Преговори странака у Неуму иду корак по корак

Директор за западни Балкан при Европској служби за спољне послове /ЕЕАС/ Ангелина Ајхорст и специјални изасланик САД за изборну реформу Метју Палмер истакли су данас у Неуму да преговори странака из Федерације БиХ иду корак по корак и изразили су умјерени оптимизам.

Босна и Херцеговина 29.01.2022 | 15:40
Преговори странака у Неуму иду корак по корак

Ајхорст је рекла да су сви политички субјекти који су присутни у Неуму показали изузетну конструктивност. "Можемо бити свједоци озбиљног ангажмана о бројним питањима", навела је Ајнхорст.

Она је рекла и да се медијима за сада не може давати више информација.

"Опредјељење је присутно, остајемо увјерени оптимисти да ће се наставити с радом", рекла је Ајхорст.

Палмер је рекао да је урађено доста доброг посла, да се корак по корак иде, као и да се, што се тиче шире дискусије о изборној реформи, и на том пољу одвијају разговори.

Он је захвалио ОЕБС-у који је уступио своје експерте, наводећи да ће, да би се удовољило пресудама Суда за људска права, бити потребно да се ураде и промјене у Уставу, што није лак процес, као и да дискусија о изборном моделу, како и о функционалности институција на нивоу БиХ, захтијева напоран рад да би се пронашло одговарајуће рјешење.

"Како бисмо ријешили ова питања успјешно САД и ЕУ остају предани партнери домаћим властима", навео је Палмер.

Одговарајући на питања новинара да ли постоји неки конкретан приједлог од међународне заједнице, Палмер је рекао да немају неки конкретан приједлог, нити нацрт о којем се разговара.

"Ми интензивно радимо са домаћим актерима са анализирањем свих питања која изазивају одређену дозу забринутости. Ту смо да радимо заједно да бисмо дошли до адекватног рјешења", додао је Палмер.

Преговори странака из Федерације БиХ уз посредовање међународних званичника о измјенама изборног законодавства почели су у четвртак увече у Неуму.

На преговорима учествују представници ХДЗ-а предвођени Драганом Човићем, представници СДА Бакир Изетбеговић и Шефик ЏаФеровић, предсједник СББ-а Фахрудин Радончић, Денис Звиздић у име странке Народ и правда, амерички и европски посредници Метју Палмер и Ангелина Ајхорт, шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер, представници ОЕБС-а.

Представници СДП-а БиХ, Наше странке и ДФ-а одбили су позив за састанак у Неуму.

Најспорнија питања су избор чланова Предсједништва БиХ и избор у домове народа о чему су ставови хрватских и бошњачких странака годинама супротстављени. Састанак се одвија иза затворених врата, потпуно затворен за јавност. 

(Срна) 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Добро досли

29.01.2022 14:53

У Херцег Босну ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

30.01.2022 05:58

НЕУМ БИО ТРИ ДАНА НАЈЗАГАДЈЕНИЈИ ГРАД У СВЕТУ.

Name

хехехе

29.01.2022 14:54

Купање заврсено

ОДГОВОРИТЕ
Name

ок

29.01.2022 15:10

До скоро је Додик био дезурни кривац за све глупости овога свијета. Како ствари стоје он је најмањи проблем. Ста је ово људи моји ??? Јел могуце ??? Да сте нас лагали годинама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИСЛИМСТВАРНО

29.01.2022 15:11

КАЗЕ СЕ " ДА ИМЕ СЕ ОДУЗИМАЈУ ТЕЛЕФОНИ " ...КОЈЕ ПОНИЗЕЊЕ, ТРЕТИРАЈУ ИХ КАО МАЛОДОБНИКЕ ИЛИ КАО КРИМИНАЛЦЕ ...ТОТАЛНО ИЗГУБЉЕНО ПОВЈЕРЕЊЕ ...СТВАРНО ОВЕ БИХ-ПОЛИТИЦАРЕ БИ ТРЕБАЛО ДА БУДЕ СТИД АЛИ ИЗГЛЕДА ДА ОНИ И НЕМАЈУ " АНТЕНУ ЗА ТЕ СТВАРИ" ,,,ДЈОН ОБРАЗ

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИСЛИМ СТВАРНО..

29.01.2022 17:55

РЕ.. ЈЕДИНО ПРÁВО РЈЕШЕЊЕ ЈЕ ОСТАВИ ТИ ИХ У ЈЕДНУ ПРОСТОРИЈУ, ОДУЗЕТИ И ИМ СВА СРЕДСТВА СА КОМУНИКАЦИЈУ ОД ТЕЛЕФОНА ДÁТИ ИМ САМО ВОДУ И СУХИ КРУХ, И ОСТАВИ ТИ ИМ ТЕРМÍН ДО ИЗБОРА, НЕПУШТАТИ ИХ ВАНИ И НЕДÁ ТИ ПРИЛАЗ НИКОМЕ, ВЈЕРУЈЕМ ДА БИ СЕ ЗА ТŘИ ДАНА НАШЕ КРИМИНАЛНЕ НАЦИОНАЛНЕ ПАТРИОТЕ ДОГОВОРИЛЕ ШТО НИСУ МОГЛИ ЗА 26 год. СВОЈЕ ВЛÁĎАВИНЕ.. ФУЈЈЈЈ. МАМИЦУ ИМ ХЕБЕМ СМРАДЛАВУ ЛОПОВСКУ... АЛИ ПРЕЖИВИО ЈЕ ОВАЈ НÁРОД СВА ЗЛА ПА ПРЕЖИВИ ЧЕ И ЊИХ АКО БОГ ДА УСКОРО.....

Name

Тетак

29.01.2022 15:13

Иду ,напријед један назад два... Путуј Европо..Ето и нас ,цим мало одлегнемо после руцка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мора Ли национални????

29.01.2022 15:21

Ок неко друго од хрвата а не Цовиц који припада од корјена теским комунистима а Има висе афера које је тузиластво застсвило као и Додикове. Крадја и криминал. Не идé давати лоповима подрску. Бакир му је компањон он це му све попустити само да и он остане на власти. Еу тресања демократску дрзаву један глас један цовјек не овисно коме народу припада. Ако се Мора национално прихватити онда нек не буде лопов него бастама и постен на страни правде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хехе

29.01.2022 15:40

само се ви надајте, не знате с каквом багром имате посла

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

29.01.2022 18:00

Не попуштати ни милиматар у потреби да већински хрватски народ може да изабере свог члана Предсједништва БиХ, и не прихватити подметања политичара из Сарајева да се мора редуцирати надлежност Дома народа Парламента Федерације БиХ и да се исти треба свести на ниво овлаштења које има Вијеће народа Републике Српске. То је чиста обмана од стране политичара из Сарајева јер у Вијећу народа Републике Српске по чл.70.став 2.задња алинеја Устава Релублике Српске 2/3 сваког клуба делегата може по сваком питању за које процијени прогласити га да је од виталног националног интереса. Ако то може у Републици Српској онда то обавезно треба задржати и да може 2/3 сваког клуба делегата у Дому народа Парламента Федерације БиХ што је тренутно у складу са чл.17а. Устава Федерације БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глупост Милан велика

29.01.2022 21:35

Јеси начитан, гдје си школе завршио. Иди не лупетај. Доста је висе народу националиста и национализма. Све који заговарају националност треба под хитно протјерати из ове државе. Тек тада ће бити мирна душа сваког човјека.

Name

Дзоо

30.01.2022 06:02

Аууу Милане неце моци друзе овако цемо ици онда док нецији коњ не цркне а како је кренуло ујки јос коју годину нема висе у Босни.

Name

Милан за Глупост Милан велика

30.01.2022 10:21

Није ваљда да си толико слијеп да не видиш да се један народ само декларативно залаже за "грађански принцип" гдје смо сви кобајаги раја и добри јарани, а у стварности раде само у интересу једног народа. Ми који то уочавамо и упозоравамо на ту опасност нисмо уопште националисти већ смо за равноправност, а они који то потиру су најперфиднији националисти.