Умро познати фотограф, девет сати лежао на тротоару

- Смрт 85-годишњег фотографа Ренеа Робер у Паризу, који је подлегао хипотермији након што је пао и провео девет сати потпуно игнорисан од пролазника на хладном плочнику улице у центру града, изазвала је тугу, бес и неверицу у Француској и шире, преноси Гардијан.

Свијет 29.01.2022 | 16:04
Умро познати фотограф, девет сати лежао на тротоару

Овај швајцарски фотограф, познат по фотографијама неких од најпознатијих шпанских звезда фламенка, умро је прошле недеље након што се оклизнуо током једне од ноћних шетњи у париском кварту у којем је живео, а према речима његовог пријатеља, новинара Мајкла Момпонтетуа, Робер је пао на тротару Улици Турбиго, наводи британски лист.

"Имао је вртоглавицу и пао је. Није могао да устане, лежао је на хладноћи девет сати док бескућник није позвао хитну помоћ. Прекасно. Имао је хипотермију и није могао да преживи. Током тих девет сати ниједан пролазник није стао да провери зашто овај човек лежи на тротоару. Ниједан", написао је Момпонтет у серији твитова.

Он је саопштио околности смрти пријатеља и за Франс ТВ Инфо, где је рекао да је Робера "убила равнодушност".

"Ако би ова страшна смрт могла да послужи неком циљу, то би било ово: када човек лежи на тротоару, требало би да проверимо шта је - без обзира на то колико смо заузети. Зауставимо се на тренутак", рекао је Момпонтет.

Истакао је да многи људи, укључујући и њега самог, често гледају на другу страну када су у питању људи на улици.

Смрт, која се догодила у области Париза где спавају многи бескућници, изазвала је дебату о грађанској одговорности и основној пристојности, наводи Гардијан.

Наслов у Фигароу је гласио: "Фотограф Рене Робер, мртав у равнодушности насред улице".

Амбасада Шпаније у Холандији је написала на Твитеру да је смрт "Ренеа Робера, који је својом камером овековечио све велике уметнике фламенка, изазива нашу колективну савест".

"Веома сам тужан због губитка Ренеа Робера, којег сам имао среће да упознам и да ме фотографише. Не могу да разумем зашто му нико није помогао. Не желим да мислим да живимо у друштву са тако мало вредности", изјавио је Гремијем награђени фламенко певач Аркангел, преноси британски лист.

(Тањуг) 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Неко

29.01.2022 15:18

Који хорор,пролазници пролазе крај цовјека који је пао и изгубио свијест као да пролазе крај мацке а не цовјека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б

29.01.2022 20:20

Мацку би прије неко узео, одвео куци, згријао и нахранио, него цовјека ?

Name

Ђетић

29.01.2022 15:28

Дођи ти у БиХ да видиш шта је друштво са тотално поремећеном вриједности

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

29.01.2022 16:18

То је тај конзервативни хладни запад.Невероватно да цовек 9 сати мртав лези и да му нико не придје

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

29.01.2022 16:41

Код нас би као присли?

Name

Xxx

29.01.2022 16:44

То је бајна демократија и друство

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха

29.01.2022 17:02

То сте и тразили нико никоме да неиде да не помаже боје се људи короне мозак сте им испрали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раденко

29.01.2022 17:25

Јесу ли.то тзв .европске вриједности о којима.вецина.кретена стално бифла..постоје само људске вриједности и ниста друго а онда те вриједности праве нормално друство и дрзаву!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соко

29.01.2022 17:47

То је западно друштво. Код нас и пас луталица придје цовјеку у несвјести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЉУДСКО ЗЛО

29.01.2022 22:42

СЕ ОДАВНО ПЛАЋА ЖИВОТИМА,И НИКО НЕ МАРИ ЗБОГ ТОГА...А,МНОГИ СУ МОГЛИ БИТИ СПАШЕНИ,ДА ЈЕ БИЛО БАР МАЛО ЕМПАТИЈЕ,ХУМАНОСТИ И ОДГОВОРНОСТИ. ОТУЂЕНОСТ ЋЕ НАС УНИШТИТИ,А,БОЉЕ И НЕ ЗАСЛУЖУЈЕМО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зашто се не запитате

30.01.2022 21:12

...зашто нико није хтио да помогне? Знате ли ви на шта су људи спремни да ураде па и да се претварају да леже на улици? Могао је бити неки манијак који жели да убије. Могао је бити и тзв пранк па да људи који евентуално приђу буду "вирални" на ФБ или ИГ па да им се живот окрене за 360 ° на горе! Нико не жели да се излаже опасности или бламу. Морате бити свјесни тога!

ОДГОВОРИТЕ