Први пут - уградња вјештачког срца и операција киле

- Тим стручњака Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње" успешно је уградио вештачко срце Александру Вуковићу, а први пут у свету одмах након те интервенције, пацијенту су оперисане и две препонске киле.

Србија 28.01.2022 | 16:24
Први пут - уградња вјештачког срца и операција киле

"Пацијент је добио максимално лечење код нас, добио је и уградњу вештачког срца и корекцију ових кила. Колико ми знамо, то до сада нико није урадио на свету, то смо ми први урадили", истакао је др Саша Боровић, који је предводио тим стручњака.

Вуковић, четрдесетчетворогодишњак из Сомбора, којем је по доласку у болницу срце радило свега пет одсто, сада се добро осећа и након једномесечног боравка у болници, враћа се кући.

"Срећан сам што крецем у нови живот, очекујући то донорско срце које ће ми вратити живот у нормалу. Захваљујем се свима у Институту, сви су били љубазни, верујте у ове људе", поручио је Вуковић,

Колико је то био захтеван подухват и велики изазов за лекаре, објаснила је др Драгана Кошевић, која је истакла да су у тиму били лекари најразличитијих специјалности, перфузери и сестре из интезивне неге.

"Веома сам срећна, поверење које нам је пацијент поклонио, смо оправдали. Он је веома храбар, прихватио је наше савете и очекујемо да се он опорави физички, до трансплатације срца, као и остали болесници који имају ову најтежу форму болести. Ми смо једини центар у Србији који може најтежим болесницима да пружи спас", поручила је др Кошевић.

Пре скоро пет година у Институту је уградено прво вештачко срце, а у 2021. години још чак четири.

"У пет месеци смо урадили четири вештачцка срца. Ово је пацијент који је четврти по реду који је добио вештачко срце. Операција је трајала између шест и седам сати, обично траје између пет и шест, али овај пацијент је претходно имао операцију срца, те у тим условима сама имплантација траје дуже", изјавио је др Боровић.

Колегама из Института "Дедиње" помогли су и лекари из КБЦ "Др Драгиша Мишовић", а др Марко Калезић истиче да постоји одлична сарадња између те две установе, што константно унапређује њихов рад.

У Институту се данас изводи и шеста операција уградње вештачког срца, а директор др Милован Бојић каже да "Дедиње" израста у регионални или највећи европски центар када је ова врста лечења у питању и да ј епоносан на цео тим.

Бојић је најавио и отварање "Дедиња 2" у што краћем року.

(Тањуг Фото: Принтсцреен ТВ Пинк)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Зоом

28.01.2022 15:41

Ови доктори не лудују по Кантри клубу, нису на црти, нису ни предсједници градских одбора политичких странака, нису ни геадоначелници, не обилазе села по Семберији, већ раде оно за шта их је држава школовала и припремала. Свака част, живи били, српски лекари!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ББ

28.01.2022 17:12

Знаци, сада се мозе ици на ремонт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ББ

28.01.2022 18:31

Да,код Ђајића и Стевандића. Они су баш предани послу.

Name

Критичар

28.01.2022 18:31

Све похвале за комплетан медицински тим! Оваквим стручњацима треба дати велику плату и омогућити им останак у својој земљи, да својим знањем и стручношћу лијече свој народ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

40 Британских обавештајаца!

28.01.2022 18:45

Све похвале и вијест вриједна пажње!

ОДГОВОРИТЕ