Farme se gase, mlijeko presušuje, sela sve praznija

Na području opštine Srbac godišnje se proizvede i isporuči oko 800.000 litara tržnih viškova mlijeka, što je četiri puta manje nego prije 30 godina. Za  poslednjih sedam godina broj muznih krava u ovoj lokalnoj zajednici sa 1200 opao na svega 300 grla.

Republika Srpska 28.01.2022 | 17:30
Farme se gase, mlijeko presušuje, sela sve praznija

Radi se o kravama koje su registrovane u komercijalnim gazdinstvima kako bi vlasnici mogli koristiti podsticaje za isporučeno mlijeko.

Ovi podaci su katastrofalni ako se zna da je srbačka opština izrazito agrarna, gdje gotovo 75 odsto stanovništva živi od poljoprivredne proizvodnje, upozoravaju  poljoprivredni stručnjaci. 

"Kada sam počeo raditi 1985. godine govedarske i svinjogojske farme su bile prepune, da bi se počele naglo prazniti i zatvarati, a narod počeo masovno napuštati selo i odlaziti u inostranstvo za poslom“, kaže diplomirani veterinar Radislav Milanković, vlasnik Veterinarske stanice "Milanković“ iz Srpca.

Primjera radi, Milanković kaže da je u Selu Srpcu bilo 105 krava, a danas ih ima svega pet grla. U Gornjoj Lepenici je bilo 150, a danas ima 20 krava.

U nekim selima ove opštine, u kojima je krava bila druga "dječija majka“ i značajan izvor prihoda za domaćinstvo, danas krava nema ni za slikanje. Od svih grana, još uvijek se donekle drži peradarska proizvodnja.

Ljubiša Majstorović iz Starog Martinca je bio godinama jedan od vodećih proizvodjača mlijeka u srbačkoj opštini. Držao je više od 50 krava muzara.

"Zbog niske otkupne cijene i sve većih troškova proizvodnje, odustao sam od isporuke mlijeka, a broj krava sveo samo za vlastite potrebe“, kaže Ljubiša i dodaje da je slična situacija i kod većine ostalih farmera.

A da se unapredjenju i razvoju poljoprivredne proizvodnje ne poklanja potrebna pažnja govori i podatak da je u Srpcu ukinuto čak i Odjeljenje za poljoprivredu, pa u opštinskoj upravi nisu u stanju da odgovore na naš upit o trenutnom stanju u ovoj oblasti i mjerama koje se preduzimaju, jer ustvari i ne znaju pravo stanje, niti se time neko ozbiljno bavi.

I budžetom opštine za  poljoprivredu se izdvajaju simbilična sredstva, a u prvom planu je obezbjedjenje sredstava uz pomoć resornog ministarstva, medjunarodnih domacija i učešćem zainteresovanih za  proširenje plasteničke proizvodnje povrća.

I ovaj program realizuje se,kako se tvrdi, uglavnom, prema stranačkoj pripadnosti. Otuda nije čudo da podobni dobijaju i po tri plastenika, koji im služe za druge svrhe, pa i kao garaže, tvrde poljoprivrednici koji nisu bili u prilici da konkurišu za plastenik.

Problemi u poljoprivredi su sve izraženiji, naročito naglim povećanjem cijena repromaterijala i odlaskom radne snage. Mladi napuštaju sela za boljim životom, a domaćinstva, uglavnom, ostaju na plećima starih ljudi.

Nema sela bez pustih kuća i zaraslih njiva, igrališta su bez djece i omladine…

Kada su u pitanju robni proizvodjači, njih je sve manje zbog nedovoljne podrške države, nesigurnog tržišta i enormnog povećanja cijena repromaterijala.

Zabrinjavajuće je to što u ovom dijelu Lijevča polja i  srbačko-nožičke ravni ima samo 23 registrovana komercijalna poljoprivredna gazdinstva  koji ispunjavaju uslove za korišćenje podsticajnih sredstava za proizvodnju mlijeka i drugih proizvoda obuhvaćenih pravilnikom resornog ministarstva.

- Nepovoljni vremenski uslovi prošle godine  umanjili su prinose kukuruza, čija je cijena  za samo dva  poslednja mjeseca gotovo udvostručena, kao i umjetnih djubriva, zaštitna sredstva i stočna hrana – tvrde srbački poljoprivrednici, koji su izgubili svaku nadu da će stanje u ovoj godini bez pomoći države biti povoljnije.

(BN/S.K. Foto: S. K.)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Bl

28.01.2022 16:56

Litar kravljeg mlijeka min 50 km a kozije 100 km.. A hemiju u tetrapaku nek kupuju gospođe. Ni ćuko neće da pije kupovno mlijeko.

ODGOVORITE
Name

NR

28.01.2022 16:56

Propast poljoprivrede je direktna propast države. Vlast se odnosi maćehinski. Bićemo gladni kod ovolikih resursa.

ODGOVORITE
Name

MIBISTAR POLJOPRIVREDE

28.01.2022 17:13

PA STA U RS UOPSTE RADI MINISTAR POLJOPRIVREDE. ON SVE GASI. DA NISU NEKOG ELEKTRICARA STAVILI ZA MINISTRA KAKO NASI ZNAJU. AMAN LJUDI. STA JE OVO.

ODGOVORITE
Name

Pašalić Lopović

28.01.2022 19:10

Ministarstvo nam skoro da ne treba jer imamo samo oko 5000 registrovanih gazdinstava a od tog većina jedva krpi kraj s krajem. Svi potsticaji su socijalni a inflacija raste i raste. Prije dok je PDP bio na vlasti bilo je čini mi se preko 100 miliona a sad oko 70, nekad litar dizela bio 1.3KM a sad evo 2.42KM.

Name

IZBORNA GODINA

28.01.2022 17:42

MOZDA VLAST SMISLJENO TJERA OMLADINU IZ SELA I GASI DOMACINSTVA DA BI LAKSE MOGLI STRANCIMA PRODATI ZEMLJU,VODU ,SUME I RUDNIKE.TO IM I JESTE CILJ,BITNO JE DA NJIHOVE PORODICE UVECAJU SVOJ KAPITAL.ZADNJI JE MOMENAT DA SE PONOVO PROBUDE PRAVI SRBI,DA RASTJERAJU OVU IZDAJNICKU VLAST I SACUVAJU STO SE SACUVATI MOZE.DOK NE BUDE KASNO.

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

28.01.2022 17:52

Treba seljak kičmati cijelu godinu i dati litru mlijeka za bagatelu. A mudrovi neka mudruju. Prošla su vremena naivnih i parola selo na čelo. Ko misli kako je lako na selu neka izvoli.

ODGOVORITE
Name

Iks

28.01.2022 20:22

Ljude je vise strah od ovih pojava sto blast rsdi, izgleda da su nas unistili mnogo vise nego sto smo svjesni.

ODGOVORITE
Name

Re

28.01.2022 20:33

Sta ces kad je balvan dodik sve upropastio nece vise niko ni sijat niti proizvoditi ako je narod slozan treba da ga srusimo na izborima 2022 sve ih posle pohapsiti i oduzeti

ODGOVORITE
Name

Staaaa

28.01.2022 21:40

Sta to vi pisete, tu nesto ne stima. Jedno selo u Semberiji ima preko 3000 krava. Zadnjih 10g je krenulo masovno povećanje krava. Selo je finansiski toliko ojačalo da čovijek ne povjeruje. To je samo primjer ko hoće da radi može i da zaradi. Susjedna sela rade plastenike i takođe većina dobro zarađuje a svi imaju podsticaje za svoj rad. Nije mi jasan gore ovaj tekst, dali mi možda ne živimo u dvije države.

ODGOVORITE
Name

Re Staaaa

29.01.2022 07:56

Pa živimo u dvije oblasti i dva različita kraja države! Vidiš da se tekst odnosi na opštinu Srbac koja se nalazi na sjeveru RS! I sve što je napisano u tekstu je tačno! U svakom selu na prste možeš izbrojati mala seoska gazdinstva koja imaju kravu. A nekada je svaka kuća imala kravu i bila hranitelj porodice! A podsticaje dobijaju samo registrovana polj. gazdinstva čiji vlasnici su bliski vladajućoj strukturi. A i njima je više dosadilo da tako posluju. Dobiješ podsticaj preko stranke i onda si im dužan čitav život! Zato ljudi gase komercijalna gazdinstva! Možda je tako kao što pišeš u Semberiji, ali u Lijevče polju nije!

Name

Re Staaa

29.01.2022 07:59

Zaboravih napisati za plastenike! I oni se dobijaju isključivo po stranačkoj pripadnosti! U mom selu predsjednik MZ dobio čak tri komada preko opštine, malo ih držao na njivi i onda prodao! Tako se to radi u opštini Srbac!

Name

Dragan. S

29.01.2022 08:18

Tacno je da zivimo u dvije države... Jedna je sekta.. A druga sirotinja

Name

Nostradamus

28.01.2022 22:27

Sve ce to kupiti Rio Tinto ili Arapi.

ODGOVORITE
Name

Dragan. S

28.01.2022 22:39

Zovite usorca

ODGOVORITE
Name

Struka

29.01.2022 10:25

Neki strucnjaci tvrde da je mleko stetno. Drugi da krave proizvode CO2, time negativno uticu na klimu i da im treba ugraditi katalizatore a treci reklamiraju neko vestacko meso iz tri D stampaca. Da li je nekada stvarno bio jednostavniji,zdraviji, bolji zivot?

ODGOVORITE
Name

Nemigu

29.01.2022 16:38

Nemogu da vjerujem da je u Srpcu drugacije. To sto je neko dobio tri plastenika preko stranke to moze biti samo donacija a ne subvencije za kapitalne investicije. Subvencije iz kapitalni investicija dobiju svi registrovani poljoprivrednici koji konkurisu za podsticaj na cijelom podrucju Republike Srpske. Nemoj me ubjedivati da je u Srpcu drugacije kad nije. Nemoj mijesati donacije i podsticaje ministarstva koji vaze za sve isto dali nakomercijalne ili komercijalne. Saljes neistine ili nisi dobro objasnio.

ODGOVORITE