Jedan od ciljeva grada Bijeljina je porast nataliteta

Radna grupa za izradu Dokumenta pronatalitetne populacione politike danas je u Gradskoj upravi održala sastanak sa gradonačelnikom LJubišom Petrovićem i predstavnicima Centra za socijalni rad.

Republika Srpska 28.01.2022 | 14:45
Jedan od ciljeva grada Bijeljina je porast nataliteta

Na sastanku je izražena nada da će, zahvaljujući činjenici da se Bijeljina nadovezuje na republičke mjere pronatalitetne politike, stanovništvo težiti da ostane na ovim prostorima.

- Bijeljina je prva lokalna zajednica u Republici Srpskoj kojaće imati završen dokument o mjerama pronatalitetne politike. Ovaj dokument će služiti kao prekretnica u promovisanju mjera pronatalitetne politike. Nažalost, ranije nismo imali ništa slično. Za mjere pronatalitetne politike je neophodna jedna biološka generacija, što je oko 25 godina.  Ipak, vjerujemo da će ulaganje materijalnih sredstava u ovakve mjere biti višestruko vraćeno  - istakao je gradonačelnik Petrović.

Profesor doktor Dimitrije Ćeranić, prodekan za naučno-istraživački rad  Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i član Radne grupe ukazao je na potrebu zaustavljanja trenda depopulacije koja proizilazi iz osjećaja nesigurnosti zbog niskog životnog standarda.

- Gradska uprava Grada Bijeljina i gradonačelnik Petrović su krenuli u jedan pionirski poduhvat - izradu dokumenta Prijedloga mjera populacione politike  da bi se zaustavio trend smanjenja stanovništva u našoj lokalnoj zajednici. Na ovim prostorime je depopulacija izuzetno izražena i prati nas od 2002. godine. Tada je broj umrlih bio veći u odnosu na broj rođenih, dešava se populacioni pad. Svaka lokalna zajednica bi trebalo da predloži ovakve mjere i da izradi ovakav dokument - pojasnio je Ćeranić.

Kao najefikasnije rješenje za trenutno stanje Ćeranić vidi mjere koje će vratiti nadu u bolje sutra. On smatra da je potrebno proširiti spektar postojećih mjera, uvoditi nove, obezbijediti bolju medijsku podršku ideji promovisanja mnogočlanih i uspješnih porodica.  Pronatalitetne naknade, subvencije za smještaj djece u vrtićima, stipendije, subvencionisanje troškova prevoza - samo su neke od mjera kojima se nastoji olakšati finkcionisanje porodica u našoj lokalnoj zajednici.

Mila Stojanović iz Centra za socijalni rad u Bijeljini je naglasila važnost mjera za cjelokupno stanovništvo Srpske.

- Sve mjere, kako republičke, koje imaju efekat na cjelokupno stanovništvo, tako i one koje budu usvojene na lokalnom nivou će biti veoma značajne za porodice i nj mlade naraštaje. Ako smo uspjeli da ojačamo porodicu kao osnovnu ćeliju društva, možemo i da je usmjerimo da koristi sve populacione mjere i da postane društveno koristan element našeg društva, odnosno naše lokalne zajednice - rekla je Mila Stojanović.

Kao jedan od vidova podrške porastu nataliteta, Grad Bijeljina je i ove godine darovao bebe rođene prvog i četrnaestog januara, simboličnim poklonima kao malim znacima pažnje koji su poslati na njihove kućne adrese. 

(BN)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Vidimo se na zapadu

28.01.2022 14:00

Nista to nece dati rezultate, jer su te mjere trebale biti uvedene pre 15 godina, sad je kasno

ODGOVORITE
Name

re

28.01.2022 18:34

Na zapadu je još manje djece.Jedino dječiji dodatak -prosječna plata za treće djete.

Name

Re re

29.01.2022 07:04

Evo ja zivim na "zapadu". Jeste manje djece domaćeg stanovništva ali zato ne fali ih kod stranaca koji su došli da rade i žive na tom "zapadu". Nema niko ispod dvoje.Sve je u parama.

Name

SNSD

28.01.2022 14:25

U ime Rusa i Grka neka se krka.

ODGOVORITE
Name

Re

28.01.2022 19:09

Amin

Name

Ugljenik

28.01.2022 14:29

Tužna bezidejnost,jadni populizam,opšta mjesta neznanja...Slavite smrt i prošlost,a tražite život i budućnost...Ne ide to tako jer nikad nigdje nije išlo!

ODGOVORITE
Name

Garfild

28.01.2022 14:45

Treba nas ... još više

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

28.01.2022 16:14

Niko to ne može zaustaviti dok mi radnici imamo afričke plate a vi švajcarske u istoj zemlji

ODGOVORITE
Name

Drago

28.01.2022 16:53

Cist populizam bez ikakve mogucnosti da dodje do nekih rezultata

ODGOVORITE
Name

Prika bn

28.01.2022 19:35

Ukinuli dječiji dodatak svima koji imaju primanja 600km i više. A sad kao misle o djeci. Koji su to licemjeri. Svi gledaju sebe.,da što više ućare. Nema pravde nikad nije ni bilo.

ODGOVORITE