Шта пише у новом документу за посебну сједницу

Документом се предлаже да се интернационализација државног питања БиХ усмери у процес европских интеграција, а да се интернационализациа као мешање страних фактора у унутрашња питања ентитета и БиХ као целине максимално редукује у складу са одредбама међународног права.

Република Српска 28.01.2022 | 22:56
Шта пише у новом документу за посебну сједницу

- Политичка криза у институционалном функционисању БиХ може бити превазиђена отклањањем узрока који су довели до кризне ситуације, а то се може урадити једино сталним и истрајним разговорима политичких представника, истиче се у документу "Политичко-економска ситуација у БиХ", који ће бити разматран на посебној седници Народне скупштине Републике Српске 1. фебруара, преноси РТРС.

Заједничком анализом стања и отклањањем узрока, како се наводи, могуће је створити повољан амбијент у којем би институције функционисале на основу Устава и у корист свих народа и грађана.

Наводи се и да у сваком парламенту на нивоу БиХ, ентитета и кантона треба да се воде расправе о свим битним питањима функционисања БиХ и да на тој основи политички субјекти треба да налазе одржива и праведна решења до којих се може доћи само на основи равноправности народа, ентитета и грађана.

У документу се констатује да Дејтонски споразум и Устав пружају довољно могућности за реформе у свим битним областима с циљем проналажења бољих решења у функционисању БиХ.

Подсећа се и да је Република Српска, као државотворни ентитет у БиХ, покренула процесе институционалних реформи са циљем да се добију боља, праведнија и рационалнија решења у функционисању власти и јавних политика у ентитетима и на нивоу БиХ.

У документу се наводи да је иницијална каписла за актуелну кризу у БиХ била одлука о допунама Кривичног закона БиХ коју је донео бивши високи представник Валентин Инцко и да је превазилажење кризних ситуација неопходно за функционисање ентитета и БиХ као целине, а да је то могуће уколико се о спорним питањима на равноправној основи усагласе представници ентитета и народа, преноси РТРС, позивајући се на Срну. 

Документом се предлаже да се интернационализација државног питања БиХ усмери у процес европских интеграција, а да се интернационализациа као мешање страних фактора у унутрашња питања ентитета и БиХ као целине максимално редукује у складу са одредбама међународног права.

Када је реч о проблему равноправности конститутивних народа у БиХ, у документу се наводи да су три народа Срби, Бошњаци и Хрвати суверени и државотворни, конститутивни, односно равноправни у свим битним сегментима функционисања државних институција на свим нивоима организовања власти.

Каже се и да постојећа организација државне власти у два ентитета, а посебно у Федерацији БиХ, отежава његово остваривање.

“Наведено питање се изражава као проблем конститутивности Хрвата, њихове равноправности и легитимног представљања у институцијама власти на ентитетском и на нивоу БиХ. Принцип државотворности три народа значи да је проблем равноправности једног народа заједнички проблем сва три народа“, истиче се у овом документу, , те додаје да "легитимна заступљеност Хрвата у Председништву БиХ и у Дому народа Федерације БиХ није само хрватски проблем или такозвано хрватско питање, него је то проблем целе БиХ".

У документу се указује и на проблем суверености ентитета и народа и додаје да због своје специфичности БиХ не може да се организује као унитарна, централизована држава, него а се углавном ради о специфичном и сложеном уставно-правном систему и организацији државе који има сличности са системима Швајцарске и Белгије.

У документу се у вези с међународним интервенционизмом констатује да деловање високог представника кроз недемократско наметање одлука, закона, уставних амандмана, смену легално изабраних представника, представља фактор који је највише допринио садашњој кризи у БиХ.

Посебно је проблематично, напомиње се у документу, што су последице тих наметнутих одлука биле углавном негативне, а о чему сведочи и Инцкова наметнута одлука којом је мењао Кривични закон БиХ.

У документу се наводи и да проблем правосудне власти представља главни генератор политичких криза и у континуитету оптерећује и угрожава све друге позитивне процесе у БиХ.

"Крајње је време да домаћи политичари преузму одговорност и да захтевају престанак мандата високог представника на шта Република Српска већ дуже време указује", наводи се између осталог у документу "Политичко-економска ситуација у БиХ".

(Тањуг)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

МЕНАГЕР

28.01.2022 23:22

Па Миле гдје ископа сада ову интернационализацију Сто не надје несто једноставније за изговарати Како це нас сада сви ови твоји сателити (струцњаци и патриоте) пар дана бомбардовати са тако компликованом ријецју Требао си мислити и на то Знас и сам да они нису неки капацитет

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пишите ви о

29.01.2022 09:30

Саво Вулић посланик у НСРС смјестио је у своју кућу у И.Илидзи 37 странаца без да их пријави. А порез на те паре исто не плаћен. Наши врли и посланици велики Србенде много воле Српску нема шта.

Name

Јован

29.01.2022 07:21

Шта Скупштина Републике Српске треба да се брине за положај и “питање” Хрвата у БиХ? Осим ако Додику и Жељки Цвијановић Хрвати нису нешто посебно близу срца…???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.01.2022 10:14

Хрватски агент брани своју брацу. А он исто има свога комсица а то је сулиц.

Name

Ре

29.01.2022 11:42

Баш си будала,и за 50 КМ ћеш опет гласат да останеш ви као што си сад!

Name

Милан за Јован

29.01.2022 12:10

Након лажног пописа становништва 2013.године у БиХ по коме је један народ већински, срби и хрвати морају се дрźати једни уз друге јер ако то не буду радили онда се лоше пише за оба народа. То је ваљда јасно сваком патриотски оријентисаном србину и хрвату.