Фарме се гасе, млијеко пресушује, села све празнија

На подручју општине Србац годишње се произведе и испоручи око 800.000 литара тржних вишкова млијека, што је четири пута мање него прије 30 година. За  последњих седам година број музних крава у овој локалној заједници са 1200 опао на свега 300 грла.

Република Српска 28.01.2022 | 17:30
Фарме се гасе, млијеко пресушује, села све празнија

Ради се о кравама које су регистроване у комерцијалним газдинствима како би власници могли користити подстицаје за испоручено млијеко.

Ови подаци су катастрофални ако се зна да је србачка општина изразито аграрна, гдје готово 75 одсто становништва живи од пољопривредне производње, упозоравају  пољопривредни стручњаци. 

"Када сам почео радити 1985. године говедарске и свињогојске фарме су биле препуне, да би се почеле нагло празнити и затварати, а народ почео масовно напуштати село и одлазити у иностранство за послом“, каже дипломирани ветеринар Радислав Миланковић, власник Ветеринарске станице "Миланковић“ из Српца.

Примјера ради, Миланковић каже да је у Селу Српцу било 105 крава, а данас их има свега пет грла. У Горњој Лепеници је било 150, а данас има 20 крава.

У неким селима ове општине, у којима је крава била друга "дјечија мајка“ и значајан извор прихода за домаћинство, данас крава нема ни за сликање. Од свих грана, још увијек се донекле држи перадарска производња.

Љубиша Мајсторовић из Старог Мартинца је био годинама један од водећих производјача млијека у србачкој општини. Држао је више од 50 крава музара.

"Због ниске откупне цијене и све већих трошкова производње, одустао сам од испоруке млијека, а број крава свео само за властите потребе“, каже Љубиша и додаје да је слична ситуација и код већине осталих фармера.

А да се унапредјењу и развоју пољопривредне производње не поклања потребна пажња говори и податак да је у Српцу укинуто чак и Одјељење за пољопривреду, па у општинској управи нису у стању да одговоре на наш упит о тренутном стању у овој области и мјерама које се предузимају, јер уствари и не знају право стање, нити се тиме неко озбиљно бави.

И буџетом општине за  пољопривреду се издвајају симбилична средства, а у првом плану је обезбједјење средстава уз помоћ ресорног министарства, медјународних домација и учешћем заинтересованих за  проширење пластеничке производње поврћа.

И овај програм реализује се,како се тврди, углавном, према страначкој припадности. Отуда није чудо да подобни добијају и по три пластеника, који им служе за друге сврхе, па и као гараже, тврде пољопривредници који нису били у прилици да конкуришу за пластеник.

Проблеми у пољопривреди су све израженији, нарочито наглим повећањем цијена репроматеријала и одласком радне снаге. Млади напуштају села за бољим животом, а домаћинства, углавном, остају на плећима старих људи.

Нема села без пустих кућа и зараслих њива, игралишта су без дјеце и омладине…

Када су у питању робни производјачи, њих је све мање због недовољне подршке државе, несигурног тржишта и енормног повећања цијена репроматеријала.

Забрињавајуће је то што у овом дијелу Лијевча поља и  србачко-ножичке равни има само 23 регистрована комерцијална пољопривредна газдинства  који испуњавају услове за коришћење подстицајних средстава за производњу млијека и других производа обухваћених правилником ресорног министарства.

- Неповољни временски услови прошле године  умањили су приносе кукуруза, чија је цијена  за само два  последња мјесеца готово удвостручена, као и умјетних дјубрива, заштитна средства и сточна храна – тврде србачки пољопривредници, који су изгубили сваку наду да ће стање у овој години без помоћи државе бити повољније.

(БН/С.К. Фото: С. К.)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Бл

28.01.2022 16:56

Литар крављег млијека мин 50 км а козије 100 км.. А хемију у тетрапаку нек купују госпође. Ни ћуко неће да пије куповно млијеко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НР

28.01.2022 16:56

Пропаст пољопривреде је директна пропаст државе. Власт се односи маћехински. Бићемо гладни код оволиких ресурса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИБИСТАР ПОЉОПРИВРЕДЕ

28.01.2022 17:13

ПА СТА У РС УОПСТЕ РАДИ МИНИСТАР ПОЉОПРИВРЕДЕ. ОН СВЕ ГАСИ. ДА НИСУ НЕКОГ ЕЛЕКТРИЦАРА СТАВИЛИ ЗА МИНИСТРА КАКО НАСИ ЗНАЈУ. АМАН ЉУДИ. СТА ЈЕ ОВО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пашалић Лоповић

28.01.2022 19:10

Министарство нам скоро да не треба јер имамо само око 5000 регистрованих газдинстава а од тог већина једва крпи крај с крајем. Сви потстицаји су социјални а инфлација расте и расте. Прије док је ПДП био на власти било је чини ми се преко 100 милиона а сад око 70, некад литар дизела био 1.3КМ а сад ево 2.42КМ.

Name

ИЗБОРНА ГОДИНА

28.01.2022 17:42

МОЗДА ВЛАСТ СМИСЉЕНО ТЈЕРА ОМЛАДИНУ ИЗ СЕЛА И ГАСИ ДОМАЦИНСТВА ДА БИ ЛАКСЕ МОГЛИ СТРАНЦИМА ПРОДАТИ ЗЕМЉУ,ВОДУ ,СУМЕ И РУДНИКЕ.ТО ИМ И ЈЕСТЕ ЦИЉ,БИТНО ЈЕ ДА ЊИХОВЕ ПОРОДИЦЕ УВЕЦАЈУ СВОЈ КАПИТАЛ.ЗАДЊИ ЈЕ МОМЕНАТ ДА СЕ ПОНОВО ПРОБУДЕ ПРАВИ СРБИ,ДА РАСТЈЕРАЈУ ОВУ ИЗДАЈНИЦКУ ВЛАСТ И САЦУВАЈУ СТО СЕ САЦУВАТИ МОЗЕ.ДОК НЕ БУДЕ КАСНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

28.01.2022 17:52

Треба сељак кичмати цијелу годину и дати литру млијека за багателу. А мудрови нека мудрују. Прошла су времена наивних и парола село на чело. Ко мисли како је лако на селу нека изволи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Икс

28.01.2022 20:22

Људе је висе страх од ових појава сто бласт рсди, изгледа да су нас унистили много висе него сто смо свјесни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.01.2022 20:33

Ста цес кад је балван додик све упропастио неце висе нико ни сијат нити производити ако је народ слозан треба да га срусимо на изборима 2022 све их после похапсити и одузети

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стаааа

28.01.2022 21:40

Ста то ви писете, ту несто не стима. Једно село у Семберији има преко 3000 крава. Задњих 10г је кренуло масовно повећање крава. Село је финансиски толико ојачало да човијек не повјерује. То је само примјер ко хоће да ради може и да заради. Сусједна села раде пластенике и такође већина добро зарађује а сви имају подстицаје за свој рад. Није ми јасан горе овај текст, дали ми можда не живимо у двије државе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Стаааа

29.01.2022 07:56

Па живимо у двије области и два различита краја државе! Видиш да се текст односи на општину Србац која се налази на сјеверу РС! И све што је написано у тексту је тачно! У сваком селу на прсте можеш избројати мала сеоска газдинства која имају краву. А некада је свака кућа имала краву и била хранитељ породице! А подстицаје добијају само регистрована пољ. газдинства чији власници су блиски владајућој структури. А и њима је више досадило да тако послују. Добијеш подстицај преко странке и онда си им дужан читав живот! Зато људи гасе комерцијална газдинства! Можда је тако као што пишеш у Семберији, али у Лијевче пољу није!

Name

Ре Стааа

29.01.2022 07:59

Заборавих написати за пластенике! И они се добијају искључиво по страначкој припадности! У мом селу предсједник МЗ добио чак три комада преко општине, мало их држао на њиви и онда продао! Тако се то ради у општини Србац!

Name

Драган. С

29.01.2022 08:18

Тацно је да зивимо у двије државе... Једна је секта.. А друга сиротиња

Name

Нострадамус

28.01.2022 22:27

Све це то купити Рио Тинто или Арапи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган. С

28.01.2022 22:39

Зовите усорца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Струка

29.01.2022 10:25

Неки струцњаци тврде да је млеко стетно. Други да краве производе ЦО2, тиме негативно утицу на климу и да им треба уградити катализаторе а треци рекламирају неко вестацко месо из три Д стампаца. Да ли је некада стварно био једноставнији,здравији, бољи зивот?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немигу

29.01.2022 16:38

Немогу да вјерујем да је у Српцу другације. То сто је неко добио три пластеника преко странке то мозе бити само донација а не субвенције за капиталне инвестиције. Субвенције из капитални инвестиција добију сви регистровани пољопривредници који конкурису за подстицај на цијелом подруцју Републике Српске. Немој ме убједивати да је у Српцу другације кад није. Немој мијесати донације и подстицаје министарства који вазе за све исто дали накомерцијалне или комерцијалне. Саљес неистине или ниси добро објаснио.

ОДГОВОРИТЕ