Шта је "супер имунитет" на ковид и како се постиже?

Доктор Марија Гњатовић из Института за нуклеарну примену енергије (ИНЕП), казала је да они који имају комбинацију прележане болести и вакцине, уједно и посједују "лепезу антитијела" која ће их штитити и у случају појаве озбиљнијег и опаснијег соја.

Здравље 30.01.2022 | 18:04
Шта је "супер имунитет" на ковид и како се постиже?

"Вакцине су све базиране на вуханском соју, али онда су се неки заражавали делтом, неки омикроном, па се то заправо организму чини као да смо примили једну поливалентну вакцину која ће нас штитити од разних сојева", истиче др Гњатовић за Еуронеwс.

Самим тим што велики број грађана Србије поседује управо ту "лепезу" антитијела, може се сматрати да полако, али сигурно стичемо колективни имунитет, а појединци и тзв. "супер имунитет". И можда је баш то разлог зашто се неки од њих још нису одлучили да приме трећу дозу.

"Неки грађани неће да приме трећу дозу управо зато што су прележали ковид у међувремену, а не зато што су против бустер дозе. Неки су помно пратили тај ниво антитела. Ако се деси инфекција након вакцине, јако је добар одговор организма, добра је заштита. Да, можда се сада појавио омикрон који је срушио те теорије, али нису све те особе неодговорне нити имају нешто против тога, једноставно превише је људи прележало", закључила је др Гњатовић.

Њене ријечи потврдило и је лабораторијско истраживање Универзитета здравља и науке у Орегону које је открило више од једног пута ка снажном имунитету.

Наиме, нова студија је открила и два облика имунитета - први је добијање инфекције након вакцинације, а други инфекција која је потом праћена вакцинацијом. Испоставило се да та два "пута" пружају приближно једнак ниво побољшане имунолошке заштите. Студија је објављена у онлине часопису Сциенце Иммунологy.

"Нема никаква разлике да ли ћете се заразити, а затим вакцинисати, или ако се вакцинишете, а потом дође до продора инфекције", рекао је један од аутора др Фикаду Тафесе, доцент молекуларне микробиологије и имунологије на поменутом универзитету.

Истраживање прати студију објављену у децембру која описује изузетно високе нивое имунолошког одговора након продора инфекције, односно тзв. "супер имунитет". Та студија је била прва која је користила више живих варијанти САРС-ЦоВ-2 за мјерење унакрсне неутрализације крвног серума из нових случајева.

Резултати су показали да није важно да ли неко добије инфекцију или се вакцинише након природне инфекције. У оба случаја, имуни одговор измјерен у крвном серуму открио је антитијела која су била подједнако заступљена и снажнија - најмање 10 пута, од имунитета створеног само вакцинацијом.

Студија је урађена прије појаве високо преносиве омикрон варијанте, али истраживачи очекују да ће хибридни имуни одговор бити сличан.

Истраживачи су до ових резултата дошли тако што су регрутовали укупно 104 особе, све запослене на Универзитету које су вакцинисане Фајзером, а затим их пажљиво подијелили у три групе: 42 који су вакцинисани без инфекције, 31 особа која је вакцинисана након инфекције и 31 која је имала инфекцију након вакцинације. 

Контролишући старост, пол и вријеме од вакцинације и инфекције, истраживачи су узели узорке крви од сваког учесника и изложили узорке три варијанте живог вируса САРС-ЦоВ-2 у лабораторији трећег ниова биолошке безбједности у кампусу универзитета.

Открили су да су обје групе изградиле "хибридни имунитет" у поређењу са групом која је само вакцинисана, а није прележала инфекцију.

Пут ка ендемском ковиду Са изузетно заразном варијантом омикрона која сада кружи свијетом, нова открића сугеришу да свака нова инфекција потенцијално доводи пандемију ближе крају.

Научници кажу да нису тестирали више кругова природне инфекције, иако ће се многи људи вјероватно наћи у тој категорији, с обзиром на то да су милиони људи широм свијета потпуно невакцинисани. Са новом варијантом, многи невакцинисани који су претходно били заражени вјероватно ће се поново суочити са вирусом.

Независне новине

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Заре

30.01.2022 19:01

Порука чланка је, вакцинишите се. То што се и вакцинисани ,,заразе короном" , морају да носе маске, морају да се тестирају, то нема везе. Само је важно да се пелцујете. Ааа да, рекли су и да ће пелцовани лакше умријети од нас не пелцованих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нела

03.02.2022 18:45

Свако има право на свој зивиот и одлуке...лицно сам прелезала корону просле године ,вакцинисала се три пута,мој избор наравно али без обзира строго постујем све мјере и цејелу ситуацију схватам веома озбиљно и неизвјесно зато се непрестално кљикам витаминима, минералима и редовно узимам Бест оф Бее,најбоље од пцеле про100,хомољски мед са прополисом,пергом иполеном да би подизала имуни систем ,јер нам је он сада најбитнији...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјурдјија

06.02.2022 15:38

Док неки данас просто бирају сваку намерницу за своје здравље, други уопсте не пазе ста уносе у свој организа. Зато ја лицно за себе могу да казем да сам вакцинисана и да много не пазин на исхрану, али своје недостаке допуњујем са суплементима. Мени су много помогли суплементи када сам била позитивна на ковид-19, и то немацки цордицепс и реисхи капсуле, јер сам њих користеци ојацала имунитет а богами вратила ми се изгубљена снага и енергија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

21.02.2022 18:14

реисхи и пелцовање се не уклапају то су разлицити концепти.