Prvi put - ugradnja vještačkog srca i operacija kile

- Tim stručnjaka Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" uspešno je ugradio veštačko srce Aleksandru Vukoviću, a prvi put u svetu odmah nakon te intervencije, pacijentu su operisane i dve preponske kile.

Srbija 28.01.2022 | 16:24
Prvi put - ugradnja vještačkog srca i operacija kile

"Pacijent je dobio maksimalno lečenje kod nas, dobio je i ugradnju veštačkog srca i korekciju ovih kila. Koliko mi znamo, to do sada niko nije uradio na svetu, to smo mi prvi uradili", istakao je dr Saša Borović, koji je predvodio tim stručnjaka.

Vuković, četrdesetčetvorogodišnjak iz Sombora, kojem je po dolasku u bolnicu srce radilo svega pet odsto, sada se dobro oseća i nakon jednomesečnog boravka u bolnici, vraća se kući.

"Srećan sam što krecem u novi život, očekujući to donorsko srce koje će mi vratiti život u normalu. Zahvaljujem se svima u Institutu, svi su bili ljubazni, verujte u ove ljude", poručio je Vuković,

Koliko je to bio zahtevan poduhvat i veliki izazov za lekare, objasnila je dr Dragana Košević, koja je istakla da su u timu bili lekari najrazličitijih specijalnosti, perfuzeri i sestre iz intezivne nege.

"Veoma sam srećna, poverenje koje nam je pacijent poklonio, smo opravdali. On je veoma hrabar, prihvatio je naše savete i očekujemo da se on oporavi fizički, do transplatacije srca, kao i ostali bolesnici koji imaju ovu najtežu formu bolesti. Mi smo jedini centar u Srbiji koji može najtežim bolesnicima da pruži spas", poručila je dr Košević.

Pre skoro pet godina u Institutu je ugradeno prvo veštačko srce, a u 2021. godini još čak četiri.

"U pet meseci smo uradili četiri veštačcka srca. Ovo je pacijent koji je četvrti po redu koji je dobio veštačko srce. Operacija je trajala između šest i sedam sati, obično traje između pet i šest, ali ovaj pacijent je prethodno imao operaciju srca, te u tim uslovima sama implantacija traje duže", izjavio je dr Borović.

Kolegama iz Instituta "Dedinje" pomogli su i lekari iz KBC "Dr Dragiša Mišović", a dr Marko Kalezić ističe da postoji odlična saradnja između te dve ustanove, što konstantno unapređuje njihov rad.

U Institutu se danas izvodi i šesta operacija ugradnje veštačkog srca, a direktor dr Milovan Bojić kaže da "Dedinje" izrasta u regionalni ili najveći evropski centar kada je ova vrsta lečenja u pitanju i da j eponosan na ceo tim.

Bojić je najavio i otvaranje "Dedinja 2" u što kraćem roku.

(Tanjug Foto: Printscreen TV Pink)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Zoom

28.01.2022 16:41

Ovi doktori ne luduju po Kantri klubu, nisu na crti, nisu ni predsjednici gradskih odbora političkih stranaka, nisu ni geadonačelnici, ne obilaze sela po Semberiji, već rade ono za šta ih je država školovala i pripremala. Svaka čast, živi bili, srpski lekari!

ODGOVORITE
Name

BB

28.01.2022 18:12

Znaci, sada se moze ici na remont.

ODGOVORITE
Name

Re BB

28.01.2022 19:31

Da,kod Đajića i Stevandića. Oni su baš predani poslu.

Name

Kritičar

28.01.2022 19:31

Sve pohvale za kompletan medicinski tim! Ovakvim stručnjacima treba dati veliku platu i omogućiti im ostanak u svojoj zemlji, da svojim znanjem i stručnošću liječe svoj narod!

ODGOVORITE
Name

40 Britanskih obaveštajaca!

28.01.2022 19:45

Sve pohvale i vijest vrijedna pažnje!

ODGOVORITE