Ескобар: Косовска влада мора да формира ЗСО

Косовска Влада обавезала се да ће имати Заједницу српских општина а САД очекују да Косово и Србија испоштују претходне обавезе, изјавио је заменик помоћника државног секретара САД и изасланик америчког председника за Западни Балкан Габријел Ескобар.

Србија 27.01.2022 | 20:39
Ескобар: Косовска влада мора да формира ЗСО

Он је за приштински Репортери додао да САД позивају косовску Владу да спроведе одлуку Уставног суда и изврши укњижбу земљишта на манастир Високи Дечани.

Ескобар је казао да САД не диктирају и неће диктирати шта ово ЗСО треба да ради, или које треба да буду њене надлежности јер је то суверена одлука коју косовска влада мора да донесе.

Постоје разни модели који функционишу, међу којима су и они који би омогућили бољу локалну координацију без другог нивоа власти или извршне власти", истакао је он и додао да САД позивају косовску владу да пажљиво размотри ове моделе.

Говорећи о томе да ли ће Косово испунити захтев државног секретара Ентонија Блинкена и спровести одлуку Уставног суда из 2016. о враћању земљишта манастиру Високи Дечани, Ескобар је казао да је став САД јасан и да се у овом случају ради о владавини закона, а не о етничкој, политичкој или верској припадности.

Он је додао да САД и даље позивају Приштину да спроведе одлуку Уставног суда из 2016. године и укњижи земљиште.

(Тањуг) 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Маркица

28.01.2022 00:21

Увјерен сам да Уставни суд Косова неце дозволити да ЗСО имају изврсни дио власти тј вјероватно ЗСО на Косову неце бити исте овласти као РС. Сада након ових Ескобарових и Лајцакових ријеци испасце на крају се да це ЗСО бити формиран али це имати овластења као културно-умјетницко друство

ОДГОВОРИТЕ
Name

НВО

28.01.2022 05:51

РС им је доказ ста се мозе десити па неце имати никакве овласти. Мозе бити као НВО.

Name

торњак

28.01.2022 06:15

Па то и не треба да буде више од тога. Таман још да добију и моћ блокирања државе као РС.

Name

Ма да

28.01.2022 13:01

Они су нуклеарна сила, сака криминалних побуњеника, да није смијесно било би залосно.

Name

о цему се ради

28.01.2022 09:53

Овај ескобар ух какву му наместити да реси питање косова.

ОДГОВОРИТЕ