Eskobar: Kosovska vlada mora da formira ZSO

Kosovska Vlada obavezala se da će imati Zajednicu srpskih opština a SAD očekuju da Kosovo i Srbija ispoštuju prethodne obaveze, izjavio je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD i izaslanik američkog predsednika za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Srbija 27.01.2022 | 20:39
Eskobar: Kosovska vlada mora da formira ZSO

On je za prištinski Reporteri dodao da SAD pozivaju kosovsku Vladu da sprovede odluku Ustavnog suda i izvrši uknjižbu zemljišta na manastir Visoki Dečani.

Eskobar je kazao da SAD ne diktiraju i neće diktirati šta ovo ZSO treba da radi, ili koje treba da budu njene nadležnosti jer je to suverena odluka koju kosovska vlada mora da donese.

Postoje razni modeli koji funkcionišu, među kojima su i oni koji bi omogućili bolju lokalnu koordinaciju bez drugog nivoa vlasti ili izvršne vlasti", istakao je on i dodao da SAD pozivaju kosovsku vladu da pažljivo razmotri ove modele.

Govoreći o tome da li će Kosovo ispuniti zahtev državnog sekretara Entonija Blinkena i sprovesti odluku Ustavnog suda iz 2016. o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani, Eskobar je kazao da je stav SAD jasan i da se u ovom slučaju radi o vladavini zakona, a ne o etničkoj, političkoj ili verskoj pripadnosti.

On je dodao da SAD i dalje pozivaju Prištinu da sprovede odluku Ustavnog suda iz 2016. godine i uknjiži zemljište.

(Tanjug) 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Markica

28.01.2022 01:21

Uvjeren sam da Ustavni sud Kosova nece dozvoliti da ZSO imaju izvrsni dio vlasti tj vjerovatno ZSO na Kosovu nece biti iste ovlasti kao RS. Sada nakon ovih Eskobarovih i Lajcakovih rijeci ispasce na kraju se da ce ZSO biti formiran ali ce imati ovlastenja kao kulturno-umjetnicko drustvo

ODGOVORITE
Name

NVO

28.01.2022 06:51

RS im je dokaz sta se moze desiti pa nece imati nikakve ovlasti. Moze biti kao NVO.

Name

tornjak

28.01.2022 07:15

Pa to i ne treba da bude više od toga. Taman još da dobiju i moć blokiranja države kao RS.

Name

Ma da

28.01.2022 14:01

Oni su nuklearna sila, saka kriminalnih pobunjenika, da nije smijesno bilo bi zalosno.

Name

o cemu se radi

28.01.2022 10:53

Ovaj eskobar uh kakvu mu namestiti da resi pitanje kosova.

ODGOVORITE