Ekonomisti: Čega se vlast uhvati sasuši se u sekundi

"Kod nas su javna preduzeća pokazala da mogu da budu gubitaši, čak i kad su u poziciji prirodnog monopola. Što znači da postoji ogroman uticaj politike na poslovanje javnih preduzeća, drugačije ne bi mogli objasniti da neko iz pozicije prirodnog monopola napravi gubitak. Ovo je jedan možda slikovit primjer odprilike čega se naša država uhvati sasuši se u sekundi“, navodi ekonomista Marko Đogo.

Republika Srpska 29.01.2022 | 19:39
Ekonomisti: Čega se vlast uhvati sasuši se u sekundi

Prihod od naknada za organizovanje igara na sreću, nagradnih i zabavnih igara u Srpskoj u 2021. godini povećan je za skoro 20 miliona u odnosu na 2020. godinu. I dok se ovi prihodi zbrajaju u desetinama miliona maraka, javno preduzeće Lutrija Republike Srpske se zadužuje, diže kredit za kreditom. 

Ukupan prihod od igara na sreću u 2021. godini bio je veći od 68 miliona, a država je od toga inkasirala 19 miliona maraka.

Građani se, po svemu sudeći, kockaju više nego ikad, dok Lutrija Republike Srpske, kao jedan od priređivača igara na sreću, posluje gore nego ikad. Ekonomski stručnjaci ukazuju na zastarjelost i loš menadžment ovog javnog preduzeća.

„Ono što je očigledno je da s jedne strane nema dobrog menadžmenta u Lutriji Republike Srpske, a osim toga videli smo i neke neuspjele pokušaje privatizacije, tako da tu očigledno treba nešto. što bi rekli klinci „reset“, dakle početi ispočetka i vidjeti šta treba, može i na koji način aktivirati sve te resurse, koji su, barem još uvek u vlasništvu Republike Srpske“, ističe ekonomski stručnjak Zoran Pavlović.

Privatne kladionice i kazina svojom modernizacijom i omogućavanjem korištenja savremene tehnologije i interneta privlače više ljudi, dok Lutrija nije uradila ništa da bi zainteresovala građane i popravila svoje poslovanje. Tako ovo preduzeće mora da diže milionske kredite da bi opstalo. 

"Lutrija Republike Srpske je izgubila korak sa savremenim klađenjem i uopšte tom tehnologijom upotrebe interneta, televizije i tako dalje, tako da su oni ostali arhaična organizacija za koju teško se ljudi odlučuju da odu pa da tamo nešto upišu, loto listić i tako nešto. To se obično desi kada se govori o nekim velikim sredstvima koja su preostala zato što nisu izvučena“, kaže Pavlović.

U pravilu su privatna preduzeća mnogo efikasnija od javnih, ali u našoj zemlji drastična je razlika, ističe ekonomista Marko Đogo.

"Kod nas su javna preduzeća pokazala da mogu da budu gubitaši, čak i kad su u poziciji prirodnog monopola. Što znači da postoji ogroman uticaj politike na poslovanje javnih preduzeća, drugačije ne bi mogli objasniti da neko iz pozicije prirodnog monopola napravi gubitak. Ovo je jedan možda slikovit primjer odprilike čega se naša država uhvati sasuši se u sekundi“, navodi ekonomista Marko Đogo.

Tako Lutrija još uvijek opstaje, ali uz pomoć kredita, a za jednu od pozajmica garancija je upravo Vlada Republike Srpske, odnosno budžet koji pune građani.

(BN/D. Cvijić) 

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

Ilija

29.01.2022 19:09

Ne osuši nego jednostavno nestane "pojela maca".

ODGOVORITE
Name

Re

29.01.2022 20:01

Niko od njih nije bio gori. Zlo i naopako.

Name

Federacija

29.01.2022 21:32

SNSD I ELITA DODIK KUD PRODJE TU VISE NIT CVJETA NIT MIRISE ,SAMO AMBROZIJA RASTE

Name

Klenovi

29.01.2022 21:41

Pojeli Radišići...

Name

plavi cvijet

29.01.2022 21:46

Sankcije Amerike i pripreme za oktobarske izbore mnogece da riese duznosti i pljacke i daih narod osudi na velike robije ,viskovica babu zoru zeljanu,tegeltiju,1,2 cubrila i mnoge drge i porotu dodu on je nitkov.

Name

Ronhil bez Filtera

29.01.2022 21:48

Dodika zaposliti u fabriku duhana!

Name

Apis

30.01.2022 02:42

Gde su borci, penzionera, robovi...samo galama a dodig Pljacka.

Name

c

29.01.2022 19:09

Nemojte ih toliko mogu svi podnjeti ostavke pa šta će RS. Bar da nam Miki ne podnese ostavku.

ODGOVORITE
Name

?

29.01.2022 19:10

Greše ekonomisti, nisu uništili svoj kućni budžet !!! Sekta je to, jahači apokalipse

ODGOVORITE
Name

valigali

29.01.2022 21:36

OVA VLAST JE KAO PARAZITI GDJE SE USELI VISE NEMOS DAIH SE RIJESIS,OLOS I PLJCKASI KAO JANJICARI,,BAGRA,

Name

Mika

29.01.2022 19:16

Marko Đogo posmatra problem iz pogrešnog ugla tj kao ekonomista. Istina je sljedeća " SNSD i Dodik postavljaju odane i poslušne kadrove koji kroz opću pljačku naplaćuju svoju lojalnost.

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

29.01.2022 20:48

Pravite se naivni organizovana pljacka jednog dana bice dokazano...

Name

(((((

30.01.2022 03:36

BURLE DA SE UHVATI ZA ZELENI BOR ON BI SE ODMXH OSUSIO. SAMO DA NAM OD NJEGOVE BLIZINE I RIJEKE NE PRESUSE KREZUBI POTRUDITE SE U OKTOBBRU DA NE OSTANEMO BEZ BURLINE SEKTE

Name

Obican covjek

29.01.2022 22:49

Sve su upropastili cim su dosli na vlast,sve su opljackali i pokrali od obocnog naroda,dali ima i jedna stvar da su dobro uradili,osim sto su nas pokrali i dan danas kradu,ovo milostinje sto dobijamo to je sve od kredita,dok oni pokradose milione,doci ce izbori i nadam se da ce se stanje popraviti

ODGOVORITE
Name

Rugip

30.01.2022 02:08

Npe. U Geodetskoj upravi su do sada uzeli oko 100 miliona KM kredita Sv. Banke, nista nisu uradili nego su ga oprali (Stankovic Kumce Dodikovo, Bosiljka, Deuric, Djokana..). Dakle, oni SE zaduzuju svuda I to je trebalo spreciti pobunom narodnom, Koju je opozicija trebala povesti, Ali nista od njih, to su lesinari.

ODGOVORITE
Name

ZNANJE

30.01.2022 02:10

Narod mora da shvati da ljudima iz sadašnje vlasti nije bitno da se privređuje u skladu sa poslovnom etikom i normama i da vlast ima svoje kriterijume vrijednosti. Ti kriterijumi su bogaćenje manjine na rašun većine, odnosno naroda. Pogrešan je zaključak da Lutrija i druga javna preduzeća nemaju dobar menadžment. Oni imaju izvrsan menadžment za onogo ko postavlja taj menadžment, jer izvanredno izvršavaju zadatke zbog kojih su postavljeni . Nisu oni tamo da pi preduzeče stvaralo profit i ulagalo u razvoj. Ti menadžeri su tamo da bi se na rašun isisavanja novca iz tih preduzeća stvorile privatne firme čiji vlasnici su molitičari i menadžeri iz javnih preduzeća i ustanova. Ukoliko narod i dalje da povjerenje SNSD i Miloradu Dodiku u sledećem mandatnom periodu, šumama i elektrprivredom će upravljati privatna preduzeća. Tad više neće biti bitno da li su šume javno dobro Republike Srpske ili Bosne i Hercegovine.

ODGOVORITE
Name

Fenix

30.01.2022 04:03

Pa nebira se niko po sposobnostima nego podobnostima,poslušnostima i pedigre lopova je najbitniji pa nečudi što je tako.Dodik je svojim izjavama sve rekao oko fakultetskog obrazovanja i stranačke knjizice i Drašku za Anštajna. Da je po sposobnosti prvi nebi bili Dodik,Radovan i Željka.

ODGOVORITE
Name

Empirija korupcija

30.01.2022 08:12

Treba ispuniti finansijske rupe u Grande trade objektu. Otegla se prodaja. Banke i povjerioci sve nestrpljiviji.

ODGOVORITE
Name

max

30.01.2022 08:32

ovako se tamo radi ..radisic je sinu otvorio marketing age. i lutrija angazuje sina za 250 000 km za 'usluge,' nevidljive naravno , i tako ukrug ..dignu kredu ,pa opet u krug ..nema to veze sa modernizacijom i pracenjem trendova , sirova pljacka je u pitanju .

ODGOVORITE
Name

Mitar

30.01.2022 08:43

Ma kakva vlast, klasična mafija

ODGOVORITE
Name

Re

30.01.2022 09:50

Idiot kakav nemoze vise da se rodi dinastija Dudukovic Milokrada.

Name

Mane

30.01.2022 10:40

Prvo ovi ekonomisti lupaju i takozvani ekonomisti.Zasto ne kazu dasu bivseg direktora smjenuli zato sto nije htjeo potpisati stetan ugovor.Procjena muje bila daje to krivicno djeli.Doveli su poslusnika koi je takav ugovor potpisao.Ako se isisa toliki prihod na razne nacine i prebaci kumu Radisicu kako moza biti pozitivna.Ovdje je pljacka pojedinaca u svim javnim preduzecima i znase kuda taj novac odlazi prema par porodica SNSDa.Oni toliko kradu kao da dolazi sudnji dan.

Name

Za Mane

30.01.2022 18:23

Bivsi direktor Lutrije gdje god direktorovao upropastio.Mora da si neki iz laktaskog klana kad ga braniš.Radišić prodao skupo kancelarije lutriji sad moze i da propadne a sve će po radnicima.A mafijaši za nove direktore.Dubai bi propao brzo da oni tamo upravljaju,bjedno