није тачно. Само у случају саобраћајне незгоде имамо право бесплатног превоза по основу регистрације. Уплатом цланства стиче о право бесплатног превоза на удаљености од 50 км.

Name

Ре да се зна

30.01.2022 21:33

То је истина али мало возача зна да су то платили већ. АМС мудро ћути.

Name

Бендзи

30.01.2022 22:42

И шта кад испуцас бонус, кад ти се поквари ауто, кад слетис негдје, или не дај Боже имаш удес, мораш звати АМС, више немаш право на бесплатно јер си искористио ту могућност, и кад само они то могу радити могу те одерати цијеном момацки. А њих закон штити а тебе као власника своје имовине условаљава кога ћеш ти звати. А правдају се да они само уклоне па ако желиш да зовеш неког приватног можеш, а сви знамо да од тога нема ништа, него дерање по ушима!

Name

Панто

30.01.2022 21:34

Шта се подразумијева под безбједном локацијом?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо

30.01.2022 23:47

Изван ентитета

Name

Фениx

31.01.2022 04:29

Па и закони се сада ускладјују ,како интерес одреди.За шуме је лошем пословању кривац народ ,побра љековито биље а не општа пљачка шуме.Е тако и нерад АМС су крива конкуренција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Легионар

31.01.2022 06:35

Како мислимо да плацамо обавезе када кокретно су узели да они превозе ,а јос добијају огромне паре од регистрација требали би авионима да возе.Огромне паре се слију у АМС РС а где заврсе то они најбоље знају .Друство припада градјанима па би требало да градјани знају где су паре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

31.01.2022 12:55

Не причајте глупости,погледајте у ЕУ државама и осталим уклања аута са путева само овлаштене фирме АДАЦ,и остале фирме овај "процват" шлеп служби код нас био је само "параван" за шверц аутомобила из ЕУ и остале малверзације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Qуицк Лоан

31.01.2022 13:57

Пријавите се за свој брз и практичан зајам с каматном стопом од 3%. нудимо 24-сатну онлине услугу с 2-сатном доставом кредита. контактирајте нас данас за свој зајам путем е-поште: јохндавидцредит@оутлоок.цом или WХАТСАПП +1 (251) 239-9773

ОДГОВОРИТЕ
Name

Преварант

03.02.2022 16:00

Па овај драган је зајебао пола Приједора, а кад додје на мјесто удеса говори да је инспектор и зајебе народ на крају. А о цјени превоза да не прицам, из лицног искуства, само багру погасити, вати се крампа и лопате

ОДГОВОРИТЕ