Onemogućen rad privatnim šlep službama u Srpskoj

Novim Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske predviđeno je da pokvareno ili u saobraćajnoj nesreći oštećeno auto, koje je onesposobljeno za vožnju, sa saobraćajnice uklanja Auto modo savez Republike Srpske. Ovim Zakonom onemogućen je rad privatnim šlep službama, koje su do sada obavljale ove radove.

Republika Srpska 30.01.2022 | 19:38
Onemogućen rad privatnim šlep službama u Srpskoj

Privatne šlep-službe više ne mogu da uklanjaju i prevoze pokvarena ili oštećena auta sa saobraćajnica. Posao im je iz ruke otelo Ministarstvo saobraćaja i veza koje je novim zakonom za te svrhe ovlastilo Auto moto savez Republike Srpske. Tako privatnici sada ili ne rade ili imaju smanjen obim poslovanja, a ne znaju, kažu, ni kako će platiti obaveze i radnike. 

„Mi ako ne platimo doprinose, nama Poreska u roku od deset dana blokira račun, a ja nemam odakle da platim kad nisam taj mjesec ništa radio, nisam mogao da radim od Auto moto saveza. Samim tim kad se to osjeti, radnik odmah ode u drugu firmu, neće raditi niko džaba", kaže Darko Lukić, vlasnik filme „DM Lukić“ šlep-služba Doboj.

„Oni su u Zakonu isključivo naveli da to radi Auto moto savez sa kategorisanih puteva i javnih površina, za šta mi imamo rješenja, gdje u registru stoji da imamo to pravo raditi, u registracijama pod šifrom djelatnosti 52/21, koja obuhvata sve to što oni nama zabranjuju", ukazuje i Dragan Pepić, vlasnik firme „Auto D“ šlep-služba Prijedor.

 Ove firme koje su uredno registrovale svoju djelatnost, za koju redovno plaćaju porez, sada ne mogu da je obavljaju. Privatnici ističu da ukoliko ih pozove vlasnik automobila koje je oštećenoprilikom saobraćajne nesreće i nije u voznom stanju, policija im ne dozvoljava da šlepaju vozilo, nego se čeka da Auto moto savez. Novi zakon u suprotnosti je sa državnim zakonom. 

„Mislim da je ovo jako korupcijski odigrano, znači „ispod radara proklizan“  zakon, a pod krovom Zakona Bosne i Hercegovine je član 161, stav 1 gdje kaže da je dužan korisnik vozač ili vlasnik vozila u što kraćem roku da ukloni vozilo. Samim ovim zakonom 94 Republike Srpske ZOBS-a smo onemogućili ljudima da raspolažu svojim vlasništvom vozila, svojom imovinom", kaže Pepić. 

Nakon što Auto moto savez ukloni auto sa saobraćajnice, tek tada vlasnik vozila može da zove šlep službu da mu prevezu vozilo do željene lokacije, što je kažu privatni prevoznici, rizik da se auto dodatno ošteti prilikom utovara i istovara. Iz šlep službi tvrde da Auto moto savez naplaćuje svoje usluge, dok iz saveza tvrde da je pomoć na putu besplatna. 

„Članom 94a. novog Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske (Službeni glasnik Republike Srpske broj 111/2021), vlasnicima motornih vozila registrovanih u Srpskoj omogućeno je besplatno uklanjanje vozila u kvaru sa javnih puteva u Republici Srpskoj do najbliže bezbjedne lokacije za sve učesnike u saobraćaju. Poslije obavljenog prevoza vozila u kvaru do najbliže bezbjedne lokacije o trošku AMS RS, korisnik vozila ima pravo da samostalno izabere dalji način prevoza vozila, odnosno da izabere njemu najpovoljnijeg prevoznika ili bilo kojeg privrednog subjekta koji se bavi poslovima prevoza vozila, navedeno je iz saopštenj AMS RS. 

Na upit resornom ministarstvu da li su razmišljali o posljedicama koje će osjetiti privatnici, nismo dobili odgovor. Vlasnici šlep-službi zahtijevaju da se povuče sporni zakon, i da se zakon definiše kao u zemljama Evropske unije, u protivnom će, ističu, biti prinuđeni na mirne proteste.

(BN) 

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Kojo

30.01.2022 18:55

Kako nece biti nonsens kad konobari, kuvari i tackasti varioci pisu zakone o bezbjednosti sobracaja (nemam nista protiv ovih zanimanja). Na pozicijama koje su zakonodavne sjede ljudi koji ne razmisljaju svojim glavama, nego poltroni i bezmozgaši koji slusaju slijepo dodikove jatake u totalnom rastrojavanju RS.

ODGOVORITE
Name

Logično

30.01.2022 18:58

Niko ne voli konkurenciju ! "Monopol je Tata Mata Zanata "!

ODGOVORITE
Name

Bojan

30.01.2022 19:11

Pa to je zato sto na odgovornim funkcijama nisu skolovani, pametni i kvalifikovani nego podobni sa partiskom knjizicom a tu struka i skola nisu uopste bitne, to se vidi po vecini rukovodecih funkcija sto na republickom sto na lokalnom nivou. Vecina se ekspres diplomama koji ne znaju ni sta su zavrsili ni gdje su zavrsili ni kako im se zove zvanje koje su stekli a o temi diplomskog ili master rada ne treba ni pricati to je vec kvantna fizika.

ODGOVORITE
Name

Kum

30.01.2022 19:23

Naravno da nije nista cudno kada se zna da kod nas u RS cak i konobar moze da vodi kolo.

ODGOVORITE
Name

Re

30.01.2022 19:53

Ne samo konobar. Svi koji imaju iskustva u obijanju auta i pusnica.

Name

Marko,Njemacka

30.01.2022 21:40

PA;DIREKTOR IRB VRHOVAC IZ PRIJEDORA JE BIVSI KONOBAR

Name

Re

31.01.2022 06:13

Ministar coric je bio konobar i posetilac tudji auta.

Name

Да се зна

30.01.2022 19:28

Грађани треба да знају да имају право на бесплатних 50km вожње ауто-шлепом од стране АМСРС. Односно да то плаћамо приликом регистрације возила.

ODGOVORITE
Name

MN

30.01.2022 19:56

Nije tačno. Samo u slučaju saobraćajne nezgode imamo pravo besplatnog prevoza po osnovu registracije. Uplatom clanstva stiče o pravo besplatnog prevoza na udaljenosti od 50 km.

Name

Re da se zna

30.01.2022 21:33

To je istina ali malo vozača zna da su to platili već. AMS mudro ćuti.

Name

Bendzi

30.01.2022 22:42

I šta kad ispucas bonus, kad ti se pokvari auto, kad sletis negdje, ili ne daj Bože imaš udes, moraš zvati AMS, više nemaš pravo na besplatno jer si iskoristio tu mogućnost, i kad samo oni to mogu raditi mogu te oderati cijenom momacki. A njih zakon štiti a tebe kao vlasnika svoje imovine uslovaljava koga ćeš ti zvati. A pravdaju se da oni samo uklone pa ako želiš da zoveš nekog privatnog možeš, a svi znamo da od toga nema ništa, nego deranje po ušima!

Name

Panto

30.01.2022 21:34

Šta se podrazumijeva pod bezbjednom lokacijom?

ODGOVORITE
Name

Edo

30.01.2022 23:47

Izvan entiteta

Name

Fenix

31.01.2022 04:29

Pa i zakoni se sada uskladjuju ,kako interes odredi.Za šume je lošem poslovanju krivac narod ,pobra ljekovito bilje a ne opšta pljačka šume.E tako i nerad AMS su kriva konkurencija.

ODGOVORITE
Name

Legionar

31.01.2022 06:35

Kako mislimo da placamo obaveze kada kokretno su uzeli da oni prevoze ,a jos dobijaju ogromne pare od registracija trebali bi avionima da voze.Ogromne pare se sliju u AMS RS a gde zavrse to oni najbolje znaju .Drustvo pripada gradjanima pa bi trebalo da gradjani znaju gde su pare

ODGOVORITE
Name

Dušan

31.01.2022 12:55

Ne pričajte gluposti,pogledajte u EU državama i ostalim uklanja auta sa puteva samo ovlaštene firme ADAC,i ostale firme ovaj "procvat" šlep službi kod nas bio je samo "paravan" za šverc automobila iz EU i ostale malverzacije.

ODGOVORITE
Name

Quick Loan

31.01.2022 13:57

Prijavite se za svoj brz i praktičan zajam s kamatnom stopom od 3%. nudimo 24-satnu online uslugu s 2-satnom dostavom kredita. kontaktirajte nas danas za svoj zajam putem e-pošte: [email protected] ili WHATSAPP +1 (251) 239-9773

ODGOVORITE
Name

Prevarant

03.02.2022 16:00

Pa ovaj dragan je zajebao pola Prijedora, a kad dodje na mjesto udesa govori da je inspektor i zajebe narod na kraju. A o cjeni prevoza da ne pricam, iz licnog iskustva, samo bagru pogasiti, vati se krampa i lopate

ODGOVORITE