Палмер: На столу су тешка питања које треба ријешити

У Неуму су у току разговори изасланика САД-а и ЕУ Метју Палмера и Ангелине Ајхорст са домаћим политичарима и експертима о изборним реформама. Палмер и Ајхорст су након јутарње рунде преговора разговарали са новинарима показавши изразит оптимизам.

Босна и Херцеговина 28.01.2022 | 14:41
Палмер: На столу су тешка питања које треба ријешити

Оно што је Палмер нагласио јесте да је атмосфера позитивна, али и озбиљна с обзиром на то да је на столу много изазова и тешких питања које треба ријешити: "То што је оптимистично не значи да је лако, ово су веома тешка питања".

"Драго ми је што смо у Неуму и радимо на овом заиста важном питању јачања интегритета изборног процеса. У сваком случају нама је веома драго да имамо прилику разговарати у овом формату. Много је тога што ће бити на дневном реду, неки од тих питања су тежа од других, поготово су тешки технички аспекти измјена које се тичу интегритета изборног процеса", рекао је на почетку свог обраћања.

На питање новинара о томе колико је реално да ће проблем бити коначно ријешен, Палмер је поручио да међународна заједница није ту да троши вријеме.

"Ми нисмо ту да трачимо било чије вријеме, да не постоји могућност рјешавања проблема, да не постоји увјеравање да рјешење може добити подршку, да не вјерујемо да је све то могуће ми не бисмо били овдје", нагласио је.

Овај амерички изасланик за Изборни закон открио је да су за столом и бројни експерти, који заједно са политичарима покушавају доћи до најбољег рјешења, а такво рјешење је, према ријечима Палмера, оно које је у складу с највишим стандардима Европе.

"Осим политичких лидера који су с нама, дискусији су се прикључили и експерти с циљем рјешавања неких од тежих питања. Лидери и експерти су се окупили око истог циља како би разговарали о смисленим темама, како би се постигао договор, који би могао бити представљен у парламенту и добити већину гласова", рекао је.

Казао је да ће сутра разговарати и са члановима Интерресорне парламентарне радне групе за измјене Изборног закона, међу којима су и Срби, те да ће они на тај начин учествовати у преговорима.

(Клиx)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Милан

28.01.2022 14:03

Само немојте да насиједате на причу политичара из Сарајева да треба редуцирати овлаштења Дома народа Парламента Федерације БиХ и свести их на овлаштења које има Вијеће народа Републике Српске. То је чиста лаж и превара, јер су тренутно идентична овлаштења оба ова Дома. Ако у Вијећу народа Републике у складу са чл. 90.став 2. задња алинеја Устава Републике Српске 2/3 сваког клуба делегата може покренути питање вит.нац.интереса по сваком питању које оцијени таквим онда то треба задржати и за 2/3 сваког клуба делегата у Дому народа Парламента Федерације БиХ што је у складу са чл.17а. Устава Федерације БиХ. Такође треба политичаре из Сарајева јавно раскринкати када говоре да се не може у Изборни закон БиХ имплементирати пресуда Уставног суда БиХ у погледу броја делегата и њиховог националног састава испред сваког кантона који се бира у Дом народа Парламента Федерације БиХ јер би то тобоже било супротно Уставу Федерације БиХ, што је опет чиста лаж, јер ако је то тако како онда може бити на снази Закон о ВСТВ-у БиХ којим је укинут ВСТВ Републике Српске када у Уставу Републике Српске пише да Република Српска има свој Високи судски и тужилачки савјет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алооо

28.01.2022 14:17

Зете јеси ли звао супругу да питаш шта су јој земљаци поручили да ти пренесе како дасе понашаш и шта да урадиш??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле Босанац

28.01.2022 14:47

Ниста то није компликовано, само преузети модел других земаља Еуропе...има много примјера гдје у земљама зиве висе нација ( Белгија, Свица, Холандија ) и нигдје се не ваде "легитимни" представници вец се гласа за једног ЦОВЈЕКА!! Е сад, сто то глупим балканцима, или ти га Босанцима, не иде у главу, то је друга прица. Ми познајемо само језик силе, и то треба примјенити...Тацка!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

28.01.2022 15:18

Куци јебо вас цаца Дје кот ви додјету ту висе нема мира

ОДГОВОРИТЕ
Name

НР

28.01.2022 15:49

Холбруков систем. Корумпирани политичари са странцима који гледају своје интересе. Пријете им санкције Нема ту добрих рјешења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан градјанин

28.01.2022 19:52

Палме само ускладити све према ЕУ прописима не слусај разградјиваце БиХ. 14 услова пут ка ЕУ и Један цовјек један гласи да сви имају право изабрати кога Хоце не овисно на вјеру , нацију и боју козе. Тако је у ЕУ и стим скинути националистицку лудјацку косуљу са БиХ. Лазови лопови и корумпирани политицари су проблем за дрзаву и за ЕУ све због њихових лицних интереса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.01.2022 07:21

Луђачка кошуља је овдје већ 500 година.То можеш у филдђан 23%.

Name

Да те не преваре

28.01.2022 20:32

Палме радите само према ЕУ вриједностима да се народ ослободи ових националистицких свадјалица на власти. Они нису преставници ниједног народа сами себе. Крију се сабоаролом раде за свој народ.

ОДГОВОРИТЕ