Šta piše u novom dokumentu za posebnu sjednicu

Dokumentom se predlaže da se internacionalizacija državnog pitanja BiH usmeri u proces evropskih integracija, a da se internacionalizacia kao mešanje stranih faktora u unutrašnja pitanja entiteta i BiH kao celine maksimalno redukuje u skladu sa odredbama međunarodnog prava.

Republika Srpska 28.01.2022 | 22:56
Šta piše u novom dokumentu za posebnu sjednicu

- Politička kriza u institucionalnom funkcionisanju BiH može biti prevaziđena otklanjanjem uzroka koji su doveli do krizne situacije, a to se može uraditi jedino stalnim i istrajnim razgovorima političkih predstavnika, ističe se u dokumentu "Političko-ekonomska situacija u BiH", koji će biti razmatran na posebnoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske 1. februara, prenosi RTRS.

Zajedničkom analizom stanja i otklanjanjem uzroka, kako se navodi, moguće je stvoriti povoljan ambijent u kojem bi institucije funkcionisale na osnovu Ustava i u korist svih naroda i građana.

Navodi se i da u svakom parlamentu na nivou BiH, entiteta i kantona treba da se vode rasprave o svim bitnim pitanjima funkcionisanja BiH i da na toj osnovi politički subjekti treba da nalaze održiva i pravedna rešenja do kojih se može doći samo na osnovi ravnopravnosti naroda, entiteta i građana.

U dokumentu se konstatuje da Dejtonski sporazum i Ustav pružaju dovoljno mogućnosti za reforme u svim bitnim oblastima s ciljem pronalaženja boljih rešenja u funkcionisanju BiH.

Podseća se i da je Republika Srpska, kao državotvorni entitet u BiH, pokrenula procese institucionalnih reformi sa ciljem da se dobiju bolja, pravednija i racionalnija rešenja u funkcionisanju vlasti i javnih politika u entitetima i na nivou BiH.

U dokumentu se navodi da je inicijalna kapisla za aktuelnu krizu u BiH bila odluka o dopunama Krivičnog zakona BiH koju je doneo bivši visoki predstavnik Valentin Incko i da je prevazilaženje kriznih situacija neophodno za funkcionisanje entiteta i BiH kao celine, a da je to moguće ukoliko se o spornim pitanjima na ravnopravnoj osnovi usaglase predstavnici entiteta i naroda, prenosi RTRS, pozivajući se na Srnu. 

Dokumentom se predlaže da se internacionalizacija državnog pitanja BiH usmeri u proces evropskih integracija, a da se internacionalizacia kao mešanje stranih faktora u unutrašnja pitanja entiteta i BiH kao celine maksimalno redukuje u skladu sa odredbama međunarodnog prava.

Kada je reč o problemu ravnopravnosti konstitutivnih naroda u BiH, u dokumentu se navodi da su tri naroda Srbi, Bošnjaci i Hrvati suvereni i državotvorni, konstitutivni, odnosno ravnopravni u svim bitnim segmentima funkcionisanja državnih institucija na svim nivoima organizovanja vlasti.

Kaže se i da postojeća organizacija državne vlasti u dva entiteta, a posebno u Federaciji BiH, otežava njegovo ostvarivanje.

“Navedeno pitanje se izražava kao problem konstitutivnosti Hrvata, njihove ravnopravnosti i legitimnog predstavljanja u institucijama vlasti na entitetskom i na nivou BiH. Princip državotvornosti tri naroda znači da je problem ravnopravnosti jednog naroda zajednički problem sva tri naroda“, ističe se u ovom dokumentu, , te dodaje da "legitimna zastupljenost Hrvata u Predsedništvu BiH i u Domu naroda Federacije BiH nije samo hrvatski problem ili takozvano hrvatsko pitanje, nego je to problem cele BiH".

U dokumentu se ukazuje i na problem suverenosti entiteta i naroda i dodaje da zbog svoje specifičnosti BiH ne može da se organizuje kao unitarna, centralizovana država, nego a se uglavnom radi o specifičnom i složenom ustavno-pravnom sistemu i organizaciji države koji ima sličnosti sa sistemima Švajcarske i Belgije.

U dokumentu se u vezi s međunarodnim intervencionizmom konstatuje da delovanje visokog predstavnika kroz nedemokratsko nametanje odluka, zakona, ustavnih amandmana, smenu legalno izabranih predstavnika, predstavlja faktor koji je najviše doprinio sadašnjoj krizi u BiH.

Posebno je problematično, napominje se u dokumentu, što su posledice tih nametnutih odluka bile uglavnom negativne, a o čemu svedoči i Inckova nametnuta odluka kojom je menjao Krivični zakon BiH.

U dokumentu se navodi i da problem pravosudne vlasti predstavlja glavni generator političkih kriza i u kontinuitetu opterećuje i ugrožava sve druge pozitivne procese u BiH.

"Krajnje je vreme da domaći političari preuzmu odgovornost i da zahtevaju prestanak mandata visokog predstavnika na šta Republika Srpska već duže vreme ukazuje", navodi se između ostalog u dokumentu "Političko-ekonomska situacija u BiH".

(Tanjug)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

MENAGER

29.01.2022 00:22

Pa Mile gdje iskopa sada ovu internacionalizaciju Sto ne nadje nesto jednostavnije za izgovarati Kako ce nas sada svi ovi tvoji sateliti (strucnjaci i patriote) par dana bombardovati sa tako komplikovanom rijecju Trebao si misliti i na to Znas i sam da oni nisu neki kapacitet

ODGOVORITE
Name

Pišite vi o

29.01.2022 10:30

Savo Vulić poslanik u NSRS smjestio je u svoju kuću u I.Ilidzi 37 stranaca bez da ih prijavi. A porez na te pare isto ne plaćen. Naši vrli i poslanici veliki Srbende mnogo vole Srpsku nema šta.

Name

Jovan

29.01.2022 08:21

Šta Skupština Republike Srpske treba da se brine za položaj i “pitanje” Hrvata u BiH? Osim ako Dodiku i Željki Cvijanović Hrvati nisu nešto posebno blizu srca…???

ODGOVORITE
Name

Re

29.01.2022 11:14

Hrvatski agent brani svoju bracu. A on isto ima svoga komsica a to je sulic.

Name

Re

29.01.2022 12:42

Baš si budala,i za 50 KM ćeš opet glasat da ostaneš vi kao što si sad!

Name

Milan za Jovan

29.01.2022 13:10

Nakon lažnog popisa stanovništva 2013.godine u BiH po kome je jedan narod većinski, srbi i hrvati moraju se drźati jedni uz druge jer ako to ne budu radili onda se loše piše za oba naroda. To je valjda jasno svakom patriotski orijentisanom srbinu i hrvatu.