Економисти: Чега се власт ухвати сасуши се у секунди

"Код нас су јавна предузећа показала да могу да буду губиташи, чак и кад су у позицији природног монопола. Што значи да постоји огроман утицај политике на пословање јавних предузећа, другачије не би могли објаснити да неко из позиције природног монопола направи губитак. Ово је један можда сликовит примјер одприлике чега се наша држава ухвати сасуши се у секунди“, наводи економиста Марко Ђого.

Република Српска 29.01.2022 | 19:39
Економисти: Чега се власт ухвати сасуши се у секунди

Приход од накнада за организовање игара на срећу, наградних и забавних игара у Српској у 2021. години повећан је за скоро 20 милиона у односу на 2020. годину. И док се ови приходи збрајају у десетинама милиона марака, јавно предузеће Лутрија Републике Српске се задужује, диже кредит за кредитом. 

Укупан приход од игара на срећу у 2021. години био је већи од 68 милиона, а држава је од тога инкасирала 19 милиона марака.

Грађани се, по свему судећи, коцкају више него икад, док Лутрија Републике Српске, као један од приређивача игара на срећу, послује горе него икад. Економски стручњаци указују на застарјелост и лош менаџмент овог јавног предузећа.

„Оно што је очигледно је да с једне стране нема доброг менаџмента у Лутрији Републике Српске, а осим тога видели смо и неке неуспјеле покушаје приватизације, тако да ту очигледно треба нешто. што би рекли клинци „ресет“, дакле почети испочетка и видјети шта треба, може и на који начин активирати све те ресурсе, који су, барем још увек у власништву Републике Српске“, истиче економски стручњак Зоран Павловић.

Приватне кладионице и казина својом модернизацијом и омогућавањем кориштења савремене технологије и интернета привлаче више људи, док Лутрија није урадила ништа да би заинтересовала грађане и поправила своје пословање. Тако ово предузеће мора да диже милионске кредите да би опстало. 

"Лутрија Републике Српске је изгубила корак са савременим клађењем и уопште том технологијом употребе интернета, телевизије и тако даље, тако да су они остали архаична организација за коју тешко се људи одлучују да оду па да тамо нешто упишу, лото листић и тако нешто. То се обично деси када се говори о неким великим средствима која су преостала зато што нису извучена“, каже Павловић.

У правилу су приватна предузећа много ефикаснија од јавних, али у нашој земљи драстична је разлика, истиче економиста Марко Ђого.

"Код нас су јавна предузећа показала да могу да буду губиташи, чак и кад су у позицији природног монопола. Што значи да постоји огроман утицај политике на пословање јавних предузећа, другачије не би могли објаснити да неко из позиције природног монопола направи губитак. Ово је један можда сликовит примјер одприлике чега се наша држава ухвати сасуши се у секунди“, наводи економиста Марко Ђого.

Тако Лутрија још увијек опстаје, али уз помоћ кредита, а за једну од позајмица гаранција је управо Влада Републике Српске, односно буџет који пуне грађани.

(БН/Д. Цвијић) 

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Илија

29.01.2022 19:09

Не осуши него једноставно нестане "појела маца".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.01.2022 20:01

Нико од њих није био гори. Зло и наопако.

Name

Федерација

29.01.2022 21:32

СНСД И ЕЛИТА ДОДИК КУД ПРОДЈЕ ТУ ВИСЕ НИТ ЦВЈЕТА НИТ МИРИСЕ ,САМО АМБРОЗИЈА РАСТЕ

Name

Кленови

29.01.2022 21:41

Појели Радишићи...

Name

плави цвијет

29.01.2022 21:46

Санкције Америке и припреме за октобарске изборе многеце да риесе дузности и пљацке и даих народ осуди на велике робије ,висковица бабу зору зељану,тегелтију,1,2 цубрила и многе дрге и пороту доду он је нитков.

Name

Ронхил без Филтера

29.01.2022 21:48

Додика запослити у фабрику духана!

Name

Апис

30.01.2022 02:42

Где су борци, пензионера, робови...само галама а додиг Пљацка.

Name

ц

29.01.2022 19:09

Немојте их толико могу сви подњети оставке па шта ће РС. Бар да нам Мики не поднесе оставку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

29.01.2022 19:10

Греше економисти, нису уништили свој кућни буџет !!! Секта је то, јахачи апокалипсе

ОДГОВОРИТЕ
Name

валигали

29.01.2022 21:36

ОВА ВЛАСТ ЈЕ КАО ПАРАЗИТИ ГДЈЕ СЕ УСЕЛИ ВИСЕ НЕМОС ДАИХ СЕ РИЈЕСИС,ОЛОС И ПЉЦКАСИ КАО ЈАЊИЦАРИ,,БАГРА,

Name

Мика

29.01.2022 19:16

Марко Ђого посматра проблем из погрешног угла тј као економиста. Истина је сљедећа " СНСД и Додик постављају одане и послушне кадрове који кроз опћу пљачку наплаћују своју лојалност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

29.01.2022 20:48

Правите се наивни организована пљацка једног дана бице доказано...

Name

(((((

30.01.2022 03:36

БУРЛЕ ДА СЕ УХВАТИ ЗА ЗЕЛЕНИ БОР ОН БИ СЕ ОДМXХ ОСУСИО. САМО ДА НАМ ОД ЊЕГОВЕ БЛИЗИНЕ И РИЈЕКЕ НЕ ПРЕСУСЕ КРЕЗУБИ ПОТРУДИТЕ СЕ У ОКТОББРУ ДА НЕ ОСТАНЕМО БЕЗ БУРЛИНЕ СЕКТЕ

Name

Обицан цовјек

29.01.2022 22:49

Све су упропастили цим су досли на власт,све су опљацкали и покрали од обоцног народа,дали има и једна ствар да су добро урадили,осим сто су нас покрали и дан данас краду,ово милостиње сто добијамо то је све од кредита,док они покрадосе милионе,доци це избори и надам се да це се стање поправити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ругип

30.01.2022 02:08

Нпе. У Геодетској управи су до сада узели око 100 милиона КМ кредита Св. Банке, ниста нису урадили него су га опрали (Станковиц Кумце Додиково, Босиљка, Деуриц, Дјокана..). Дакле, они СЕ задузују свуда И то је требало спрецити побуном народном, Коју је опозиција требала повести, Али ниста од њих, то су лесинари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗНАЊЕ

30.01.2022 02:10

Народ мора да схвати да људима из садашње власти није битно да се привређује у складу са пословном етиком и нормама и да власт има своје критеријуме вриједности. Ти критеријуми су богаћење мањине на рашун већине, односно народа. Погрешан је закључак да Лутрија и друга јавна предузећа немају добар менаџмент. Они имају изврсан менаџмент за оного ко поставља тај менаџмент, јер изванредно извршавају задатке због којих су постављени . Нису они тамо да пи предузече стварало профит и улагало у развој. Ти менаџери су тамо да би се на рашун исисавања новца из тих предузећа створиле приватне фирме чији власници су молитичари и менаџери из јавних предузећа и установа. Уколико народ и даље да повјерење СНСД и Милораду Додику у следећем мандатном периоду, шумама и електрпривредом ће управљати приватна предузећа. Тад више неће бити битно да ли су шуме јавно добро Републике Српске или Босне и Херцеговине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

30.01.2022 04:03

Па небира се нико по способностима него подобностима,послушностима и педигре лопова је најбитнији па нечуди што је тако.Додик је својим изјавама све рекао око факултетског образовања и страначке књизице и Драшку за Анштајна. Да је по способности први неби били Додик,Радован и Жељка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Емпирија корупција

30.01.2022 08:12

Треба испунити финансијске рупе у Гранде траде објекту. Отегла се продаја. Банке и повјериоци све нестрпљивији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

маx

30.01.2022 08:32

овако се тамо ради ..радисиц је сину отворио маркетинг аге. и лутрија ангазује сина за 250 000 км за 'услуге,' невидљиве наравно , и тако укруг ..дигну креду ,па опет у круг ..нема то везе са модернизацијом и працењем трендова , сирова пљацка је у питању .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

30.01.2022 08:43

Ма каква власт, класична мафија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.01.2022 09:50

Идиот какав немозе висе да се роди династија Дудуковиц Милокрада.

Name

Мане

30.01.2022 10:40

Прво ови економисти лупају и такозвани економисти.Засто не казу дасу бивсег директора смјенули зато сто није хтјео потписати стетан уговор.Процјена мује била даје то кривицно дјели.Довели су послусника кои је такав уговор потписао.Ако се исиса толики приход на разне нацине и пребаци куму Радисицу како моза бити позитивна.Овдје је пљацка појединаца у свим јавним предузецима и знасе куда тај новац одлази према пар породица СНСДа.Они толико краду као да долази судњи дан.

Name

За Мане

30.01.2022 18:23

Бивси директор Лутрије гдје год директоровао упропастио.Мора да си неки из лактаског клана кад га браниш.Радишић продао скупо канцеларије лутрији сад мозе и да пропадне а све ће по радницима.А мафијаши за нове директоре.Дубаи би пропао брзо да они тамо управљају,бједно