Један од циљева града Бијељина је пораст наталитета

Радна група за израду Документа пронаталитетне популационе политике данас је у Градској управи одржала састанак са градоначелником Љубишом Петровићем и представницима Центра за социјални рад.

Република Српска 28.01.2022 | 14:45
Један од циљева града Бијељина је пораст наталитета

На састанку је изражена нада да ће, захваљујући чињеници да се Бијељина надовезује на републичке мјере пронаталитетне политике, становништво тежити да остане на овим просторима.

- Бијељина је прва локална заједница у Републици Српској којаће имати завршен документ о мјерама пронаталитетне политике. Овај документ ће служити као прекретница у промовисању мјера пронаталитетне политике. Нажалост, раније нисмо имали ништа слично. За мјере пронаталитетне политике је неопходна једна биолошка генерација, што је око 25 година.  Ипак, вјерујемо да ће улагање материјалних средстава у овакве мјере бити вишеструко враћено  - истакао је градоначелник Петровић.

Професор доктор Димитрије Ћеранић, продекан за научно-истраживачки рад  Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву и члан Радне групе указао је на потребу заустављања тренда депопулације која произилази из осјећаја несигурности због ниског животног стандарда.

- Градска управа Града Бијељина и градоначелник Петровић су кренули у један пионирски подухват - израду документа Приједлога мјера популационе политике  да би се зауставио тренд смањења становништва у нашој локалној заједници. На овим просториме је депопулација изузетно изражена и прати нас од 2002. године. Тада је број умрлих био већи у односу на број рођених, дешава се популациони пад. Свака локална заједница би требало да предложи овакве мјере и да изради овакав документ - појаснио је Ћеранић.

Као најефикасније рјешење за тренутно стање Ћеранић види мјере које ће вратити наду у боље сутра. Он сматра да је потребно проширити спектар постојећих мјера, уводити нове, обезбиједити бољу медијску подршку идеји промовисања многочланих и успјешних породица.  Пронаталитетне накнаде, субвенције за смјештај дјеце у вртићима, стипендије, субвенционисање трошкова превоза - само су неке од мјера којима се настоји олакшати финкционисање породица у нашој локалној заједници.

Мила Стојановић из Центра за социјални рад у Бијељини је нагласила важност мјера за цјелокупно становништво Српске.

- Све мјере, како републичке, које имају ефекат на цјелокупно становништво, тако и оне које буду усвојене на локалном нивоу ће бити веома значајне за породице и њ младе нараштаје. Ако смо успјели да ојачамо породицу као основну ћелију друштва, можемо и да је усмјеримо да користи све популационе мјере и да постане друштвено користан елемент нашег друштва, односно наше локалне заједнице - рекла је Мила Стојановић.

Као један од видова подршке порасту наталитета, Град Бијељина је и ове године даровао бебе рођене првог и четрнаестог јануара, симболичним поклонима као малим знацима пажње који су послати на њихове кућне адресе. 

(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Видимо се на западу

28.01.2022 14:00

Ниста то неце дати резултате, јер су те мјере требале бити уведене пре 15 година, сад је касно

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

28.01.2022 18:34

На западу је још мање дјеце.Једино дјечији додатак -просјечна плата за треће дјете.

Name

Ре ре

29.01.2022 07:04

Ево ја зивим на "западу". Јесте мање дјеце домаћег становништва али зато не фали их код странаца који су дошли да раде и живе на том "западу". Нема нико испод двоје.Све је у парама.

Name

СНСД

28.01.2022 14:25

У име Руса и Грка нека се крка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.01.2022 19:09

Амин

Name

Угљеник

28.01.2022 14:29

Тужна безидејност,јадни популизам,општа мјеста незнања...Славите смрт и прошлост,а тражите живот и будућност...Не иде то тако јер никад нигдје није ишло!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гарфилд

28.01.2022 14:45

Треба нас ... још више

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

28.01.2022 16:14

Нико то не може зауставити док ми радници имамо афричке плате а ви швајцарске у истој земљи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драго

28.01.2022 16:53

Цист популизам без икакве могуцности да додје до неких резултата

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика бн

28.01.2022 19:35

Укинули дјечији додатак свима који имају примања 600км и више. А сад као мисле о дјеци. Који су то лицемјери. Сви гледају себе.,да што више ућаре. Нема правде никад није ни било.

ОДГОВОРИТЕ