Pregovori stranaka u Neumu idu korak po korak

Direktor za zapadni Balkan pri Evropskoj službi za spoljne poslove /EEAS/ Angelina Ajhorst i specijalni izaslanik SAD za izbornu reformu Metju Palmer istakli su danas u Neumu da pregovori stranaka iz Federacije BiH idu korak po korak i izrazili su umjereni optimizam.

Bosna i Hercegovina 29.01.2022 | 15:40
Pregovori stranaka u Neumu idu korak po korak

Ajhorst je rekla da su svi politički subjekti koji su prisutni u Neumu pokazali izuzetnu konstruktivnost. "Možemo biti svjedoci ozbiljnog angažmana o brojnim pitanjima", navela je Ajnhorst.

Ona je rekla i da se medijima za sada ne može davati više informacija.

"Opredjeljenje je prisutno, ostajemo uvjereni optimisti da će se nastaviti s radom", rekla je Ajhorst.

Palmer je rekao da je urađeno dosta dobrog posla, da se korak po korak ide, kao i da se, što se tiče šire diskusije o izbornoj reformi, i na tom polju odvijaju razgovori.

On je zahvalio OEBS-u koji je ustupio svoje eksperte, navodeći da će, da bi se udovoljilo presudama Suda za ljudska prava, biti potrebno da se urade i promjene u Ustavu, što nije lak proces, kao i da diskusija o izbornom modelu, kako i o funkcionalnosti institucija na nivou BiH, zahtijeva naporan rad da bi se pronašlo odgovarajuće rješenje.

"Кako bismo riješili ova pitanja uspješno SAD i EU ostaju predani partneri domaćim vlastima", naveo je Palmer.

Odgovarajući na pitanja novinara da li postoji neki konkretan prijedlog od međunarodne zajednice, Palmer je rekao da nemaju neki konkretan prijedlog, niti nacrt o kojem se razgovara.

"Mi intenzivno radimo sa domaćim akterima sa analiziranjem svih pitanja koja izazivaju određenu dozu zabrinutosti. Tu smo da radimo zajedno da bismo došli do adekvatnog rješenja", dodao je Palmer.

Pregovori stranaka iz Federacije BiH uz posredovanje međunarodnih zvaničnika o izmjenama izbornog zakonodavstva počeli su u četvrtak uveče u Neumu.

Na pregovorima učestvuju predstavnici HDZ-a predvođeni Draganom Čovićem, predstavnici SDA Bakir Izetbegović i Šefik DžaFerović, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, Denis Zvizdić u ime stranke Narod i pravda, američki i evropski posrednici Metju Palmer i Angelina Ajhort, šef Delegacije EU u BiH Johan Satler, predstavnici OEBS-a.

Predstavnici SDP-a BiH, Naše stranke i DF-a odbili su poziv za sastanak u Neumu.

Najspornija pitanja su izbor članova Predsjedništva BiH i izbor u domove naroda o čemu su stavovi hrvatskih i bošnjačkih stranaka godinama suprotstavljeni. Sastanak se odvija iza zatvorenih vrata, potpuno zatvoren za javnost. 

(Srna) 

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Dobro dosli

29.01.2022 14:53

U Herceg Bosnu ...

ODGOVORITE
Name

Dzoo

30.01.2022 05:58

NEUM BIO TRI DANA NAJZAGADJENIJI GRAD U SVETU.

Name

hehehe

29.01.2022 14:54

Kupanje zavrseno

ODGOVORITE
Name

ok

29.01.2022 15:10

Do skoro je Dodik bio dezurni krivac za sve gluposti ovoga svijeta. Kako stvari stoje on je najmanji problem. Sta je ovo ljudi moji ??? Jel moguce ??? Da ste nas lagali godinama.

ODGOVORITE
Name

MISLIMSTVARNO

29.01.2022 15:11

KAZE SE " DA IME SE ODUZIMAJU TELEFONI " ...KOJE PONIZENJE, TRETIRAJU IH KAO MALODOBNIKE ILI KAO KRIMINALCE ...TOTALNO IZGUBLJENO POVJERENJE ...STVARNO OVE BIH-POLITICARE BI TREBALO DA BUDE STID ALI IZGLEDA DA ONI I NEMAJU " ANTENU ZA TE STVARI" ,,,DJON OBRAZ

ODGOVORITE
Name

MISLIM STVARNO..

29.01.2022 17:55

RE.. JEDINO PRÁVO RJEŠENJE JE OSTAVI TI IH U JEDNU PROSTORIJU, ODUZETI I IM SVA SREDSTVA SA KOMUNIKACIJU OD TELEFONA DÁTI IM SAMO VODU I SUHI KRUH, I OSTAVI TI IM TERMÍN DO IZBORA, NEPUŠTATI IH VANI I NEDÁ TI PRILAZ NIKOME, VJERUJEM DA BI SE ZA TŘI DANA NAŠE KRIMINALNE NACIONALNE PATRIOTE DOGOVORILE ŠTO NISU MOGLI ZA 26 god. SVOJE VLÁĎAVINE.. FUJJJJ. MAMICU IM HEBEM SMRADLAVU LOPOVSKU... ALI PREŽIVIO JE OVAJ NÁROD SVA ZLA PA PREŽIVI ČE I NJIH AKO BOG DA USKORO.....

Name

Tetak

29.01.2022 15:13

Idu ,naprijed jedan nazad dva... Putuj Evropo..Eto i nas ,cim malo odlegnemo posle rucka

ODGOVORITE
Name

Mora Li nacionalni????

29.01.2022 15:21

Ok neko drugo od hrvata a ne Covic koji pripada od korjena teskim komunistima a Ima vise afera koje je tuzilastvo zastsvilo kao i Dodikove. Kradja i kriminal. Ne idé davati lopovima podrsku. Bakir mu je kompanjon on ce mu sve popustiti samo da i on ostane na vlasti. Eu tresanja demokratsku drzavu jedan glas jedan covjek ne ovisno kome narodu pripada. Ako se Mora nacionalno prihvatiti onda nek ne bude lopov nego bastama i posten na strani pravde.

ODGOVORITE
Name

hehe

29.01.2022 15:40

samo se vi nadajte, ne znate s kakvom bagrom imate posla

ODGOVORITE
Name

Milan

29.01.2022 18:00

Ne popuštati ni milimatar u potrebi da većinski hrvatski narod može da izabere svog člana Predsjedništva BiH, i ne prihvatiti podmetanja političara iz Sarajeva da se mora reducirati nadležnost Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i da se isti treba svesti na nivo ovlaštenja koje ima Vijeće naroda Republike Srpske. To je čista obmana od strane političara iz Sarajeva jer u Vijeću naroda Republike Srpske po čl.70.stav 2.zadnja alineja Ustava Relublike Srpske 2/3 svakog kluba delegata može po svakom pitanju za koje procijeni proglasiti ga da je od vitalnog nacionalnog interesa. Ako to može u Republici Srpskoj onda to obavezno treba zadržati i da može 2/3 svakog kluba delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH što je trenutno u skladu sa čl.17a. Ustava Federacije BiH.

ODGOVORITE
Name

Glupost Milan velika

29.01.2022 21:35

Jesi načitan, gdje si škole završio. Idi ne lupetaj. Dosta je vise narodu nacionalista i nacionalizma. Sve koji zagovaraju nacionalnost treba pod hitno protjerati iz ove države. Tek tada će biti mirna duša svakog čovjeka.

Name

Dzoo

30.01.2022 06:02

Auuu Milane nece moci druze ovako cemo ici onda dok neciji konj ne crkne a kako je krenulo ujki jos koju godinu nema vise u Bosni.

Name

Milan za Glupost Milan velika

30.01.2022 10:21

Nije valjda da si toliko slijep da ne vidiš da se jedan narod samo deklarativno zalaže za "građanski princip" gdje smo svi kobajagi raja i dobri jarani, a u stvarnosti rade samo u interesu jednog naroda. Mi koji to uočavamo i upozoravamo na tu opasnost nismo uopšte nacionalisti već smo za ravnopravnost, a oni koji to potiru su najperfidniji nacionalisti.