Palmer: Na stolu su teška pitanja koje treba riješiti

U Neumu su u toku razgovori izaslanika SAD-a i EU Metju Palmera i Angeline Ajhorst sa domaćim političarima i ekspertima o izbornim reformama. Palmer i Ajhorst su nakon jutarnje runde pregovora razgovarali sa novinarima pokazavši izrazit optimizam.

Bosna i Hercegovina 28.01.2022 | 14:41
Palmer: Na stolu su teška pitanja koje treba riješiti

Ono što je Palmer naglasio jeste da je atmosfera pozitivna, ali i ozbiljna s obzirom na to da je na stolu mnogo izazova i teških pitanja koje treba riješiti: "To što je optimistično ne znači da je lako, ovo su veoma teška pitanja".

"Drago mi je što smo u Neumu i radimo na ovom zaista važnom pitanju jačanja integriteta izbornog procesa. U svakom slučaju nama je veoma drago da imamo priliku razgovarati u ovom formatu. Mnogo je toga što će biti na dnevnom redu, neki od tih pitanja su teža od drugih, pogotovo su teški tehnički aspekti izmjena koje se tiču integriteta izbornog procesa", rekao je na početku svog obraćanja.

Na pitanje novinara o tome koliko je realno da će problem biti konačno riješen, Palmer je poručio da međunarodna zajednica nije tu da troši vrijeme.

"Mi nismo tu da tračimo bilo čije vrijeme, da ne postoji mogućnost rješavanja problema, da ne postoji uvjeravanje da rješenje može dobiti podršku, da ne vjerujemo da je sve to moguće mi ne bismo bili ovdje", naglasio je.

Ovaj američki izaslanik za Izborni zakon otkrio je da su za stolom i brojni eksperti, koji zajedno sa političarima pokušavaju doći do najboljeg rješenja, a takvo rješenje je, prema riječima Palmera, ono koje je u skladu s najvišim standardima Evrope.

"Osim političkih lidera koji su s nama, diskusiji su se priključili i eksperti s ciljem rješavanja nekih od težih pitanja. Lideri i eksperti su se okupili oko istog cilja kako bi razgovarali o smislenim temama, kako bi se postigao dogovor, koji bi mogao biti predstavljen u parlamentu i dobiti većinu glasova", rekao je.

Kazao je da će sutra razgovarati i sa članovima Interresorne parlamentarne radne grupe za izmjene Izbornog zakona, među kojima su i Srbi, te da će oni na taj način učestvovati u pregovorima.

(Klix)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Milan

28.01.2022 14:03

Samo nemojte da nasijedate na priču političara iz Sarajeva da treba reducirati ovlaštenja Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i svesti ih na ovlaštenja koje ima Vijeće naroda Republike Srpske. To je čista laž i prevara, jer su trenutno identična ovlaštenja oba ova Doma. Ako u Vijeću naroda Republike u skladu sa čl. 90.stav 2. zadnja alineja Ustava Republike Srpske 2/3 svakog kluba delegata može pokrenuti pitanje vit.nac.interesa po svakom pitanju koje ocijeni takvim onda to treba zadržati i za 2/3 svakog kluba delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH što je u skladu sa čl.17a. Ustava Federacije BiH. Takođe treba političare iz Sarajeva javno raskrinkati kada govore da se ne može u Izborni zakon BiH implementirati presuda Ustavnog suda BiH u pogledu broja delegata i njihovog nacionalnog sastava ispred svakog kantona koji se bira u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH jer bi to tobože bilo suprotno Ustavu Federacije BiH, što je opet čista laž, jer ako je to tako kako onda može biti na snazi Zakon o VSTV-u BiH kojim je ukinut VSTV Republike Srpske kada u Ustavu Republike Srpske piše da Republika Srpska ima svoj Visoki sudski i tužilački savjet.

ODGOVORITE
Name

Alooo

28.01.2022 14:17

Zete jesi li zvao suprugu da pitaš šta su joj zemljaci poručili da ti prenese kako dase ponašaš i šta da uradiš??

ODGOVORITE
Name

Mile Bosanac

28.01.2022 14:47

Nista to nije komplikovano, samo preuzeti model drugih zemalja Europe...ima mnogo primjera gdje u zemljama zive vise nacija ( Belgija, Svica, Holandija ) i nigdje se ne vade "legitimni" predstavnici vec se glasa za jednog COVJEKA!! E sad, sto to glupim balkancima, ili ti ga Bosancima, ne ide u glavu, to je druga prica. Mi poznajemo samo jezik sile, i to treba primjeniti...Tacka!

ODGOVORITE
Name

Milan

28.01.2022 15:18

Kuci jebo vas caca Dje kot vi dodjetu tu vise nema mira

ODGOVORITE
Name

NR

28.01.2022 15:49

Holbrukov sistem. Korumpirani političari sa strancima koji gledaju svoje interese. Prijete im sankcije Nema tu dobrih rješenja.

ODGOVORITE
Name

Obican gradjanin

28.01.2022 19:52

Palme samo uskladiti sve prema EU propisima ne slusaj razgradjivace BiH. 14 uslova put ka EU i Jedan covjek jedan glasi da svi imaju pravo izabrati koga Hoce ne ovisno na vjeru , naciju i boju koze. Tako je u EU i stim skinuti nacionalisticku ludjacku kosulju sa BiH. Lazovi lopovi i korumpirani politicari su problem za drzavu i za EU sve zbog njihovih licnih interesa.

ODGOVORITE
Name

re

29.01.2022 07:21

Luđačka košulja je ovdje već 500 godina.To možeš u fildđan 23%.

Name

Da te ne prevare

28.01.2022 20:32

Palme radite samo prema EU vrijednostima da se narod oslobodi ovih nacionalistickih svadjalica na vlasti. Oni nisu prestavnici nijednog naroda sami sebe. Kriju se saboarolom rade za svoj narod.

ODGOVORITE